Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytaniewsprawiedziecka

pytanie o paszport dla dziecka

Polecane posty

mam takie pytanie:czy moge wyjechac z moim dzieckiem (dziecko ma 1,5roku) zagranice (założmy do krajów Unii Europejskiej) jak dziecko nie ma paszportu ani dowodu? dodam,ze tatus sie ukrywa, wymiguje od obowiazku alimentacyjnego i kompletnie nie interesuje sie dzieckiem ani się nie kontaktuje,jak kamień w wodę. ma jednak prawa rodzicielskie do dziecka,bo jak się urodziło to je uznał,zaraz potem mu się odwidziało. a ja chcialabym z nim g dies pojechac może... moze jeszcze nie teraz ale w przyszłosci i niwewiem czy nie ebdzie problemow. wiem,ze mogłabym smialo załozyc mu sprawe (i wygrać) o pozbawienie praw rodzicielskich,ale jakos nie moge się na to zdobyć.

Gość hjhgjghjghj
musisz miec bynajmniej dowod dla dziecka,paszport w unii nie jest potrzebny,

Gość ... nie wystarczy
musisz wystąpic do sądu o zgodę na wydanie paszportu lub dowodu jeżeli ojciec odmawia lub zniknął

Gość prota rada taka...
odbierz prawa ojcu...bo tylko komplikuje Ci spawy

wiem,ze paszport w Unii jest niepotrzsebny tylko chodzi mi o to czy moge wyrobic dowod bez ojca? to była odp.do hjhgjghjghj ... nie wystarczy o wlasnie to jst myśl.bo nie chcialabym go pozbawiac praw,mocno się kochalismy a on poprostu nagle zniknąął,nie bylo miedzy nami oficjalnego rozstania,zadnej rozmowy "konczącej".ja sama nie mam faceta i nie chcę mieć,zajmuje sie dzieckiem,wiec moze podswiadomie czekam na niego,moze jeszcze kiedyś... dlatego nie chcialabym mu zabierac praw,choc wiem,ze jest takie prawo,ze jak ojciec nie interesuje się chocby 3 miesiace (chyba?) to ma automatycznie zabrane prawa i taka sprawe się latwo wygrywa. czyli wystąpic do sądu tak?

prota rada taka... wlasnie rzeczywscie to mi komplikuje bardzo zycie i zycie dziecka,bo ojciec kompletnie nie odzywa się do nas i nie interesuje się dzieckiem. a jak moze mi to jeszcze komplikowac zycie?

Gość ... nie wystarczy
tak, nie musisz odbierac mu praw rodzicielskich chyba. W przypadku kiedy rodzice nie mogą dojśc do porozumienia-sąd biorąc pod uwagę dobro dziecka daje zgodę na paszport lub nie. do 13 roku życia oboje rodzice muszą dać zgodę na dowód osobisty, po 13 roku zycia (do 18) wystarczy jeden rodzic - logiki w tym mało, ale takie prawo)

no to super dzieki za odpowiedz!:)

Gość ... nie wystarczy
w zasadzie nie powinno komplikowac w innych sprawach. Ale warto uregulować sprawę alimentów .

alimenty dostaje z Funduszu z Mopsu.jak tylko on gdzie się pojawi mam na mysli zacznie pracę czy cos takiego to od razu beda sciagac od niego kasę. ineczej nie mialabym z czego żyć i utrzymac dziecka. tez mysle,ze w innych sprawach nie bedzie mi przeszkadzał fakt,ze tatuś zniknął,choc jesli zajdzie taka potrzeba i nie bedzie innego wyjscia to założe mu sprawę.milosc miloscią ale dziecko musi miec jakies godne,normalne życie:)