Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pacia19971993

Dom w konkubinacie

Polecane posty

Gość pacia19971993

Wraz z partnerem chcemy pobudować dom na mojej działce.W tym celu zamierzamy sprzedać jego kawalerkę i moje dwupokojowe mieszkanie.On jest kawalerem i ma dziecko z poprzedniego związku, a ja wdową i mam dwoje dzieci z małżeństwa.Jak powinniśmy postąpić aby sprawiedliwie zabezpieczyć każdego z nas,jak wyglądałoby dziedziczenie po nas a jak podział w przypadku ewentualnego rozpadu związku?A może najprościej byłoby wziąć ślub ?-Tego raczej chcielibyśmy uniknąć. Kto na tym zyska a kto mógłby stracić? .Proszę o opinie i porady!!!!!! :)

Gość a podbiję ten temat
Ten dom będzie twoją własnością,bo jest na twojej działce, jedyny sposób to chyba sporządzenia umowy darowizny,połowy udziału we własności tego domu,powstanie wtedy współwłasność,

Gość nauczcie się pisać
Co znaczy pobudować? :O

Gość a podbiję ten temat
musisz mu po prostu darować połowę zabudowanej tym domem własnej nieruchomości.

Gość a podbiję ten temat
Pamiętam z pierwszego i drugiego roku aplikacji sprawę podziału majątku małżonków,nie współwłasnośco konkubentów, jedni z zamożniejszych ludzi w jednej nadmorskich miejscowości.Pracowali za komuny w Berlinie Zachodnim, fizycznie oczywiście,jak komuna upadła,to wrocili i zainwestowali w pensjonat,dla takich lepszych gości. W trakcie rozpraw o podział to wyliczali sobie wszystko,łącznie z jakimiś starymi walkmanami.