Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Life its great

Matura 2011!

Polecane posty

Gość Life its great

Witam :) muszę wybrać temat maturalny z języka polskiego i z 132 pozycji zainteresowało mnie kilka. Tzn szukam takiego, który mnie interesuje, żeby przyjemnie mi się nad tą pracą siedziało. Co byście mi doradzili? Wybrałam takie tematy: Z literatury: 1. Przedstaw, jak funkcjonuje motyw winy i kary w utworach literackich różnych epok. 2. Omów funkcjonowanie motywu szaleństwa w wybranych przez ciebie utworach. 3. Omów różne wizerunki kobiet w wybranych utworach literackich. 4. Omów różne ujęcia motywu miłości w literaturze. 5. Topos śmierci heroicznej w literaturze. Przedstaw jego źródło i uzasadnij popularność w wybranych epokach literackich. 6.Kostium, maska, przebranie. Rozważania o bohaterach literackich ukrywających swoją tożsamość. 7. Sens cierpienia w życiu człowieka. Rozwiń zagadnienie na podstawie wybranych utworów. Z literatury to już wiem, że temat nr 3 mają już dwie osoby z klasy, a jesteśmy egzaminowani przez tą samą grupę egzaminacyjną. Język: 1. Omów zastosowanie środków retorycznych we współczesnej reklamie. 2. Analizując cechy języka przedstawicieli najstarszego, średniego i młodego pokolenia mieszkańców okolicznych wsi, rozważ, czy gwara śląska zanika (jestem ze śląska, w dodatku mówię czysto gwarą śląską, dlatego mnie to zainteresowało) Korespondencja sztuk: 1. Impresjonistyczna technika malarska i jej poetycka konkretyzacja. Przedstaw na wybranych przykładach literackich i plastycznych (zainteresowało mnie to, bo mogłabym sama coś narysować) 2. Różne ujęcia motywu smierci w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Przedstaw na wybranych przykładach (Strasznie mi się podobała "Rozmowa mistrza polikarpia ze śmiercią" i inne te klimaty...) 3. Wzorzec piękna człowieka. Przedstaw własne refleksje o zmienności gustów w malarstwie i literaturze. 4. Skandal jako forma ekspresji w różnych dziedzinach sztuki. Omów to zjawisko, odwołując się do wybranych dzieł. Co byście mi poradzili? Na jutro muszę się zdecydować i jestem w kropce :( nie wiem, nad czym by mi się najlepiej pracowało, żeby praca była ciekawa i konkretna, a nie lanie wody.

A po co było tyle czasu czekać z wyborem? :O Teraz to się mści. Sama napisałaś, że masz wybrać temat, który CIEBIE zainteresuje, więc nie rozumiem, w czym mają ci pomóc forumowicze.

Gość Life its great
Bo mnie intersuje każdy z tych, który tutaj napisałam i nie wiem który bardziej warto. Może ktoś po maturze już się zetknął z takimi tematami i mógłby mi doradzić, co lepiej wybrać, żeby było ciekawiej. Może do niektórych tematów są ciekawsze materiały. Jeszcze zapomniałam o tych tematach: Język filmu i język literatury. Porównaj dzieło literackie z jego filmową adaptacją. Najsłynniejsze pary miłosne w literaturze i filmie. Omow ich kreację na wybranych przykładach literackich i filmowych. Czy piosenka rockowa może być poezją? Odpowiedz, analizując utwory. Inspiracje mitologiczne w literaturze, filmie i w grach komputerowych. Omów, przywołując wybrane przykłady. Katastroficzne wizje i obrazy zagłady w dzełach literackich i filmowych. Zanalizuj wybrane dzieła. Te ostatnie tematy chyba są najciekawsze...

Gość werkaszperka
ja bym brala 3 bo najlatwiejszy :D a swoja droga skad wy wiecie kto was bedzie egzaminowal i czy w ogole razem bedziecie egzaminowani ;/ takie rzeczy to sie wie dopiero kilka tygodni przed matura ;/

Gość polonistkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Weź temat związany z gwarą :) naprawdę zaskoczysz komisję :) możesz przeprowadzić jakieś badania ankietowe i podać ich wyniki. Co prawda temat bardzo szeroki, ale naprawdę interesujący :) Wyjdź od porównania języka ogólnego, dialektu i gwary (tu przyda Ci się książka A. Wilkonia "Typologia odmian językowych współczesnej polszczyzny", a także prace H. Wróbla czy Z. Klemensiewicza).

Gość antonina_18
dla mnie 7 najłatwiejsza, z literatury język to 1 temat a maturę piszę w następnym roku

Gość Life its great
Bo moje liceum jest bardzo małe, wszyscy się w nim znają i jest tylko ze czterech nauczycieli języka polskiego ;) więc wiemy, że moją klasę będą egzaminowały te same osoby więc powtarzany drugi czy trzeci raz ten sam temat może znudzić. I właśnie ten najłatwiejszy, o kobiecie, wzięły już dwie osoby. ja bym chciała trochę zaskoczyć komisję :) Więc najbardziej zastanawiam się nad gwarą śląską (jestem rodowitą Ślązaczką, mogłabym coś tam powiedzieć po śląsku bo wszystkim się podoba mój akcent :P) tylko nie bardzo wiem, jakby z tego tematu zrobić fajną prezentację. Potem podoba mi się temat ze śmiercią, bo byłam zafascynowana tą tematyką w 1 klasie liceum i byłam zachwycona tymi utworami. Ale jak mam sobie wybrać temat, w którym ciężko o materiały, no to po co mi to :P ja szybko mówię, więc lepiej mieć trochę materiału w zapasie :P

Gość polonistkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
z tym, że temat szeroki, to chodziło mi o to, iż jest on tak szeroki, że z pewnością można z niego zrobić pracę magisterską a nawet napisać pracę habilitacyjną :P wiadomo, na maturze lepiej mieć z czego wybierać i mieć więcej materiałów :) polecam książkę J. Tambor "Mowa Górnoślązaków oraz ich świadomość językowa i etniczna", a także J. Miodka " Śląska ojczyzna polszczyzna", dodatkowo prace H. Synowiec dotyczące gwary w środowisku uczniowskim. Polecam ten temat, naprawdę jest świetny. A komisja po wysłuchaniu kilkunastu tematów dotyczących literatury z chęcią wysłucha trochę "innej" pracy :) językowej...

Gość Life its great
Właśnie wiem, większość wybierze coś z literatury, jeden chłopak wziął temat związany ze skandalem. Mało osób w mojej szkole mówi gwarą śląską, więc wystarczy trochę pomysłu i mogłabym się wykazać :) Dziękuję bardzo za podanie tytułów :* siądę wieczorem i pomyślę, jakbym wstępie ten temat przedstawiła, bo teraz siedzę nad matematyką :P

Gość Saska173
Witam :) Mam pytanko.Czy temat trzeba koniecznie wybrać z listy podanej przez nauczyciela?? Czy można sobie go samemu wymyśleć???

Gość Milllsia
Robiłam wczoraj testy na stronie http://www.akademiapwn.pl i jestem spokojna o wyniki majowej matury. Z próbnej miałam po 70-80% z każdego przedmiotu, a ciągle czytam, uczę się, więc będzie jeszcze lepiej. :-)