Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gregorrrr

Zabieg szczękowy-jakie znieczulenie?

Polecane posty

Gość Gregorrrr

dostaje się ogólne czy miejscowe? chodzi o usuniecie zęba poprzez rozcięcie dziąsła.

Gość stomatolożka
miejscowe, będzie dobrze!

Gość stomatolożka
miejscowe, będzie dobrze!

Gość Gregorrrr
ale co szwy potem czy coś?

Gość DiscoDiva
jak dolne zęby to dostaniesz znieczulenie miejscowe przewodowe, jest skuteczne. szwy być muszą, jeśli dziąsło zostanie rozcięte, zdejmuje się je po tygodniu. można taki zabieg zrobić w znieczuleniu ogólnym, ale jest to ryzykowne i raczej dla pacjentów cierpiących na psychozę zębową oraz zamożnych ze względu na wysoki koszt

zalezy :) Ja mialam usuwane 2 zeby mądrosci, z rozcinaniem dziasla. Raz mialam szwy a raz nie mialam. Znieczulenie jest miejscowe, moim zdaniem jest to najmniej przyjemna czesc zabiegu, zastrzyg w dziaslo cholernie boli... Chociaz moja kolezanka miala zeby madrosci usuwane pod narkoza.

Gość stomatolożka
nie znam Twojego przypadku, ale zazwyczaj po znieczuleniu miejscowym nacina się dziąsło, usuwa ząb (w zależności czy tkwi całkowicie w kości czy nie - jest to zabieg mniej lub bardziej skomplikowany), następnie ranę zaszywa się. Zakłada się kilka szwów, które należy trzymać ok 7-10 dni, po tym czasie trzeba pójść na kontrolę do stomatologa - jeżeli wszystko jest ok, lekarz ściąga szwy - już bez znieczulenia, ale to nie boli.

Gość Gregorrrr
ja mam górny ząb a raczej 2 i jeden z dołu

Gość Gregorrrr
Właśnie stomatologia....Co to może być że na ząb naszło mi dziąsło?Prawie zęba nie widać...

Gość Gregorrrr
Na ostatni ząb o zewnątrz nachodzi mądrości ale jeszcze nie na wierzchu a od wewnątrz cale dziąsło mi opadł...chce wyrwać ząb a nie mogę bo nie ma jak złapać go...

Gość Gregorrrr
Monika masz piękne ślepka :D tak swoja drogą...

Gość Gregorrrr
a najlepsze jest to ze dentystka stwierdziła że to nic nie jest heh-chyba domorosła...

Gość stomatolożka
rozumiem że ósemki? Tak jak ktoś wyżej napisał, w przypadku dolnego zęba podaje się znieczulenie miejscowe przewodowe - polega to na tym, że lekarz igłę wprowadza za zębem do kanału żuchwy+ dodatkowo w okolicę dziąsła od strony policzka. Jest to trochę mniej przyjemne (jeżeli tak to można ująć) niż znieczulenie w przypadku górnych zębów, gdzie zwykle podaje się znieczulenie w okolicę dziąsła od strony policzka, oraz od strony podniebienia. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej goją się takie rany, gdy się je zaszyje. Po zabiegu zaopatrz się w zimne okłady, mogą być takie żelowe zawinięte w ściereczkę, żeby nie odmrozić sobie policzka :) można zjeść loda, to też pomaga.

Gość Gregorrrr
ale ja mam górny ząb i właśnie ten obrośnięty dziąsłem

Gość Gregorrrr
poczekaj chwilę a dokładnie opisze

Gość Gregorrrr
Miałem małe szczerbienie poszedłem do dentysty,który zamiast to zrobić rozwalił mi ząb następna nie mogła usunąć pozostałości plomby i mi zatruła a w miedzy czasie dziąsło mi się zapadło na ten za że prawie go od wewnątrz nie widać a od zewnątrz mądrości jest pod skórą.

Gość Gregorrrr
aaa a co się dzieje jeśli się takiego zęba nie usuwa? podobno on się szybko niszczy? ciekawe co mi jutro dentystka powie...

Gość Gregorrrr
wgl zabiegi..jakie mnie koszta czekają..ehh:D

Gość stomatolożka
To może tego zęba nie trzeba usuwać? Jeżeli wcześniej był wyrośnięty i narosło na niego dziąsło, to może wystarczy tylko odciąć ten fragment przerośniętego dziąsła (tak czy inaczej w znieczuleniu miejscowym). Oczywiście pod warunkiem, że Twój ząb mądrości jest zdrowy, dobrze ukształtowany i tak położony w kości, że nie będzie przeszkadzał innym zębom - wszystko powinno być dobrze widoczne na zdjęciu Rtg. Co do zęba zatrutego - rozpocznij leczenie kanałowe. Zęby trzonowe zatruwa się na okres 2 tygodni, nie powinno się trzymać tej trutki dłużej bo może przynieść tylko więcej szkody niż pożytku. Nie warto pochopnie wyrywać zębów. Mam nadzieję że trochę pomogłam.

Gość a co to ma wspólnego
ze ślubami i weselami??