Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dancing waters

czy lepiej wrócić na part time czy full time po macierzynskim

Polecane posty

Gość dancing waters

Witam! JA zarabiam okoo 11 tys rocznie a partner 15 tys. Slyszalam ,ze po skonczonym urlopie macierzynskim przy tak malych zarobkach nardziej korzystny jest powrot do pracy na part time ( ja bym wrocialam na okoo 21 godzin tyg) z tego powodu , iz child tax credit wzrosnie i praktycznie wyjdzie nam na tyle samo. JEsli ktos ma podobna sytacje lub wie jak to rozgrac bardzo prosze o rade. Po prostu nie chce by moje malesntwo wychowywala obca ososba.......

Gość bobo25
ja ide na part time, ale tylko dlatego ze nie stac mnie na zlobek w wysokosci 800 f miesiecznie..zarabiajac 1200, 150 wydaje na bilet plus minus nastepna 100 idzie na jedzenie w pracy, 950 - 800 = 150 za 150 czy nawet 200 nie bedzie mi sie oplacalo pracowac full time..juz wole zostac z dzieckiem w tyg i popracowac w weekendy za 600, po odjeciu biletow miesiecznie wyjdzie mi cos kolo 550 , mniejszy tax, wiecej kasy do kieszeni

Gość mieszko 2
A nie dostala bys dofinansowania doz lobka. Slyszalam ze zwracaja okolo 70 procent kosztow ale nie wiem jak to jeste w praktyce..

Gość kijevna
poniżej macie linka - poróbcie sobie symulacje, ale weźcie pod uwagę, że szykują się zmiany i dodatki mają być uzależnione od tego czy ktoś pracuje, czy nie, więc może lepiej tak łatwo z pracy nie rezygnować? http://www.turn2us.entitledto.co.uk/

Gość madziaraaaaa1231231234
No niestety nie da sie tego uzyc The calculator cannot calculate you entitlements if you are not a British or Irish citizen.

ja na razie nie wracam w ogóle bo mam work and child tc 118f tygodniowo i 81f chb miesięcznie. jak na razie posiedzę jeszcze w domu z dzieckiem.

Gość bobo25
te dofinansowanie 70% jest dla rodzin zarabiajacych ponizej ilus tam...dla nas wyszlo cale 34 f na miesiac..;)

Gość dancing waters
Mnie glownie choidz o to czy to sie oplaca bo skoro pracujac na full time dostaje ok 200f tyg netto wiec jesli popracuje 3 dni dostane okolo 120 f plus wiekszy child tax credit wiec prawdopodbnie wyjdzie na to samo....

Gość dancing waters
tak nalezy mis ie macierzysnki i moj partner pracuje na na pelwny etat.

nie, macierzyński skończył mi się w maju. mój mąż pracuje i dzięki temu mam working tax credit :) dlatego nie opłaca mi się jak na razie wracać do pracy :)

okropieństwo --> nie wiem jak tam u was ale jesli dostajecie working tax credit to musicie miec dosc niskie zarboki. zobacz czy by ci sie nie oplacalo lepiej popracowac troche - o ile tez masz z kim dziecko zostawic, a moze ci sie nalezy na opieke nad dzieckiem.

Gość nie tylko w PL tak jest
ja najpierw wrocilam na full-tiem a potem zredukowalam godziny do 22 tygodniowo i nie narzekam :)

i raczej jak pisze okropienstwo czasami nie oplaca sie np. zonie troche pracowac bo jesli ona zacznie pracowac to automatycznie zwieksza im sie dochody i child tax credit spadnie do minimum. Lepiej spedzic ten czas z dzieckiem :)

mowie oczywiscie o mniejszych zarobkach. Osoby o sredniej krajowej to juz inna bajka, tam trzeba pracowac :)

czyli rozumiem, że przy zarobkach 22 tys (matka) i 25 tys (ojciec) rocznie nie dostanie sie prawie nic poza tym urzedowym child benefit??:o czy jak to jest w praktyce? i na dofinansowanie do zlobka tez nie ma co liczyc?

Gość koleżanka z pracy
Angielka właśnie wróciła na part time bo stwierdziła że woli zostać dłużej z dziećmi w domu a praktycznie za te same pieniądze niż jakby pracowała na full ale płaciła za żłobki/opiekunki itp z tym że sytuację ma taką że z nursery korzysta 3 dni w tygodniu bo pozostałe 2 jej mąż ma flexible time i jest jeszcze babcia te do 70% zwrotu za opiekę nad dzieckiem to prawda , zwracają , ale trzeba mieć określone dochody (można przekroczyć nieznacznie ) no i oczywiście im więcej dochodu tym mniej zwrocą (na przykład 25%) no i kolejny warunek - opiekunka, żłobek czy świetlica muszą być registered(wtedy podaje się ich numer ewidencyjny) bo za nie zarejesterowaną nie zwrócą ani pensa jesli Twój mąż pracuje na full time i jakoś poradzicie sobie finansowo to myślę że nie warto wracać na pełen etat od razu (zawsze możesz to zrobić jak dzieci podrosną) musicie usiąść po prostu razem i przeliczyć czy wydolicie na normalnym standardzie jeśli nie wrócisz na pełen etat

Gość bon appetitto a tutti
ja tez sie nad tym zastanawiam ale chyba popracuje na pol etatu i poczekam az maluszek satnie sie bardzije samodzielny i zacznie juz chodzic. Zal takie malenstwo oddwac pod opieke kogos obcego:/ Poza tym wszyscy moi znajmoi wracaja po macierzynskim na part time wiec cos w tym musi byc....podejrzewam ze na pewneo chodiz takze o kwestie finansowa bo jak mja pozabierac wszyskie dodatki ze wzgledu na wieksza liczbe godizn to jaki w tym sens.... lepiej zajac sie malenstwem i..enjoy your time together:)

Gość niojio
taaa, siedzcie w chatach z rozwalonymi cipami, bo wstyd ogladac takie zady smierdzace:O

Gość cosmopolitan>
gratuluje inteligencji osobie ostatnio sie wypowiadajacej....zal mi takich jak ty....

Gość do mi mala
nie, nie dostaniesz nic poza Child Benefit i Health in Pregnancy Grant jesli jestes w ciazy - zasada jest taka ze im mniejsze wynagrodzenie tym wieksza pomoc od panstwa