Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Izzie005

Ruszający się ząb u 1,5 rocznego dziecka.

Polecane posty

Gość Izzie005

Kilka dni temu zauwazyłam że synkowi zaczyna wykrzywiać się dolna jedynka. Jednak dopiero wczoraj zaczęła mu się ruszać i to dosyć mocno powiedziałabym nawet że po prostu mu się "kładzie". Czy któraś z mam miała taki problem? Nie wiem co mam zrobić zostawić ząbek żeby sam wypadł czy iść do dentysty? Mały ma dopiero 16 miesięcy. Widzę że bardzo go to boli, prawie nic nie je co martwi mnie najbardziej...

Gość Pójdź z nim może....
lepiej do dentysty. Chyba ze sama mu go wyrwij, o ile oczywiście mocno sie juz rusza. Szybko zapomni, że ktos mu w buzi grzebał, a przynajmniej nie zaksztusi się nim w nocy. No i szybciej zacznie jeść.

Gość walnij go patelnią
a nie głupio pytaj macioro gruba

A dlaczego miałabyś go wyrywać??? Może dziecku brakuje jakiegoś składnika w diecie i wizyta u dentysty pomoże! Ten ząbek dopiero wyrósł a ty go chcesz wyrywać???

Moim zdaniem, jeżeli faktycznie jest tak, że zab juz się "kładzie", to juz sie go nie uratuje (nie jestem jednak stomatologiem, ani nie widziałam tego na wlasne oczy). Gdyby dopiero lekko sie ruszał... I nikt wcale małemu nie chce wszystkich mleczaków powyrywać! Ale cos jest na pewno z tym zabkiem nie tak.

a czy jest mozliwe, ze mały gdzieś nim zahaczył, albo sie uderzył?

Gość bukaa
Przypuszczam, że dziecko mogło się gdzies uderzyć i stąd ząb pozbawiony korzenia zaczął się ruszać. Mój syn miał podobnie, tylko wtedy miał 5 lat i też jeszce nie był to czas na wypadanie zębów. Czytałam, że są specjalne "wkładki", które zapobiegają zsuwaniu się zębów w miejscu dziurki po zębie. Warto się wybrać do dentysty i przy okazji zapytać czy przyczyną utraty zęba nie jest choroba lub niedobór składników pokarmowych.

Gość xxxxxxyyy
Idz z nim jak najszybciej do dentysty. Sama nic nie rob, a juz na pewno nie wyrywaj. Z mleczakami jest tak, ze nawet jak dziecko sobie zabek wybije, a uda sie szybko dotrzec do dentysty to jest szansa na ponowne usadzenie zeba w buzi, wiec i calkiem mozliwe, ze specjalista uratuje ten zab.

Gość izzie05
moj syn jest tak zywym dzieckiem ze uderzyl sie juz nie jeden raz wiec bardzo mozliwe ze gdzies ten zab wybil. Idziemy dzisiaj do dentysty mam nadzieje ze uda sie jednak uratowac zabek chociaz to dopiero mleczak... Dziekuje za odpowiedzi.