Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaasiiaa

plan dnia

Polecane posty

Gość aaasiiaa

czy macie jakis swój plan dnia dla noworodka/niemowlaka?? trzymacie sie tego planu? robicie wszystkie czynnosci o stałych porach np.kąpanie o 19? spacer o tej samej porze itd??? jak wam idzie? mozna przy takim maluszku cos zaplanowac?

przy takim maluszku to nawet trzeba miec plan dnia zeby jakos funcjonowac :) moja córcia ma coprawda juz 12m-cy ale powiem ci jak mniej wiecej wygląda nasz plan dnia (czasem sie zmienia,gdy mam cos pilnego do zalatwienia lub dziecko jest chore): 6-7 pobudka 7 sniadanie 7.30 zabawa (ja sprzątam w tym czasie,jem sniadanie,ide pod prysznic) 9 drzemka 10 2 sniadanie 10.30-11 wychodzimy na spacer (zakupy) 13 gotuje obiad,mala sie bawi 14 obiad 15 drzemka 17 zabawa/spacer 19.30 kąpiel 20kolacja 20.30 sen

Gość aaasiiaa
a ma ktos z was plan dnia dla dziecka miesiecznego lub dwumiesiecznego?

Gość antypatologia
przylaczam sie do pytania, chodzi o plan dla miesieczniaka, karmionego na zadanie. Czy takie cos da sie wcielic w zycie, zeby malego powoli przyzwyczjac do stalych czynnosci o stalych porach, czy dziecie za mlode jest?

Moja corcia ma 5 miesiecy i u nas jest tak: 1. 7-8 pobudka-mleczko 2. Zabawa gdzies do 9-drzemka 3.Pozniej ok 10,11-kaszka 4.Spacerek do ok 14 5. Obiadek-ewentualnie mleczko 6. Okolo 16- drzemka 7. 17-19.30 - zabawa 8. 20-kapiel 9. kaszka i spanko Nie zawsze jest tak, ale staram sie prowadzic jakis regularny tryb.

Gość obserwuj swoje dziecko
dokladnie. ono da ci duzo wskazowek. U nas bylo tak, ze po porannym obudzeniu coreczka dzialala godzine i po tej godzinie zaczynala trzec oczka. Kladlam ja wiec spac. Spala powiedzmy poltorej godziny, potem zabawa, przebieranie, karmienie i na spacer. Na spacerze dziecko spalo okolo 3 godzin, jadlo i szlo od razu spac na kolejne 3 godziny. Budzilo sie i buszowalo juz do wieczora. W tym czasie byly ze 2 karmienia, kapiel i spanie nocne. Im bylo starsze, tym dluzsze przerwy miedzy spaniem.

Gość moje ma 4 miesiące
i plan jest zmienny dlatego że to ona go dyktuje, jesli chce spać to śpi,a na nasepny dzień o tej samej porze nie śpi... je mniej więcej tak samo ale to sobie też sama reguluje, je 5 razy dziennie, ja jedynie w planie mam kąpiel przed ostatnim jedzonkiem:) a spacer nam wychodzi różnie albo po drugim albo po trzecim jedzonku ale to też zależy czy sobie zaśnie czy nie. A jak karmisz na żadanie to juz niedługo się mniej więcej zorientujesz co ile je, dziecko samo sobie to wyreguluje i wtedy dopasujesz spacer i kąpiel pod dziecka zwyczaje...