Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2114G

Technikum czy liceum? pomóżcie

Polecane posty

Gość 2114G

Mam problem i nie wiem co wybrać. Mówią , że w liceum jest o wiele wiecej nauki , i mam wybór w mieście lub poza , tu są tylko dwie szkoły , ale w tym roku w technikum nie było takiego profilu jaki bym chciała , więc jak bym miała dojeżdżać do wolałabym już do liceum chyba krócej. Teraz się tak "tułać" zimą do innego miasta przez 3 lub 4 lata. a ja tak nienawidzę zimy. Niby po technikum , masz jakiś zawód. Ale ja i tak zamierzam isć na studia , sama sie jeszcze z tym waham , ale zastanawiałam sie nad turystyką. Tylko , że zaraz po szkole średniej chciałabym wyjechać na rok lub dwa za granicę , a potem na studia. Niby dopiero wrzesień , ale czas goni , a ja się zastanawiam ciezko , narazie sie ucze. Najbardziej to sie boje w tej szkole sredniej matematyki , chemii i fizyki. Nie jestem ścisłowcem , i boje sie , że sobie bym nie poradzila w liceum ... Nie mówie oczywiscie o jakis 5 z tych przedmiotów. Ale mam nie zbyt ciekawych nauczycieli , i ogólnie te przedmioty są dla mnie katorgą. doradzcie coś.

Gość 2114G
Pomoże ktoś?

Gość Andarielkka
Po technikum też się idzie na studia a ponad to ma się także zawód. Po liceum tak na prawdę nie masz nic. Ja bardzo żałuję, że sama nie wybrałam technikum, ale cóż :o

Gość Andarielkka
Może po to, aby sobie dorabiać w wyuczonym zawodzie? Lub mieć jakąś alternatywę gdyby na studiach coś nie wypaliło?

Gość nie jestes sama kochana
Rok w plecy w czym? W życiu? To jest takie głupie myślenie większości młodzieży. Tak naprawdę okres technikum/liceum jest jednym z najpiękniejszych (nie licząc studiów) - po co go skracac, mówic, że rok dłużej to rok w plecy. Za kim - za rówieśnikami, których w większości nie spotkasz w życiu? Ja jestem w technikum w 3 klasie i gdybym mogła siedziałabym tu drugie tyle. Jestem na profilu technik obsługi ruchu turystycznego. I na początku marudziłam, mówiłam, że nienawidzę tej szkoły. Teraz jest zupełnie inaczej. W tym roku szkolnym czekają mnie 2 miesiące praktyk, w tym jeden w uzdrowisku (jestem na kierunku zdrowotnym) z połową klasy. To będzie impreza 24/7 - nie mogę się doczekac :D Drugi w biurze - czasem nudno, ale dawałam radę w tamtym roku. Nauki jest dużo, więcej niż w liceum. Od pierwszej klasy odpadło 14 osób (z 34 jest 20), z czego w tamtym roku tylko jedna osoba. Także jak jesteś ambitna nie bój się. Po skończeniu tech mam zamiar studiowac w Niemczech, może też turystyka. Technikum nie przeszkadza w studiach, tylko pomaga w życiu. Jeśli nawet nie masz zamiaru pracowac z tym zawodzie zawsze masz już co wpisac do CV (praktyki).

Gość jestem po liceum
i żałuję że nie wybrałam technikum, bądź zawodówki, nie mam zawodu tytułu technika, nic :( liceum jest do bani!

Gość Andarielkka
No właśnie. Potwierdzam obie wypowiedzi powyżej ^^

Gość 2114g
Dziekuje za odpowiedzi. Ucze sie dobrze , ale mam problemy. z przedmiotami ścislymi i tu z nimi sie boje, ze sobie nie poradze. Mam jeszcze kilka miesiecy co prawda , ale nie chce wszystkiego na ostatnia chwile. Osoby maja rozne opinie co do technikum jak i do liceum , też uważam , że po technikum moge oczywiscie isc na studia. nawet nie w tym kierunku , tyle troszke glupio , że pochodze z tak malego miasta ze tu praktycznie nie ma wyboru a w okolicach jest tylko troszke ciekawszy. Np u mnie w miescie w technikum zawsze byla klasa handlowa. a teraz nie bylo. Nie wiem czy mało chetnych , ale dobrze by bylo jakby zrobili a liceum... to liceum mi każdy odradza , wiekszosc moich znajomych twierdzi , ze by sobie nie poradzilo , mama odradza , siostry odradzaja i tu jest faktycznie ostry rygor . No i zostaje inne miasto , tam jest chyba technikum handlowe z tego co pamietam., oraz jest jakies liceum z geografia cos jak i z jezykami. Mam okropny metlik. Znam sporo takich przypadkow , ze osoby szly na profil humanistyczny , az w koncu zdawaly mature ze scislych i szly np na medycyne. Wiec zdanie niby moze mi sie zmienic,. Ale szczerze watpie. naprawde mysle , ze turystyka to jest to. Kocham podroze , poznawanie nowych ludzi , kultur. Jeszcze to wszystko dokładnie przemyśle.