Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bulbas

Matura ustna i pisemna!!!

Polecane posty

Czy % z matury ustnej i pisemnej sumuja sie? Czy jest ktos nie zda pisemnej matury na 30% a pisemna na 100 to ma zaliczone?

he nie, jak masz wszystko na 100% a jedno na 29% to niezdałeś. ;) a na studia punktują raczej tylko pismene. (zalezy gdzie)

Aha :) rozumiem.... ale nie wybieram sie na studia dzienne tylko zaoczne to tam tez licza sie wyniki z matury? bo dodatkowego przedmiotu nie zdaje tylko 3 podstawowe przedmioty maiza, polak i angol.

Gość ertya
nie sumują się

Gość ertya
zależy na jaką uczelnie i kierunek się wybierasz :)

Na studia wybieram sie tylko po tytul magistra, mam male szanse zebym znalazl prace w tym zawodzie... teraz ucze sie w technikum, wiec tytul juz bede mial:D.... chyba na dziennikarstwo, ale jeszcze nie wiem gdzie.

Gość ertya
tzn ważna jest na tyle żeby była zdana :classic_cool: w wielu przypadkach o przyjęciu na zaoczne decyduje kolejność zgłoszeń, radzę szybko wybrać uczelnię bulbas i zaraz po otrzymaniu wyników z matury składać papierzyska

A na zaocznych wystarcza przedmioty podstawowe? jakos nie chce studiowac dziennie, wole juz zaczac prace w trakcie studiow ale przed nazwiskiem chce miec mgr. Sos widzialem Cie na nk:D kiedys ktos tutaj podal linka.

Gość ertya
to wszystko zależy od uczelni czy wystarczą podstawowe przedmioty czy coś jeszcze

No wlasnie, ustna mature z polskiego zdam na 100%, juz mam wybrany temat;)

Gość ertya
wynikiem z ustnej z polskiego 99,9% maturzystów może sobie podetrzeć dupsko :D

Tylko, ze na zaoczne czesto sa potrzebne tez inne przedmioty i jak nie masz ich zdawanych (możesz miec nawet z niego 0%), to przykro mi, ale nie jestes brany pod uwage przy rekrutacji. Musisz sie dowiedziec wczesniej.;)

Mnie tez na tym forum nic nie zdziwi, ciekawych rzeczy moge sie stad dowiedziec:D

Tylko na kierunki ktore sie wybieram licza sie miedzy innymi polski, historia lub wos.... oraz jezyk obcy. Myslalem o dodatkowej historii lub wosie ale tych przedmiotow to tak jak bysmy w szkole nie mieli, bo na tych lekcjach zazwyczaj ogladamy filmy a nauczycielka....:D wystawia oceny tylko za zeszyt i za dwa zadania ;).

Ale jezeli masz obowiazkowo polski + wos badz historie to nie beda Cie brali przy rekrutacji pod uwage nawet. Chyba ze masz do wyboru jeden z tych 3 przedmiotów.

Mialem na mysli ze takie przedmioty na maturze sa brane pod uwage.. tzn. jeszcze tego nie sprawdzalem, ale mysle ze na tych kierunkach wymagaja raczej tych przedmiotow na swiadectwie maturalnych. W kazdym badz razie sa jeszcze prywatne uczelnie:D

pamietaj 25% z rozszezonej histy jest dla Ciebie wiecej warte niz 70 z podstawy. wiem bo teraz ide na studia i w czerwcu przy punktacji sie naczytałam.

Kwiattek19 -> to zalezy jaki przelicznik, nie każda uczelnia ma taki sam. U mnie np rozszerzenie jest x 1, a podstawa x 0,65 ;) wiec te 25 nie bylo by lepsze niz 70 :P

To wszystko zalezy od szkoły. Teraz np przeglądam strone UW i na filologi polskiej jest przykładowo j.polski podstawowy x 0,65, a rozszerzony 0,2 ;) Na dziennikarstwie podstawa x 0,1 a rozszerzenie x 0,4 :P