Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gjhnfhbdfhbdfhdfh

konsystencja dla 8 miesieczniaka

Polecane posty

Gość gjhnfhbdfhbdfhdfh

mój synek do tej pory jadł słoiczki, chce mu sama zaczac gotowac, dajcie jakies przepisy i prosze o info, jaka ma byc tego konsystencja - papka, kostka, starte na tarce? nie mam pojecia, prosze o informacje mam 8 miesieczniakow i nie tylko

Gość pytająca mamusia
Ja jak byłam taka "zielona" to czasem kupowałam słoik przeznaczony dla danego miesiąca w jakim się znajduje moje dziecko i "kopiowałam" konsystencję w daniach które gotowałam. Czytałam tez mnóstwo stron z przepisami dla maluchów i sama eksperymentowałam, jak sobie przypomnę jakis sprawdzony pyszny przepis to Ci napiszę :)

Gość pytająca mamusia
Co do konsystencji to tez zależy czy Twoje dziecko dobrze sobie radzi z żuciem pokarmów? Bo jesli tak, to smiało możesz nie miskowac aż tak dokładnie ugotowanych warzyw, niech będą takie małe warzywne grudki, za to mięsko radziłabym jeszcze miksować, bo cięzko jest takiej małej buzi się z nim uporać. Mój do tej pory mięsa nie pogryzie dobrze a ma ponad 14 miesiecy. A preferujesz dania jednogarnkowe czy obiadki dwudaniowe? Rosół możesz ugotować np. na szyjkach indyczych, do tego warzywa normalnie jak do rosołu, jak zdejmiesz szumowiny można wrzucić lubczyk świeży lub suszony, daje smaczny aromat, bazylia też mile widziana :) potem odlewasz do innego garnka, możesz podzielić na kilka części z jednej zrobic klasyczny rosół, wrzucić sporo marchewki (marchewke bardzo lubia małe brzuszki) natkę pietruszki, troche korzenia pietruszki, zagotowac i wsypac trochę manny, lekko zmiksować i masz pyszny rosół, jeśli to ma być jedno danie to wydłubujesz mięsko i miskujesz i do rosołku. Z kolejnych części możesz zrobić np. barszczyk , upieczone buraki wcierasz do rosołu, dodajesz marchewkę, ziemniaka, mięso lub nie, troche zmiksować i gotowe, z następnej części np. pomidorowa jeśli wczesniej zajadał pomidory i nic mu nie było, przecier pomidorowy wlewasz do rosołu, marchewkę, ugotowany ryż, możesz zabielic mlekiem modyfikowanym lub śmietana jeśli wcześniej jadł takie składniki w słoikach, też lekko zmiksować :) Ja robiłam właśnie ze 3 rodzaje zup z jednego rosołu, potem w słoiki i pasteryzowałam, miał nawet na 2 tygodnie. Możesz zrobić potrawkę z królika, udusic kawałek królika albo cielęciny z warzywami (marchewka, seler, pietrucha, groszek zielony i co tam chcesz innego) az do miękkości, potem oddzielić mięsko od kości, dodać ugotowana kasze jaglaną, ryz albo ziemniaki, trochę zmiksować i w słoiki albo poporcjować i zamrozić. Potrawka z kurczaka w sosie koperkowym Udka kurczaka udusić, osobno na patelence rozpuścić trochę masełka i oprószyć je mąka pszenną (uwaga, nie przypal) najlepiej na maleńkim ogniu, do tej zasmażki stopniowo wlewaj wywar z uduszonego kurczaka, tak by powstał sos, do niego wrzuć posiekany świeży koperek - nie żałuj, i to cudo wlej do kurczaka, chwilę podduś aby się przegryzło i nabrało aromatu, podawaj z ziemniakami i ugotowanymi warzywami (kalafior, brokuł, marchewka, fasolka szparagowa czy co zechcesz)

A ja swojej 8miesiecznej córeczce gotuje ziemniaka (rozgniatam go wideklcem) i jakies warzywo (np. brokul)- tez rozgniatam, i do tego daje zmielone gotowane miesko np. z kurczaka lub indyka. Czasami mieszam je z gotowanym zóltkiem jajka. Robie takie drugie danko gdzie wszystko jest ulozone osobno na talerzyku. Czasmi tez robie taki jakby deklikatny sosik ze zmielonym miesem którym polewam ziemniaki. Bardzo dobre sa tez galeczki miesne podane z ziemniakami lub ryzem. Jezeli robie zupke to staram sie zachowac w niej grubsze ale miekkie kawalki np marchewki czy ziemniaka. Czasem dodaje rozgotowany ryz. Nie miksuje juz na papke. Równiez sloiczki kupuje takie by nie byly calkowicie zmiksowane.