Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dąbarka

Jakie porcje dla roczniaka

Polecane posty

Gość dąbarka

Mam pytanie jakie porcje mniej więcej powinno zjadac roczne dziecko ,mam rocznego Synka który jest strasznym niejadkiem i zawsze zostawia jedzonka ,chdzi mi głównie o ilości kaszek ,zupki i drugiego dania czy np mały ziemniaczek i pullpecik wielkości orzecha jest ok czy to mało??

hmm moj synek ma 14 miesiecy ale juz od dawna je tak samo na sniadanie zjada 2 kromki chleba z dzemem, serem, wedlina, pomidorem lub ogorkiem roznie. pierwsze danie zjada albo zupe gotowana przeze mnie ok 300 ml albo sloiczek 260 gr drugie danie zjada albo sloiczek 260 gr albo ziemniaki dwa plus pulpet lub jakies mieso gotowane polowe plus np buraczki. jesli chodzi o kaszke on jedynie je albo sinlaca 250 ml lub kasze manne na mleku krowim okolo 300 -350 ml ...nie mierze tak dokladnie daje mu juz na oko bo wiem ile moze zjesc. Pamietaj ze kazde dziecko jest inne ..Jedne jedza mniej jedne wiecej

Gość MAMA_TO_JA
Moj synek ma 13 miesiecy, je róznie, ale mniej wiecej porcje roznych posilkow: kaszka manna/kleik ryzowy na mleku krowim ( z miodem cynamonem/wiorkami kokosowymi/ owocami) 200ml chleb 1 duża kromka (bez skorek) mięso gotowane/pieczone - ok1/3 porcji dorosłego zupa z gotowanym miesem i warzywami ok 300ml miedzy posilkami : cały banan brzoskiwnia maly jogurt Czasem np nie chce kolacji - po prostu wypluwa... na sile nie daje, podobno dziecko nie pozwoli sie zaglodzic :)

ja nie słyszałam o takim czymś jak "ile powinno zjadać" każde dziecko je inaczej moim zdaniem,jedne mają większy apetyt inne mniejsze,mój np na śniadanie zjada 260ml kaszki na gęsto,ale on ma 10,5 miesięca na obiad nie odbierzam mu ilości,ile zje to tyle zje

ja dzieci nie mam, więc nie bardzo pomogę :) ale tak mi się skojarzyło, że każdy człowiek ma żołądek wielkości swojej pięści i powinien jeść mniej więcej takie porcje, bo większe są niepotrzebne. Nie wiem, jak to się ma do dzieci i wiadomo, że zupy pięścią nie zobrazujesz :)