Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiulek8803

Narodziny dziecka w Niemczech

Polecane posty

Gość asiulek8803

Witam, mam takie pytanie... Od roku mieszkamy w Niemczech, jestem w siodmym miesiacu ciazy, lecz ubezpieczona jestem w Polsce. Oczywiscie co miesiac jezdze do Polski na kontrole, od teraz bede musiala jezdzic co dwa tyg., troche mi to sie nie oplaca wiec na razie zostaje w Polsce. Interesuje mnie to jak bym urodzila w Niemczech na polskim mubezp. czy NFZ bedzie kazal mi zwrocic koszty porodu po za granicami kraju? Z gory dziekuje za odp:) Mile widziana propozycja imienia dla dziewczynki bo tu nadal trwaja spory;)

Nie mam pojecia jak to jest jezeli urodzisz dziecko w Niemczech nie majac tutaj prawa do ubezpieczenia.

Gość tez mieszkam w de ale
wlasciwie niewiele moge doradzic,wiem tylko ze wiele polek z terenow przygranicznych przyjezdza do niemiec wlasnie rodzic,mowiac w szpitalu ze akurat pech tak chcial i akurat porod sie zaczyna...w takich przypadkach nfz placilo za taka pacjentke,ale moze juz to ukrocili,nie wiem...

Gość mama tez z niemiec
Nie bedziesz musiala odawac kasy, podczas porodu nie ma czasu na przejazd do Polski by tam rodzic i jest to traktowane jako koniezcne udzielenie pomocy pacjentowi. Nie slyszalas jak kobiety z okolic granicy gdy rodzily to specjalnie jechaly do De zeby rodzic w lepszych warunkach? A skad jestes?

Gość asiulek8803
Od dwoch tyg jestem w Polsce, maz jest w Niemczech (Paderborn). Nie bede klamac wizyta prywatna na ktorej ostatnio byłam w Niemczech kosztowała nas 96Euro...:( To dla mnie zbyt drogo... Za takie pieniadze to ja mam wyprawke do malenkiej. A co do kobiet ktore celowo jezdzily rodzic do De to wlasnie słyszałam ze nfz kaze im oddawac pieniadze za porod. A wogole czy dzidzius bedzie mial obywatelstwo niemieckie jesli tam sie urodzi?

Gość kobieta z DE...
A maz tam zameldowany? Zatrudniony w firmie niemieckiej?

Gość jezuuuuuuuuu trzymajcie mnie
Od dwoch tyg jestem w Polsce, maz jest w Niemczech (Paderborn). Nie bede klamac wizyta prywatna na ktorej ostatnio byłam w Niemczech kosztowała nas 96Euro... To dla mnie zbyt drogo... Za takie pieniadze to ja mam wyprawke do malenkiej. A co do kobiet ktore celowo jezdzily rodzic do De to wlasnie słyszałam ze nfz kaze im oddawac pieniadze za porod. A wogole czy dzidzius bedzie mial obywatelstwo niemieckie jesli tam sie urodzi? ::O:O:O nie dzidzius nie otrzyma obywatelstwa zaraz Deutsch :O a twoj maz tam zatrudniony ? jesli tak to ty mozesz sie u niego na rodzinnym ubzep. zdrowotnym zameldowac jesli nie pracuje legalnie rodzisz w polsce :O ja pierdoleeeeee

Gość asiulek8803
Maz ma firme zalozona w Polsce i pracuje u Niemca na kontrkat. Teraz szef ma go zameldowac.

no to jesli szef go zatrudni badz zamelduje wtedy oplaca skladki na ubezp zdrowotne wtedy moze byc cala rodzina na meza skladki ubezp. jesli jednak nie bedzie mial ubezp. to wtedy rodzisz w polsce jesli sam chce pokrywac swoje ubezpieczenie zdrowotne to koszt ok 150 euro w AOK miesiecznie wtedy zona dzieci sa u niego ubezp.

aaaa wspomnialo mi sie jest jeszcze taki wydruk na europe gdzie pokrywane sa wizyty u lekarza etc... nazywa sie chyba cos L cos tam ale nie wiem czy porod rowniez jest wliczany popytaj w pl ubezpieczalni gdzie ubezpieczona jestes .

przepraszam ja place ubezpieczenie zdrowotne 140.53 ;) tyle kosztuje na miesiac , ale ja kokoswo nie zarabiam :D jesli wiecej bede zarabiala to wtedy ok.200 e

Gość miałąm podobny dylemat rok tem
rok temu,dowiadywalam sie dzwoniłam po ambasadach, do NFZ. ztego co się dowiedzialam,jelsi nie ejstes ubezpieczona w niemczech a urodzisz tam w przewidzianym terminie (ewentualnie 2 tygodnie wtą lub wewtą) to musisz zaplacic za poród dlatego ze wiedzialas,kiedy bedziesz rodzic a jednak pojechałas tam-t ak mi powiedzieli. nie musialabys zaplacic tylko jesli urodziłabyś wczesniej niz 2 tyg.przed terminem porodu,lub pozniej niz 2 tyg po terminie porodu,co sie raczej nei zdarza,no chyba ze czesciej zdarza się urodzic wczesniaka niz przenosic wiecej niz 2 tyg. tak wiec niemcy sie wycwanili i nie ma to tamto ze rodzisz sobie w niemczech bo tak cchesz. no chyba ze maz ubezpieczony i macie slub to dziecko automatycznie tez ubezpieczone bedzie w niemczech(albo automatycznie albo musielibyscie pozałątwiac papiery) .a co do obywatelstwa to niby jakim cudem miał by miec niemeickie skoro rodzice Polacy? jak sie u rodzi w Arfyce to tez ma byc Murzyn?;) ( a tak na marginesie ja nei zaluje ze rodziłam w Polsce,rodzilo mi sie calkiem niezle ,nie dawałam zadnej łapówy i wsystko było super,szpital panstwowy. teraz juz nei te czasy co za komuny.teraz personel jest swietnie wyszkolony,mozna rodzic w wodzie,itd... sa rozne sposoby bardzo duzo sie zmieniło tak wiec nie boj sie rodzic w Polsce. a jeszcze tak na marginesie, jeslibys rodzila jednak w niemczech i tam by było dziecko ubezpieczone i zameldowane,to gdybyś za iles tam lat załóżmy sie rozstala z mezem i chciala wrocic do POlski,czego ci oczywiscie nie życzę!! toi mozesz miec spore problemy,aby zabrac ze sobą dziecko).

Gość nula02
Witam,moge powiedziec wiele w tym temacie poniewaz sama mieszkam w niemczech i bylam w takiej syt.nie mozesz urodzic w niemczech jesli nie masz ubezpieczenia bo nie pokryje ci to zadne polskie ubezpieczenie ale jesli pracowalas w ostatnich pieciu latach w polsce przynajmniej 3 lata to mozesz wziac taki druk e 104 z zusu i jesli masz meldunek w niemczech to ubezpieczyc sie prywatnie takie i urodzic w niemczech napewno z lepsza kozyscia niz w polsce.pozfrawiam.

nula02 - a powiedz mi czy w Niemczech z samym angielski da się znaleźć jakąś legalną pracę? Mąż mnie namawia na wyjazd bo miał by już zapewnioną pracę ale ja niemieckiego ni w ząb :) a jechać i siedzieć na tyłku też bez sensu.

Gość elviiiissss
Witam dziewczyny, mam pewne pytanie . Od miesiąca mieszkam w niemczech w Zerbst z mężem - mąż od października tu pracuje . Jesteśmy obydwoje tu zameldowani, obydwoje ubezpieczeni w AOK ( tzn ja jestem na jego ubezpieczeniu ponieważ jestem bezrobotna i w dodatku w 36tc . ) byłam juz na dwóch wizytach u niemieckiego ginekologa Czy orientuje się któraś z was czy należą nam się jakieś pieniądze z aok za urodzenie dziecka tutaj , oraz jakiekolwiek inne pieniądze ? Nie ukrywam że mąż kokosów nie zarabia , wlasnie dopiero bedzie miał pierwszą wypłatę , a ja się obawiam bo z jednej wypłaty cięzko wyżyć przy maleństwie . I zoastanawiam się czy nie wrócić do pl , tam urodzić i dostać becikowe ... pomoże któraś ?

Gość gość
Hej elviiiissss, musze Cie rozczarowac ale jezei nie pracowalas to z AOK nie dostaniesz nic, Z AOK otrzymuje sie pieniadze tylko jesli pracowalas i idziesz na Mutterschutz na 6 tyg przed porodem. Jezeli przed porodem nie pracowalas w Niemczech nie mozesz liczyc na to. Radze pojsc do Arbeitsamtu i zarejestrowac sie. Mozesz wraz z mezem postarac sie o pieniadze na wyprawke z Rotes Kreuz, Carritasu lub innych instytucji a po narodzinych dziecka koniecznie zlozcie dokumenty o Kindergeld.

Gość gość
Lepiej się zastanówcie Panie które chcą rodzic w Niemczech Jugend Amt czeka tylko na takie okazje

Gość Ale to już było
Lepiej będzie gdy urodzisz w Polsce.Niemcy czują się właścicielami dzieci urodzonych w Niemczech.Strach się bać!