Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdsfdf25

umowa na czas określony...... a ciąża

Polecane posty

Gość fdsfdf25

Dziewczyny, czy są tu takie , które będąc w ciazy mialy, lub mają umowe na czas okreslony???? bo potrzebuje pewnej porady............

Gość fdsfdf25
oki, juz pytam, tak wiec przedluzono mi umowe do dnia porodu, przebywam na L4-otrzymuje zasilek chorobowy..... i teraz moje pytanie dzien porodu bedzie dniem rozwiazania umowy.... czy w tym dniu tj. podczas porodu i po porodzie lezac w szpitalu jestem ubezpieczona i moje maleństwo??????? idac do szpitala musze okazac przeciez legitymacje ubezp. ale jak mam okazac skoro dzien porodu jest dniem rozw. umowy i nie jestem juz pracownikiem. I jeszcze jedno czy przysluguje mi zasilek mac.

Gość jakiej porady
potrzebujesz? pisz

Gość fdsfdf25
napisałam wyżej....

Gość fdsfdf25
TO WIEM, PYTAŁAM WYŻEJ O CO INNEGO!

podbij ksiazeczke kilka dni przed terminem porodu ksiazeczka wazna miesiac. Bedziesz miala zasilek macierzynski wyplacany zusu. beda ci przesylac pokwitowania i to jest podstawa ubez.

Gość Annika626
a ile trwa teraz urlop macierzyński? bo ja także mam taką umowę, wygasa 31 sierpnia, a termin mam na początek kwietnia i jeszcze jedno pytanie co to jest L4??

Gość jakiej porady
ja tez bylam w takiej samej sytuacji. oczywiscie ze jestes ubezpieczona w dniu porodu i lezac w szpitalu po porodzie i twoje malenstwo tez. na marginesie twoje malenstwo bedzie ubezpieczone do 18 roku zycia,obojetnie czy ty pracujesz czy nie.bo takie jest prawo,ze wszystkie dzieci w Polsce sa ubezpieczone niezaleznie od sytuacji. idac do szpitala wez ze soba wszystkie papiery jakie tylko masz,ja tam w sumie wzielam tylko dowód i nie bralam zadnej legitymacji bo nawet jej nie mialam.wzielam tez ksiazeczke o ksiazeczka zdrowia to jest wazne. oczywiscie ze przysługuje ci zasilek macierzynski przez 4 miesiace a potem niestety takie jest prawo "radź se sama" znaczy albo klepiesz biede i jestes z dzieckiem albo oddajesz dziecko do złobka i idziesz do pracy,bo pracownikiem juz nie jestes wiec nie przysługuje ci urlop wychowawczy ktory trwa 3 lata lecz nota bene nie jest płatny . ja wybralam być z dzieckiem.acha jesli pracowalas przynjamniej rok i na cały etat,mozes się starac o zasilek dla bezrobotnych ktory niestety trwa tylko poł roku a potem juz nic zero.

Gość fdsfdf25
czyli w dniu porodu, i lezac w szpitalu po, mimo tego ze juz umowa o prace bedzie rozwiazana jestem ubezpieczona tak???? i dziecko oczywiscie tez????

Gość Annika626
czyli macierzyński kończy mi się wraz z umową.... :/ i co potem? już się martwię....

Gość jakiej porady
do Dziewczyna z lipca Automatycznie masz przedłużoną umowę do końca urlopu macierzyńskiego. nie nie nie. to nieprawda.automatycznie jest przedłuzona umowa do dnia porodu a nie do konca urlopu macierzynskiego.i ludzie jakiego urlopu,urlop jej sie nei nalezy!! zasilek macierzynski tak ale nie urlop!!

Gość fdsfdf25
serdecznie dziękuję dziewczyny:)

Gość Annika626
a jak jest z urlopem macierzyńskim i wychowawczym? czy to prawda, że podczas macierzyńskiego otrzymuje się 100% pensji? i czy można jednocześnie dostawać jakieś dodatki od mopsu np? a jak się ma sprawa z wychowawczym? jest to urlop bezpłatny? bo jeśli tak to wolę wrócić do pracy po macierzyńskim, bo mój stan materialny nie pozwoli mi na wychowywanie dziecka w domu bez pracy...

Gość jakiej porady
zyli w dniu porodu, i lezac w szpitalu po, mimo tego ze juz umowa o prace bedzie rozwiazana jestem ubezpieczona tak???? i dziecko oczywiscie tez???? tak oczywiscie. a dzieciatko bedzie ubezpieczone przez 18 lat jako ze jest takie prawo wszystykie dzieci moga korzystac bezplatnie z porad lekarza neizaleznie od sytuacji rodziców. ja bylam w tej samej sytuacji rok temu.

Gość fdsfdf25
jakiej porady- termin mam na koniec grudnia.... czy idac do szpitala mogę własnie podbic ksiazeczke np. tydzien przed np. spodziewanym porodem?

dziewczyna z lipca to cie niestety w blad wprowadzili. Pracodawca nie ma obowiazku przedluzania umowy na macierzynskim. Nie moze zwolnic ale koniec umowy i pa pa chyba ze to jego dobre serce. Wychowawczy moze byc platny jesli nie przekraczasz 504zl na os w rodzinie. No i masz umowe.

tak ja mam termin na 24 wrzesnia ksiazeczka wazna do 24 wrzesnia ide jeszcze w poniedzialek podbic na wszelki wypadek :)

Gość jakiej porady
a jednak, bo miałam identyczną sytuację i tak mi tłumaczyły babki z kadr. A jakoś im ufam, bo wielka "firma" w budżetówce- więc raczej się znają absolutnie nieprawda,ty chyba mylisz pojęcia.jest róznica miedzy zasilkiem macierzynskim a urlopem wychowawczym.no chyba ze przepisy sie zmieniły przez rok.ja rok temu w lipcu urodzilam i jestem dość niezle zorientowana.dzien porody był moim ostatnim dniem pracy a potem 4 miesiace zasiłku mac. z ZUSu. i to wszystko. a jak jest z urlopem macierzyńskim i wychowawczym? czy to prawda, że podczas macierzyńskiego otrzymuje się 100% pensji? i czy można jednocześnie dostawać jakieś dodatki od mopsu np? pewnie masz na mysli zasilek a nie urlop macierzynski podczas ktorego rzeczywiscie dostaje się 100% pensji,niestety tylko przez 4 miesiace.potem bieda. urlop wychowawczy 3 lata bezplatny,z tym ze jesli masz bardzo słaba sytuacje materialną to dostaje się ok 300-400 zł.ale to tylko dla najbiedniejszych.niewiem jaki próg,bo ja osobiscie nie mialam przeslanek do wychowawczego.a co do powrotu do pracy po macierzynskim to wrocisz kiedy dziecko bedzie mialo 5 miesiecy?... fdsfdf25 ja nie mialam ksiazeczki to niewiem.pracowalam pol roku i nie zdazylam sobie wyrobic zreszta prywatnie i mialam wredną szefową ktora ma,o zawału nie dostala jak się dowiedziala ze jestem w ciazy i roztrąbila po całym miescie ze ja to wszystko ukartowałam. tak wiec ją doprosic się czegokolwiek graniczyło z cudem.ja juz niepamietam co bralam,jakie papiery ale napewno ksiazeczke zdrowia to wez to najwazniejsze no i wez wszystkie papiery,moze się przydadzą.mnie pytali czy mam wyrok sadu o rozwód,bo jestem po rozwodzie z mezem a ojcem Małej jest inny tatuś, ale nie przyszło mi do głowy zeby brac wyrok sądu i Mala najpierw miala nazwisko moje no i mojego byłego męza,hihi. potem zesmy sprostowali w USC. mysle,ze podbij ksiazeczke w takim terminie zeby była aktualna w dniu porodu.

Gość jakiej porady
NowaTu24 wlasnie dokladnie masz rację:)

Gość jakiej porady
cóż "babki z kadr" niezawsze są dobrze zorientowane

Gość kapadocja
umowa ulega przedłużeniu do dnia porodu, o ile nie wygasa przed upływem trzeciego miesiąca ciąży, nie jest zawarta na miesiąc bądź nie jest umowa na zastępstwo za kogoś, wówczas pracodawca nie ma obowiązku przedłużania umowy. Umowa, nawet jeśli jesteś w ciąży może zostać z Tobą rozwiązana, ale tylko jeśli zakład ulegnie likwidacji, bądź poważnie naruszysz obowiązki pracownicze. Urlop macierzyński Ci nie przysługuje, ale zasiłek macierzyński, który jest równy średniej zarobków z ostatnich 12 miesięcy tak - przez 20 tygodni. W tym czasie jesteś ubezpieczona. Tak poza tym, nawet jeśli nie jesteś w ciąży i tracisz pracę, to ubezpieczenie obowiązuje przez 30 dni od dnia zakończenia umowy. Jeżeli po urodzeniu dziecka masz umowę nadal, bierzesz macierzyński i idziesz na wychowawczy, a dochód na osobę w Twoim gospodarstwie domowym nie przekracza 501 zł na osobę, wówczas przysługuje Ci z MOPSu zasiłek wychowawczy. mam nadzieję, że mogłam pomóc. Życzę szczęśliwego rozwiązania. pozdrawiam kapadocja