Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Inna87

Kłopoty po odstawieniu tabletek...

Polecane posty

Gość Inna87

Witam, chodzi o moj okres i klopoty z nim zwiazane. Krotko wyjasnie sytuacje- 1 okres dostalam w gim,wszystko byłoby ok gdyby nie to ze trwał ponad 2 tyg,a po dwoch dniach po zakonczeniu znow sie zaczal i tak przez dluzszy czas. Max przerwa miedzy okresami wynosil tydzien. Zurzywałam do 2 paczek dziennie podpasek az wkoncu prawie znalazlam sie w szpitalu z anemia...pomogly geste zastrzyki domiesniowe- okres ustał na kilka miesiecy. Pozniej hmm historia sie powtorzyla z tym ze zaczelam brac tabletki na wyregulowanie, z czasem zmniejszala mi sie dawka i tak przez 8 lat...do niedawna bralam nevoyette, wyniki watrobowe mam dobre bez zmian. Jednak z lekarka doszlysmy do wniosku,ze przerwa jednak by sie przydala dla dobra organizmu (dodam ze cytologie robie regularnie i tez wszystko jest w normie). Mysle ze po 8 latach brania tabletek, w wieku 23 lat organizm powinien zaczac pracowac normalnie bez "wspomagaczy". Przechodzac do rzeczy- od 12 do 18 mialam okres, nastepnie przez tydzien bralam pigułki az skonczylo mi sie opakowanie. Od 3 dni nie biore nic i wczoraj zaczełam plamic (czytalam, ze to normalne organizm dostaje szoku i musi przestawic sie) jednak po nocy dostalam okres i to strasznie obfity...boje sie ze jednak wszystko moze wrocic i jestem skazana na tabletki jeszcze przez kilka lat...co o tym myslicie Dziewczyny? Powinnam poczekac az skonczy mi sie aktualny okres i policzyc ile bede miec przerwy do kolejnego i co bedzie sie dziac czy jednak za 2-3 dni jesli nie przestane krwawic wziac pigulke i zaczac na nowo... Prosze pomozcie, sytuacja mysle ze nie jest typowa, moze oprocz mnie ktos mial podobnie i doradzi co robic... Prosze o rade!!!!

Gość osobiście wydaje mi się
po odstawieniu tabletek organizm musi się na nowo przestawić na funkcjonowanie - jak to nazwałaś - bez wspomagaczy, ale potrzebuje na to czasu. Czasami dość długiego czasu. Nie rozumiem jednej rzeczy: piszesz, że miałaś okres, potem brałaś tabletki przez tydzień i po tym jednym tygodniu je odstawiłaś? Czyli okres miałaś w trakcie brania tabletek?

Gość Inna87
Tzn zawsze odstawiałam pigułki na czas okresu od 12 do 18 kazdego miesiaca, w tym tez i kiedy wziełam pigułke do zakonczenia opakowania zostało mi 7 tabletek, które wybrałam skończyłam opakowanie i postanowiłam odstawić pigułki (zrobic przerwe). Nastepnie po 3 dniach od ich odstawienia znow pojawiły sie plamienia a dzis juz dosc ostre- zupełnie jakbym miala okres. Nie wiem moze panikuje troszke, ale jestem uczulona na te sprawy zwlascza po tym co przeszłam poczatkowo...byc moze jednak przyspieszylam tym odstawieniem kolejna miesiaczke? :(

Gość i to lekarz tak właśnie kazał
dawwkować tabletki???? Pierwsze słyszę o takim sposobie. Cos pewnie źle zrozumiałaś i nieźle namieszałaś w systemie hormonalnym!!!

Gość luka999
nie zadawaj takich pytań na forum, bo tu itak nie usłyszysz raczej kompetentnej rady. ludzie zaczną wypisywać różne rzeczy, a Tobie to namiesza w głowie i jeszcze krzywdę sobie zrobisz "lecząc się" w necie. biegnij do lekarze i jakiekolwiek decyzje podejmuj tylko pod jego kierownictwem!

Gość Inna87
Co do dawkowania to przerwałam po zakończeniu opakowania tak jak jest wskazane, jednakze pojawiło sie plamienie a dzis krwawienie jak przy okresie dlatego pytam czy to normalne gdyz czesciej spotykalam sie z brakiem okresu u dziewczyn i to długotrwałym, u mnie jest na odwrot- tak jakby organizm "wyczul" przerwe i hmm "skojarzył" to z okresem ze ma byc...tak to rozumiem. A lekarz sam zalecil mi odstawienie i przerwe w braniu by ustalic czy wszystko sie unormowało. Dlatego pytam czy powinnam uznac to obfite plamienie za cos zlego...

Ale jakim cudem do zakończenia opakowania pozostało Ci 7 tabletek??? W opakowaniu jest 21 tabletek - bierze się wszystkie 21, potem robi się 7 dni przerwy, potem znowu całe opakowanie, czyli 21 tabletek, potem znowu przerwa 7 dni... i tak dalej. A nie odstawia się tabletek w dniach od-do każdego miesiąca... Jeśli w ten sposób dawkowałaś tabletki, to sobie pięknie rozregulowałaś organizm :O

Generalnie po odstawieniu tabletek organizm różnie reaguje i może minąć trochę czasu żeby się wyregulowało, ale jeśli Ty dawkowałaś te tabletki w taki dziwny sposób, to ja bym na Twoim miejscu wybrała się do lekarza i powiedziała o tym... Swoją drogą kto Ci kazał robić przerwy w konkretnych dniach, a nie po zakończeniu każdego opakowania?