Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marylllatak

Książeczka mieszkaniowa PKO a remont domu

Polecane posty

Gość Marylllatak

Witam Mam książeczkę mieszkaniową PKO na kwotę 170.000,- starych złotych. W najbliższym czasie planuje remont domu. Moje pytanie jest takie, czy można całą tę kwotę (po denominacji to chyba 17.000 zł ?) przeznaczyć łacznie z premią gwarancyjną przeznaczyć na remont domu (szpachlowanie, malowanie pokoi, remont łazienki, kafelki). Z góry będę wdzieczna gdyby ktoś miał czas poswiecieć chwilkę by podzielić się swoimi doświadczeniami z książeczką mieszkaniową

Gość Marylllatak
i czy to obejmowałoby tylko robociznę firmy remontowej czy również materiał do budowy?

Gość Marylllatak
do góry

Gość denominacja
Po denominacji to 17 zł :) Z tego , co wiem to była książeczka na zakup mieszkania, więc tylko w takim celu można ją wykorzystać. Mój brat miał takową i zlikwidował ją, kupując mieszkanie. Kwota została oczywiście trochę inaczej przeliczona, ale już nie pamiętam ile, bo to było z 10 lat temu.

Gość kisssssssss
Możesz przeznaczyć na co chcesz, pod warunkiem, że kupujesz dom, niestety inaczej nie możesz jej zrealizować, ale to chyba 17 tys

Gość uhgbuhgbubgu
jak dla mnie też to 17zł

Gość juygujkyt
chyba 17 zł to jest :) tak, możesz przeznaczyć na remont domu, jak najbardziej, wcześniej możesz dać do wyceny (pierwsza wycena jest darmowa a kolejna 25 zł) taką księżeczkę do dowolnego oddziału PKO BP i naliczą ci ile na niej masz łącznie z premią, ale premię mogą ci wypłacić tylko dostarczając odpowiednie dokumenty starych pieniędzy fizycznie nie można zamienić na nowe nominały już ale jak jest to kwota zapisana w książęczce to w systemie bankowym i tak już jest zmieniona na nowe pln więc to tylko formalność

Gość denominacja
Dzieci drogie, tak własnie było - za banknot 10 000 otrzymaliśmy 1 zł. :) A stare pieniążki można wymieniać do końca tego roku :)

Gość juygujkyt
asia stare 10 000 to obecne 1 zł

Gość w oddziałach pko bp
możessz dać książeczkę aby ci naliczyli premię gwarancyjną - wtedy dowiesz się ile byś z tego miała.

Gość juygujkyt
nawet nie wiedziałam że do tego roku można wymieniać banknoty :) w praktyce i tak wysyłąją pewnie klientów do nbp tylko :)

Gość juygujkyt
a i ta księżeczka z premią nie jest tylko na budowę nowego domu ale również na zakup mieszkania

Gość denominacja
Co do wymiany pieniędzy - wiem tyle, co wyczytałam na stronie nbp, którą podałam wyżej cytat: Zgodnie z ustawą o denominacji złotego wymiana starych złotych na nowe dokonywana będzie do 31 grudnia 2010 roku.

Gość lokata na 100%
uważaj czy przy likwidacji będą ci kazali podpisać, że nie wykorzystasz tego na cele mieszkaniowe. Tych pieniędzy znaczy się. Nas flądra parszywa kiedyś oszukała, podpisaliśmy ,i dostaliśmy dużo mniej kasy niż musieli by wypłacić, gdybyśmy tego nie podpisali. No ale to było dawno, może juz tego nie ma, nie mniej miej takie coś na uwadze.