Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbessssa

9,5 miesiąca i nie raczkuje - jak go nakłonić???

Polecane posty

Gość bbbessssa

Mój syn jest dosyć sprawnym dzieckiem, staje sam przy meblach i ścianie, chodzi przy meblach i za raczki...ale cholera nie chce raczkowac. Pełza z predkoscia blyskawicy i zdaje sie ze taki sposob przemieszczania mu wystarcza. a ja bardzo bym chciala zeby raczkowal bo to rozwija mozg i słyszałam ze przynosi ogolnie dużo korzyści... jak go nakłonić??? próbuje go chwytac pod brzuszek i podnosić żeby nie pełzał tylko raczkował ale sie denerwuje, Woli lezec na brzuszku i sie czołgać. Moze sa jakies inne sposoby??

Niektóre dzieci w ogóle nie raczkują. Widocznie twój syn do nich należy. Po prostu zacznie chodzić skoro już stoi przy meblach. Któregoś dnia się puści i pójdzie:) Więc nie ma powodu do nerwów. Nie zmuszaj go do raczkowania, bo i tak czas na to minął :) jeśli uważasz, że gorzej już być nie może - mylisz się

Gość bbbessssa
a czemu uwazasz ze czas minął?? chodzic moze zaczac samodzielnie i za pare miesiecy a do tego czasu moglby przeciez raczkowac:(

no bo czas na raczkowanie to 7-8 miesiąc, a twoje dziecko już starsze jakby :) Nie wszystko jest "według przepisów z książki". Każde dziecko rozwija się indywidualnie, a synkowi widocznie raczkować się nie chce, albo uznał to za idiotyzm :) Ważne, że sam wstaje i stoi jeśli uważasz, że gorzej już być nie może - mylisz się

Hej moja córcia młodsza to trochę odstaje od tego stereotypu,że 9 miesięcy i dziecko raczkuje.Ona zaczęła raczkować jak miała niecałe 5 miesięcy.Ale tak jak juz ktoś napisał nie każde dziecko raczkuje i jeśli twojemu smykowi to się nie podoba to go nie zmuszaj tylko poprostu czekaj aż zacznie sam chodzić.Pozdrawiam

Gość Śmierć Jezusa mnie porusza
Nie podnoś dziecka na siłe, nie pomagaj mu chodzić, sam sobie poradzi, przez takie celowe podnoszenia można uszkodzić mu w pewnym sensie kręgosłup co się objawi w późniejszych latach ale jak chcesz dym.ać po ortopedach to twoja sprawa...

Gość bbbessssa
zjadłabym gówno żeby zaczął chodzić :(

Gość zastanawia mnnie
skad na forum o ciazy i macierzynstwie biora się takie pokurwione gównojady bez mózgu jak ten podszywacz

Gość uknino
a po cholere ma raczkowac? moj syn wogole nie raczkowal i jakos zyje :)

Gość Dr. doc. hab. Eugeniusz Bierna
Jeśli twój syn nie raczkuje to może być oznaką raka...

Gość bbbessssa
jak myślicie, czy to że na nim siedzę może być przyczyną?

Gość ten co wiecie
nie musi raczkować, predzej czy pozniej ale na F23 i tak trafi :classic_cool:

Gość syn bbbessssa(a)
Nie mam czasu naraczkowanie, wolę przegrywać na F23:classic_cool:

Niektóre dzieci nie raczkują , ale wybierają inny sposób poruszania się zanim zaczną chodzić np.przesuwają sie po podłodze na pupie. Nie da się ich zmusić do raczkowania. Wię nie próbuj i daj sie rozwijać dziecku w jego włąsny sposób.

Gość bkblkg
ustawiaj go w pozycji do raczkowania i delikatnie bujaj w przód i tył