Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Catarinka71

Imie Ksawier

Polecane posty

Jak jest w Pl z tym imieniem? Tak tylko z ciekawości pytam bo jakoś wpadło mi to imię w ucho :) Podoba mi się Ksawier nie Ksawery a już na pewno nie Xawier... i zawsze miałam kłopot z wyborem imienia gdybym miała syna a dzisiaj tak sobie myślę że może takie bym wybrała. Tylko czy w urzędzie nie przyczepią się do formy Ksawier?

w urzędzie przyczepiliby się do formy Xawier, bo musi być polska pisownia- chyba że jeden z rodziców jest obcokrajowcem nie wiem czy Ksawier istnieje w wykazie?

Gość luska.s
teraz w urzedzie rejestruja juz prawie wszytsko wiec o takich Ksawierach tez juz słyszalm jak dla mnie jest to nieudana forma bycia troche polskicm troche zagranicznym albo jest Ksawer i mówcie sobie do niego Ksawier albo z zagranicznego Xavier. tyle.

No właśnie dla mnie Ksawery to już nie to samo imię, to już nie to co mi się podoba :) Nawet nie wiem skąd mi się to wzięło hehe :) Jechałam autem i mówię do mojego " a może jak będzie kiedyś synek to Ksawier?" i jemu też się podoba. Przez X to nie nie. Cux każdy może być alfonsem :D A nie pytałam o opinie tylko o poprawność formy

Gość luska.s
no to ja ci mówię, ze to nie jest poprawna forma poprawna jest Ksawery, chociaż Ksawiera tez rejestrują - wszystko zlaezy od pan w urzedzie

imie dosyć ciekawe,ładnie brzmi :) moja bratowa chciała nadać córce Viviana :D na szczęście urodził sie chłopak :)

rejestruja, moja kolezanka ma syna Ksawerego, ale najchetniej by sie z tego imienia wycofala, bo mowi, ze skrzywdzila dziecko, nie ma jak zdrobnic i mowi do niego calkiem inaczej...

Gość luska.s
eh ale Ksawer to nie to samo co Ksawier. To imie widziałam juz w formach: Ksawery, Xawery, Ksawier, Xavier i Xawier a Viviana też jak dla mnie spolszczona wolę oryginał czyli Vivienne... bo potem nie wiadomo co to ma być..

A znacie jakąś stronę gdzie można sprawdzić wykaz imion? Ale taką na prawdę kompletną mi chodzi nie typu "gerber" czy "pampers" bo przeglądając takie wiele razy widziałam że brakuje wielu imion które funkcjonują u nas

a moja kolezanka bez problemu zarejstrowala dziecko o imieniu XAVIER i ma meza polaka ona tez jest polka:)

No ale ja nie chce Xawier :) Chodzi mi właśnie o Ksawier ale lipa by była jakbym poszła z synem do urzędu a babka mi na siłę Ksawery wpisywała :D .. w sumie nim ten syn będzie to pewnie jeszcze 100razy zmienię zdania hehe ;)

Gość luska.s
możesz pójść do urzędu lub zadzwonic czy nie będzie problemu z rejestracją takiego imienia

No ale skoro jak dziewczyny wyżej pisały że zależy od babki jaka akurat mnie przyjmie to pewnie też zależy jaka odbierze tel ;) Poszperam w sieci bo w sumie to znalazłam tylko z 2000rok info że nie można ale to na bank się zmieniło przez 10 lat ;) Córka ma typowe normalne imię więc nie było problemu a myślałam że odezwą się jakieś doświadczone mamy z podobnymi imionami co są ale jakby ich nie było ;) ;)

Gość Matka_Ksawka
To ja gwarantuje, ze imie Ksawier w Urzedzie przejdzie bo sama Ksawka mam. A co do "polskosci" to... Wiedziec nalezy, iż imie pochodzi od Patrona Misjonarzy Św Franciszka urodzonego na zamku o imieniu Xavier we Francji stąd jego przygomek "Ksawery" którego imieniny przypadają na 3.12. Wiec o polskosci imienia mozna dyskutowac (Ksawerego równiez) wg mnie i Xavier jest troche polski gdyz ustanowił to imię nasz rodak do tego Świety... Dla mnie imię piękne, oryginalne,bez szkody dla dzieciaka (przy Vannessach, Nicolach i Nicolasach, Ericach) Pozdro mama Ksawiera

Gość ghf
Ja również mam Ksawka i bez przeszkód zarejstrowałam Ksawiera w urzędzie.

Gość mama Ksawierka
A ja jestem mamą która dała swojemu synkowi imię Ksawier synek ma już 7 lat i nie skarży się na takie imię teraz spodziewam się drugiego synka i mam już wybrane imię Marcel uważam iż tymi imionami nie robię krzywdy swoim synom a pomysł na imię dla dziewczynki Lelou mówi się lilu imię z filmu piąty element a mam znajomych którzy tak dali na imię są różne pomysły na imiona

Gość cika
Imię Ksawier jest rzeczywiście mało spotykane i w dosłownym tego słowa znaczeniu czyli jak się mówi tak się pisze nie Ksawery tylko Ksawier ponieważ bardzo często imię Ksawery było zdrobniale mawiane Ksawier i tak się przyjęło po mimo że niby nie istnieje ,skoro w urzędzie akceptują w tej formie pisać imię jest ok.Mój synuś właśnie ma na imię Ksaiwier zakochałam się w tym imieniu i nie zmieniła bym prze nigdy na żadne inne wszyscy w około z podziwem słuchają kiedy mówię do synka Ksawier jest zapewne miłe dla ucha również. szczęśliwa mamusia 2 dzieciaczków 2 letni Ksawierek i 6 letnia Wiktusia .

sluchaj ksawier ksawery czy Xawerą wsio ryba.tobie ma sie podobac, nie sluchaj innych. ja tez mam zdanie o brajanie czy kewinie,ale kiedy skrytykowano moja anastazje wzamian podajac imie typowe dla wiejskiej dziewuchy...nie wymienie,zeby nie obrazic forumowiczek to stwierdzilam., ze nawet dupa orangutana ale to moje dziecko! i twoje tez. nazywaj jak chcesz.

Witam moj syn ma na imie Ksawery nie było problemu tylko jak maz zapisywał to babka sie pytała czy przez X czy K A zdrabniam Ksawcio , Ksawi , SAwer itd mozna zdrobniale tez myslałam ze bedzie problem a nie było :)

Gość laura26
super imię,mój Szef tak ma.

Gość gość
Witam, byłem w piątek zapisać synka w użędzie stanu cywilnego i chcieliśmy z żoną dać mu na imię Ksawier, tylko że gość który tam siedział powiedział że nie można tak dać na imię dziecku ponieważ jest to nie poprawne imię w języku polskim i tak się nie piszę. Zaczoł ściemniać że potem dziecko będzie miało problem w szkole, że ma niepoprawne imię. Powiem szczeże że zgłupiałem i się wycofałem, mamy jeszcze tydzień na wybranie innego imienia lub lobbowanie dalej imienia Ksawier. Czy macie może dla mnie jakąś radę? Pozdrawiam.

Gość gość
Piękne imię. Mój mąż tak na imię, ma 29 lat. Rodzice mówią do niego normalnie Ksawery.

Gość gość
no ale ja nie rozumiem dlaczego nie Ksawery, jeśli to jest poprawna forma to chyba lepiej dla syna, a można mówić Ksawier jak sie chce. I wogole lepiej pasuje np Ksawery Kowalski niz Ksawier Kowalski.

Gość gość
Mój syn ma na imie Ksawier i nigdy z niczym nie było problemów. Ksawier ma 6 lat i wszystkim sie jego imię podoba.

Gość gość
Ja również dałam mojemu synkowi na imię Ksawier. Ksawierek ma już roczek. W urzędzie nie było żadnego problemu choć mieszkamy w malutkim miasteczku. Imię bardzo mi się podoba i nigdy nie żałowalam że takie wybrałam. Imieniny obchodzimy 31 stycznia.

Gość gośćAGA
Ja ma KSAWEREGO I MAKSYMA:)

Gość mysia159
My też daliśmy synkowi na imie Xavier . I jakoś nie narzeka

Gość gość
mi się nie podoba-nadęte i pretensjonalne jak Oliwier