Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wielka234566

Drzewo bo drewno ? wymienne czy nie ?

Polecane posty

Gość wielka234566

Pomagam siostrzenicy i zastanawiam się czy wyraz drzewo wymienia się na drewno ? Ma ćwiczenia z rz wymienny i niewymiennym. Mi osobiście wydaje się że wyraz ten nie wymienia się, ale ona się upiera że tak bo tak jej koleżanka powiedziała ^^

Gość ta. wymienia się
zresztą rz też się pisze po spółgłosce :classic_cool:

Gość wielka234566
no dobrze. ja wiem po jakich spółgłoskach pisze się rz chodzi mi o to czy drzewo wymienia się na drewno. W koncu jedno i drugie to coś innego. drzewo to coś co rośnie, "żyje" a drewno to drewno.

Gość werryt
nie, tu nie chodzi o to że się wymienia :) nie tak jak rower-rowerzysta. Poprostu drzewo bo po D piszemy rz.

Gość wielka234566
No i oto mi chodziło. Czy mam to pokolorować pod regułę że "rz"występuje po spółgłosce czy pokolorować pod regułe "rz"wymiennego.

Gość Wielmożny Pan Profesor
Nie wymienia się bezpośrednio, jednak oba wyrazy może łączyć wspólny rdzeń, by to stwierdzić trzeba znać etymologią tych słów. Inna sprawa, że drzewo jest wymienna na: derevo (drzewo po rosyjsku, po ukraińsku może oznaczać i drewno, i drzewo). Jest kilka takich słów, które podlegają takiej wymianie, choćby sztandarowe: rzeka - rieka,

Gość wielka234566
czyli pokoloruje pod regułę że rz występuje po spółgłosce

Gość i ta kolezanka ma racje
rowerzysta tez nie jest rowerem :O tak samo jak drewno jest z drzewa a nie z plastiku :O poszukaj siebie w necie albo przerasta cie takze poslugiwanie sie google.pl?

Gość wielka234566
Czy musisz być od razu taki niekulturalny ? Szukałam i postanowiłam napisać tutaj, aby rozwiać moje wątpliwości. Jeżeli nie chcesz to nie odpisuj ... proste !

Gość Wielmożny Pan Profesor
:O rower to wyraz podstawowy, rowerzysta pochodny, powstały przez dodanie formantu, koorva do szkoły, to podstawy słowotwórstwa :O to ma się nijak do drewna i drzewa :classic_cool: