Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcąca gotować.

Jak ugotować zupkę jarzynową?

Polecane posty

Gość chcąca gotować.

Głupie trochę pytanie, ale napiszcie jak gotujecie, co dodajecie i czym przyprawiacie dla swoich dzieci?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zacznij od ziemniaka i marchewki, pozniej stopniowo ( co kilka dni ) dodawaj inne warzywa- cukinie, dynie, pietruszke np. Moja pediatra kazala mi to gotowac godzine w litrze wody a pozniej przetrzec przez sitko. Mozna to zagescic kleikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tititititititit
godzinę? to chyba ją pogrzało, bo się wszystkie witaminy wygotuje mięso gotujesz osobno do gorącej wody wrzucasz ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera mozna i inne warzywa jak dziecko juz jest dostatecznie duze gotujesz az będą miękkie, doprawic mozna bazylią, oregano, koperkiem, ogolnie ziołami studzisz, dodajesz mięso, miksujesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skarbie a ile dziecko ma latek? Bo powyżej drugiego roku możesz mu dawać wiele rzeczy, prócz grzybów na przykład. Rosołek, krupniczek, pomidorowa, brokułowa jest pyszna i zdrowa :) a także barszczyk czerwony, ogórkowa na żeberkach z ryżem... jest mnóstwo takich, nawet zwykła jarzynowa, z brukselką lub fasolką. Tylko lepiej nie dodawać zbyt dużo soli, chyba że to już przedszkolak to kostka rosołowa nie zaszkodzi. Ja często gotując swoim podopiecznym dodawałam do zupy odrobinkę świeżego lubczyku, jest wspaniały - daje delikatny aromat i nadaje głębszego smaku, ale najważniejsze jest na jakim mięsku gotujesz. Polecam indycze samo lub mieszane z kurczakiem, to idealny duet :) smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ile czasu gotuje sie normalna zupe ???? Bo ja swoje gotuje okolo godziny, nie wiem co w tym dziwnego. Pytanie bylo o zupke jarzynowa, wiec zeberka i inne bym sobie darowala...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcąca gotować.
Moje dziecko za kilka dni skończy 8 miesięcy. Co prawda robię mu zupki na mięsku z warzywami, ale chodziło mi bardziej o taki krem jarzynowy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Żeberko lub inne mięsko z kostką to też sposób na pyszny wywar, a najlepiej jak dieta jest urozmaicona, niech dzieciaczek poznaje różne smaki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A to jak 8 miesięcy to co innego, w tym wypadku polecam brokułową, lub zwykłą jarzynowa z marchewką, selerkiem.. np na indyczym :) ale nie tylko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcąca gotować.
A tę wodę po brokułach to wylewać czy zostawić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xxxxxxyyy
Smaczny jest krem z brokul - gotujesz najpierw warzywny wywar z wloszczyzny, dla niemowlaka nie dodawalabym zadnej soli, a tym bardziej kostki rosolowej - dla dwulatka to tez kiepski pomysl, potem na tym wywarze gotujesz brokuly , niezbyt dlugo, i miksujesz, mozna dodac najwyzej troche bazylii do smaku i oczywiscie maslo lub oliwe z oliwek. Jak gotuje ta zupe dla nas to wszystkie warzywa wyjmuje (oprocz brokul oczywscie0, ale maluchom zawsze miksowalam tez troche pozostalych warzyw, zeby bylo pozywiejsze. W podobny sposob mozna ugotowac zupe krem z marchewki (smaczna jest zabielona mlekiem - dla malucha mleko mod.) lub zupe krem pomidorowa, z zielonego groszku, cukinii - wtedy zmiksowac z wieksza iloscia wloszczyzny i dodac troche kaszki manny. Nie polecam fasolki szparagowej - wychodzi cos ochydnego, ale szparagi juz sa super . Fajna tez wychodzi zmieniaczanka, dla 8 mies. mozna dodac troche szynki (najlepiej ekologicznej, gotowanej).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcąca gotować.
Jak nie dodawałam soli ani wegety to moje dziecko nie tknęło nic:o Jak przyprawiłam odrobinę to już inna bajka była. Jadło ze smakiem. Więc jak najbardziej przyprawiam, bo poprostu jest smak. Zresztą sama bym bez przypraw chociażby soli nie zjadła obiadu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chcąca gotować.
A napiszcie mi proszę czy mogę po ugotowaniu zupki dodać kaszy manny? Chciałabym po troszku wprowadzić gluten do diety dziecka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość radio__ma__ryja
dobra do przyprawiania jest suszona włoszczyzna, jest pokrojona na takie drobne kawałki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×