Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy juz nieee

powiedzcie mi czy przy pozbawieniu ojca praw rodzccielskich mozna starac sie o a

Polecane posty

Gość czy juz nieee

alimenty ? !

Gość NO NIE NO JAK
jak ojciec nie bedzie mial praw, to nie bedzie mial tez obowiazkow.

Gość MAMA_TO_JA
Pozbawienie lub ograniczenie wladzy rodzicielskiej nie zwalnia z placenia alimentow! Pozbawienie rodziców władzy rodzicielskiej nie ma wpływu na zakres praw i obowiązków nie wchodzących w zakres tej władzy. Dziecko nadal pochodzi od nich w związku z tym ciąży na nich obowiązek alimentacyjny względem dziecka, mogą po nim dziedziczyć oraz zachowują prawo do osobistej z nim styczności, TZN ZE MAJA PRAWO WIDYWAC SIE Z DZIECKIEM.

Gość NO NIE NO JAK
mama to ja - chyba cos ci sie pomieszalo. jezeli pozbawiasz kogos praw opieki nad dzieckiem, to ta osoba nie ma zadnego obowiazku placic na takie dziecko alimentu, gdyz wowczas w swietle prawa ta osoba nie jest rodzicem.

Gość Poczytaj trochę na ten temat!
Pozbawiasz PRAW Rodzicielskich tzn ojciec nie ma prawa decydować o szkole, lekarzu, wyjeździe za granicę, ale jeżeli podasz go o płacenie alimentów, to będzie musial placić!

pozbawienie, ograniczenie czy zawieszenie wladzy rodzicielskiej nie ma wplywu na obowiazek alimentacyjnyi ojciec nadal jest zobowiazany placic. moze takze domagac sie alimentow od dzieci, ale wtedy mozna powolac sie na art 5 Kc czyli ze jest to sprzeczne z zasadami wspolzycia spolecznego, bo ojciec nie utrzymywal kontaktow ie interesowal sie dzieckim itp.

Gość jasne, że
mozna. Chyba że pozbawienie praw łaczyło sie z adopcja dziecka. Wtedy płaci "nowy" ojciec. Jeśli nie - nadal rodzony, nawet jesli nie ma praw.

Ja tez pozbawialam władzy rodzicielskiej ojca mojego dziecko i wtedy powiedziano mi, ze nie będzie mógł starac sie o alimenty od dziecka, poniewaz to też jest jego prawo rodzicielskie, którego go pozbawiasz.

"obowiązek alimentacyjny jest ustalany na podstawie stosunku pokrewieństwa więc pozbawienie władzy rodzicielskiej nie uchroni dzieci w przyszłości przed obowiązkiem łożenia na ojca."

No to super:( Juz sie cieszę:(