Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość one_mama

czrno- białe zabawki

Polecane posty

Gość one_mama

A ja tak z innej beczki:) parę dni temu miałam wykład z rozwoju malucha, Pani psycholog przez godzinę mówiła o zabawkach czarno - białych. Bardzo mnie przekonała do tego, aby stosować akcesoria i zabawki,tego typu, ale niestety przyszłam do domu i przeszukałam neta, a tu nic nie ma na ten tema i brak produktów. :(. Czy ktoś coś słyszał??

słyszałam na ten temat, ale też nie mogłam nic znaleźć. jak jeszcze nie urodziłaś to może sama coś zrób?

tak, ja o tym słyszałam. Ogólnie chodzi o to, że małe dzieci, noworodki na początku nie widzą jeszcze dobrze, maja słaba ostrość widzenia dlatego najlepiej widzą kolory kontrastowe (czyli czarny i biały) i ostre, regularne kształty (kwadrat, koło), natomiast wszelkie kolorowe zabawki, misie, koniki, coś o nieregularnym kształcie widzą gorzej. Łatwo jest im skupić wzrok na taki czarno-bialym przedmiocie. Z czasem ich wzrok staje się lepszy i juz widzą dokładnie kolorowe przedmioty nawet z dużej odległości.

ja słyszałam, że najlepiej zrobic po prostu jakies czarno-białe kwadraty, a'la szachownica itd. Albo z paperu powycinać i posklejać a do środka wrzucic dzwoneczek takie sześciany i powiesiić nad dzieckiem.

Gość droga_na_manowce
a wy chcecie z noworodkow juz studentow zrobic, tak??? dajcie takiemu malenstwu jak najwiecej spokoju, a nie edukowac juz chcecie, masakra... :-O

dajcie takiemu malenstwu jak najwiecej spokoju, właśnie one dają, nie bombarduja kolorami, nie rozpraszaja niemowlaka

Wtrące się, bo to tak jaby moja działka: niekoniecznie czrano białe, ale ostre kontrasty. To proste - małe dzieci mają o wiele słabszy wzrok niz dorośli, dlatego widzą tylko ostre kontrasty, bardziej stonowane kolory zlewają im się w jedno. Mózg i oczy dziecka "lubia" także pionowe i poziome pasy oraz są przystosowane do odbierania bodźców związanych z twarzą - np. motyw oczu. Vox wypuścił ostatnio świetną linię mebli multisensorycznych, które wykorzystują wszystkie te zasady, tu macie link: http://www.ma-ma-ma.pl/

do "droga_na_manowce" a Ty umiesz czytac ze zrozumieniem czy niebardzo??? nie chodzi tu o żadna edukację tylko o to, że noworodki kiepsko widza i zawieszanie im nad głową w pierwszych dniach życia kolorowych karuzel nie ma sensu bo i tak nie widzą tych zabawek, jesli by były natomiast czarno-białe to i owszem. Tylko tyle, żadna filozofia. I nikt tu nie chce robić z nikogo od razu studenta, po prostu wyrażamy swoje zdanie, czy slyszalysmy o tym, czy nie.