Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalanatala

antybiotyk a antykoncepcja..problem

Polecane posty

Gość natalanatala

Proszę o radę doświadczone osoby....... Biorę tabletki novynette akurat w czasie 7- dniowej przerwy w ich sotosowaniu zachorowałam i zaczełam brać antybiotyk, dumox, przez 5 dni brałam antybiotyk a w ósmym dniu prawidłowo wziełam novynette. CZY BEZPIECZNIE MOZNA SIĘ KOCHAC OD DNIA WZIĘCIA TABLETKI ANTY?????? BŁAGAM O INTELIGENTNĄ WYPOWIEDŻ...

Gość natalanatala
NIKT MI NIE POMOZE?>>>>>

Gość natalanatala
????

jeśli bierzesz tylko w czasie przerwy 7 dniowej to antybiotyk nie wpływa na skuteczność. Antybiotyk może wpłynąć na skuteczność tabletek tylko w czasie brania tabletek i antybiotyku bo może ograniczyć wchłonięcie się tabletki co doprowadzi do obniżenia skuteczności.

Gość natalanatala
ale czy napewno? po 7 dniowej przerwie nie dosc ze wtedy nie bierze sie tabletek to jeszcze antybiotyk, no to czy po tym jedna tabletka novynette daje zabezpieczenie????

Gość kalina87
ja własnie teraz biorę antybiotyk ospamox 1000mg i jest w ulotce że może osłabić działanie tabletek antykoncepcyjnych. nie mam kiedy sie wybrać po poradę do lekarza ale rozumiem, że podczas zażywania antybiotyku muszę dodatkowo zabezpieczac się prezerwatywą. nie wiecie może ile dni po skonczeniu antybiotykow mam jeszcze się dodatkowo zabezpieczac? tak mi się wydaje jakoś że chyba do zjedzenia 7 tabletek czyli 7 dni ale nie wiem czy mam rację? pozdro

Gość kalina87
nikt mi nie odpowie?? ;(

Gość naatlakaaa
Myślę, że dla własnego spokoju możesz zaczekać te 7 dni.