Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Witam!!! Własnie się dowiedziłam ze ma zapalenie wątroby typu C. Jak się żyje ż tą chorobą??? Mam wiele pytan czy nie żaraże osób z którymi mieszkam na codzien Prosze o parady i opinie

HCV nie można zarazić się poprzez kichanie, kaszel, pocałunki, używanie tych samych sztućców i talerzy, korzystanie z tej samej łazienki lub toalety. Tylko przez krew. Więc wszelkie zabiegi przy skaleczeniach itp trzeba robić w rękawiczkach jednorazowych.. Zachować ostrożność, na wszelki wypadek przebadać rodzinę i zaszczepić (kto nie zaszczepił) na B Po często potem tak jest, że przy C, B też się przypląta. No i znaleźć porządnego lekarza/placówkę, która leczy.. Najpierw trzeba zrobić badanie DNA na ilość kopii wirusa, jeżeli będzie wysoka leczenie jest konieczne, bo nie leczone wzw prowadzi do marskości wątroby, niestety..a ta...no cóż.. :o nie życzę... Nie warto chodzić do lekarza prywatnie, bo leki są refundowane, a kuracja miesięczna to ok 4 tys zł Co do kontaktów z rodziną, to więcej nie poradzę, bo z mojej na szczęście nikt nie choruje...

Gość gość
szkoda ,że juz tu nikt sie nie wypowiada

Gość gość
gość dziś Mój tata na to choruje. Jak coś, to jestem oblatana z tematem.

Gość gość
to napisz proszę czy sie leczył Twój tata jeśli tak to jak długo i z jakim skutkiem?i jak dawno miał wykryte wzw c

Gość gość
Zaraził się prawdopodobnie w czasie operacji, w 1985 roku, kiedy podawano mu krew. Wtedy jeszcze ten wirus nie był znany, więc nie mogli zbadać krwi pod tym kątem. Chorobę wykryto dopiero w 2002 roku. Choroba może pozostawać przez wiele, wiele lat w ukryciu i nie dawać żadnych objawów. W 2005 roku miał kurację lekiem, który nazywa się Interferon. Trwała ona coś około roku. Dawała silne skutki uboczne; wymioty, osłabienie, brak apetytu. Trochę jak przy chemii. Ale kuracja się udała. Wirus jest nieaktywny. Ojciec jest w niezłej formie, prowadzi normalny tryb życia. Bada się regularnie i ma dobre wyniki.