Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anikaaaaa

ile dostane chorobowego?

Polecane posty

Gość anikaaaaa

Mam pyatnie do tych co sie orientują...chorowałam 34 dni (wiem ze za te dni wypłaca pracodawca) ale potem dałam zwolnienie jesczze na 17 dni i w zwiazku z ty interesuje mnie ile dostane pioeniedzy z zusu i ile powinien wypłacic mi pracodawca (konkretne kwoty) zaznaczam ze była to umowa na zcas okreslony za najniższa krajowa na cały etat??

Gość anikaaaaa
pomoże ktoś????

Gość dfwefewrr
za kazdy dzien dostaniesz 80% dniówki i tyle. zawsze miałas 100% dniówki to teraz dostaniesz 80%. czyli jak dziennie np. zarabiałas normalnie 100 zł to za dni choroby dostaniesz 80 zł a i jeszcze obetna ci jakies 400 zł za weekendy.

Gość anikaaaaa
tak tylko ja nie wiem ile miałam za dniówke i ile za godzine. na reke miałam 1000 zł a na umowie najniższa krajowa to jest chyba jakies 899 czy 980 jakos tak i jak ja mam to obliczyc?

Gość anikaaaaa
tzn tak poszłam an chorobowe od drugiego sierpnia i trwało lacznie do 17 wrzesnia... pomoże mi ktos tak po chłopsku? :p

Gość anikaaaaa
ok dzieki :)

za 3 pierwsze dni września dostaniesz tzw wynagrodzenie chorobowe które wypłaca pracodawca: 1317 : 30 = 43,90 zł za 1 dzień choroby. 43,90 x 3 dni = 131,70 zł x 80% = 105,36 zł (brutto) do tego od pracodawcy dostaniesz normalne wynagrodzenia za okres od 18.09. - 30.09. obliczenia: 1317 : 30 = 43,90 x 17 dni L-4 = 746,30 1317 - 746,30 = 570,70 zł brutto Netto od pracodawcy:556,49 zł co do zus to powinni tak samo liczyc: 1317 : 30 = 43,90 x 14 dni L-4 = 614,60 zł x 80 % = 491,68 zł bruttonetto pewnie jakies 350 - 400 zł

Gość anikaaaaa
tak dzieki ci wielkie:) tylko wziełas pod uwage ze zarabiam anjnizsza krajowa???? i normalnie pracowałam niby od pon do piatku ale w praktyce tez kazda sobote....

Gość anikaaaaa
tak dzieki ci wielkie:) tylko wziełas pod uwage ze zarabiam anjnizsza krajowa???? i normalnie pracowałam niby od pon do piatku ale w praktyce tez kazda sobote....

Gość dfwefewrr
ale tego nie dostaniesz dodatwko tylko zamiast pensji mam nadzieje ze zdajesz sobie z tego sprawe.

a wypłacają Ci te nadgodziny??? Pisałaś w poście że masz najniższą krajową :)

Gość anikaaaaa
nie mam gotowosci bo 17 jak mi sie skonczyło zwolnienie wysłałam wypowiedzenie z pracy za porozumieniem stron...czy to am jakies znaczenie???

Gość anikaaaaa
tzn tak mam najnizsza krajowa (tak pisze na umowei) a na reke miałam 1000 zł wiec juz sama nie wiem narazie nie dostałamani grosza ani od pracodawcy ani od zusu...

Gość dfwefewrr
nie rozumiem, jakim cudem masz dostac kase od zusu? tylko od pracodawcy dostaniesz.

Gość anikaaaaa
i jeszcze jedno: jezeli mam dłu od pracodawcy np brałam przed zwolnieniem zaliczke w kwocie jakiej tam :) czy jak mi wypłaci kase to od razu musi odtracic czy wypłaci całosc naleznosci i bedzie czekał az sama mu oddam bo kase ma mi wysłac poczta?

Gość anikaaaaa
takim cudem ze pracodawca płaci przez pierwsze 33 dni choroby a potem płąci zuz a ja chorowałam dłuzej niz 33 dni takim cudem ;)

takim cudem że jeżeli pracodawca nie wypłaca zasiłków to ZUS przejmuje wypłatę :)

Chorobowe jest liczone od tego co masz na papierze. Czy to od pracodawcy czy z ZUSU. Jesli chodzi o zaliczke to dostaniesz kwote pomniejszona o to co wziełas wczesniej.

Gość anikaaaaa
co mam rozumiec jesli nie płaci zasiłków??? bo juz teraz to zgłupiałam...

Z tym potrącaniem długu to jest grząski temat. Czy podpisywałaś pracodawcy jakiś świstek ile bierzesz tej zaliczki??

jeżeli pracodawca zatrudnia mniej niż 20 pracowników to zasiłki (tzn chorobowe od 34 dnia) wypłaca zus. Jeżeli zatrudnia więcej niż 20 pracowników to i wynagrodzenie i zasiłek płaci pracodawca :)

Gość anikaaaaa
no włąsnie nic nigdy i to mnie dziwi bo tak wogóle to wydawało mi sie ze mam mniej tej zaliczki... :( a wyszło wiecej a i nie podpisywałam nigdy ze biore wypłate i juz sama nie wiem ....a tak wogóle to kiedy on musi mi wypłącic te pieniadze skoro dzisiaj do mnie anpisał sms ze jutro wysle mi swiadectwo pracy poczta???? a jak nie da mi nic bo powie ze tyle mam zaliczki??? nie udowodnie mu tego no :///

Gość anikaaaaa
sklep spozywczy i pracuja dwie osoby

jak nic nie podpisywałaś to nie ma podstawy żeby Ci ściągnąć ta zaliczkę. Jednym słowem to pracodawca ciął cie w bambuko z tymi zaliczkami. Poza tym kwitki dostajesz co miesiąc od niego z wypłaty więc będziesz miała tam rozpisane co ile i jak. Jeżeli na kwitku będzie że Ci coś potrącił a nie ma nigdzie Twojego podpisu że dostałaś - wzięłaś zaliczkę to jednym słowem może Cie w doopę pocałować :)

Gość anikaaaaa
nigdy tam nic nie podpisywałam ani yrlopu ani płacy a ni listy obecnosci tylko umowe :) w sumie źle z mojej strony tak tylko ze ona powiedziała ze nie odda mi chorobowego bo ono wynois tylke co zaliczka czyli ok 600 zł. (a tak nie jest) chyba ze chce 40 zł na loda... i co teraz?