Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gośka29

Ciąża - jakobliczyć zasiłek chorobowy na L4

Polecane posty

Gość Gośka29

Witam. Jestem w ciąży i zamierzam iść na L4, chciała bym się dowiedzieć jak zus nalicza chorobowe. Załóżmy że moja pensja z umowy o pracę wynosi 4 tyś, do tego dochodził wykorzystany urlop-wczasy pod gruszą i nadgodziny w sumie dodatkowy 1tyś. Czy zus naliczy mi chorobowe tylko z umowy, czy też weźmie pod uwagę w/w dodatkowy 1tysiąc?

Gość ee tam żadna mi nowowść
tak jak wyżej napisała koleżanka średnia z ostatnich 12 miesięcy , a swoją drogą dobrze zarabiasz , taż bym tak chciała :) czyli wejdź sobie na konto dodaj wypłaty z ostatnich 12 miesięcy i podziel przez 12 i już wiesz ile będziesz dostawać ;)

teoretycznie średnią z ostatnich 12 miesięcy (to co faktycznie miałaś wypłacone), ale jak napisałam teoretycznie ja od lipcna na L4 jestem i mam tak różne wpływy że się już sama pogubiłam :D za sierpień dostałam 4 razy więcej jak za lipiec więc tego się chyba nie da przewidzieć :D

Gość Gośka29
Dzięki ;) Sumy podane są przykładowe, niema tak dobrze.

ZUS płaci średnia z ostatnich 10 miesięcy, ja przynajmniej tak mam. Mimo że od września dostałam podwyżkę to niestety mi jej nie uwzględniono.

Masia - nie z 10 miesięcy, tylko z 12. Może pracujesz od 10 miesięcy, albo 10 miesięcu u danego pracodawcy, to wtedy z 10. Tak to działa. Gdybyś zatrudniła się i juz w pierwszym miesiącu u danego pracodawcy poszła na L4 (czyli nawet pierwszej pensji bys nie dostała) to miałabyś taka wypłate jaka była na umowie o pracę.Wydaje mi sie, że wczasy pod grusza się nie wliczają, bo one zdaje się z Funduszu Socjalnego są. Ale na pewno nie wiem, bo nigdy w zyciu czegos takiego nie dostałam. Nadgodziny oczywiście tak, bo od nich się płaci składki. Dlatego właśnie jest ta średnia. Misia, jeżeli jesteś już od wrzesnia na zwolnieniu, to nie mogli Ci uwzględnic wrześniowej pozyczki, bo wyliczyli Ci średnia z miesięcy do sierpnia włącznie (poprawnie od 1.09.2009 do 31.08.2010, chyba, że jak juz wspomniałam krócej pracujesz u danego pracodawcy).Tak naprawde podstawę wylicza pracodawca, a Zus tylko weryfikuje, bądź przyjmuje bez zastrzeżeń. Samodzielnie Zus wylicza podstawę tylko w przypadku, gdy masz umowę do rozwiązania porodu i przechodzisz na zasiłek ZUS po urodzeniu dziecka. Mało tego, gdybnyś nawet wróciła do pracy w pażdzierniku i popracowała np. dwa miesiące i z powrotem poszła na zwolnienie, to i tak miałabyś taka samą podstawę jak we wrześniu, tak że wciąż bez tej podwyżki. Żeby można bylo przeliczyć podstawę na nowo musiałabyś przepracować nieprzerwanie 3 miesiące np: pażdziernik, listopad i grudzień. Wtedy w styczniu policzyliby Ci zwolnienie od nowa za okres od 01.01.2010 do 31.12.2010. Wtedy podwyższona pensja od września do grudnia podniosłaby podstawę, ale to wciąż nie byłaby pełna kwota, taka jak dostałas w grudniu, tylko by się różniła. I jeszcze jedna ciekawostka - kwota wypłaty zaiłku rózni się w zależności od dni miesiąca. Np w lutym, który ma 28 dni, jest mniejsza niż w marcu, który ma 31. Dlaczego ktoś dostał inaczej w lipcu niż w sierpniu tego nie wiem. Musiało być cos źle policzone w którymś miesiącu i wyrównali.

Gość ee tam żadna mi nowowść
to jest tak masz średnią z ostatnich 12 miesięcy powiedzmy np.1660 z tej kwoty wylicza się stawkę za dzień i później mnoży razy ilosc dni w danym miesiącu , czy za luty dostaniesz mniej niż np za styczeń