Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cappuccinno

czy 23 lata to...

Polecane posty

Gość cappuccinno

odpowiedni wiek na dziecko?

Gość hehi
jezeli czujesz sie gotowa, masz takie pragnienie i warunki finansowe to TAK! Ja majac 23 lata ABSOLUTNIE nie myslalam, by zostac matka. Sama czulam sie dzieckiem jeszcze :-P

Gość jak miałam 23
to pierwsze dziecko miało dwa latka, a drugie roczek :)

Dokładnie, zależy od osoby i warunków. Chodź gdyby się zastanowić nad tym drugim, to nigdy nie ma się ich idealnych. Człowiek zawsze chcę więcej pieniędzy, większego domu, lepszej pracy. Ja mam 20 lat i czekam na syna.

Ja mam 23 lata i troje dzieci :). Najstarsza ma dzisiaj urodzinki, kończy 5 lat, średni ma 2 i pół roku i najmłodsza jutro kończy 2 tygodnie :).

Gość cappuccinno
wow dziewczyny wy juz po 2 macie a ja sie zastanawiam hehe.wprawdzie mam jeszcze 22 lata ale w nastepnym roku po slubie chcielismy zaczac si9e starac ale zaczelam sie zastanawiac czy oby nie za wczesnie

Gość cappuccinno
dziewczyny powiedzcie mi jak sobie radzicie?czy ciaza byla planowana i jak zareagowaly na to wasze rodziny?

Gość u mnie były planowane
ciąże. Miałam problemy z zajściem. Najbliższa rodzina widziała, że chcemy dziecka i nas wspierała duchowo, szczególnie moja mama, której nie raz po tym jak dostałam @ albo badania wyszły źle, ryczałam w rękaw, a ona mnie pocieszała i mówiła ze jeszcze nie jedno będę mieć. No i czekamy... na trzecie.

ja mam 21 lat i mam 3,5 miesięczną córkę. Ciąża była planowana. Rodzice i teście byli w siódmym niebie bo to ich pierwsza wnuczka.

Gość jak idziesz
ja zaszłam w ciążę jak miałam 24 lata. nie planowaliśmy, ale bardzo się ucieszyliśmy. z mężem mieszkaliśmy już 2 lata na swoim więc tragedii nie było :P uważam, że jeśli jesteś gotowa psychicznie i masz jako takie warunki to jest to świetny czas na dziecko :)

Szczerze mówiąc to była nie planowana, ale strasznie się z niej ucieszyliśmy. Akurat skończyłam szkołe, studia można zacząć zawsze, no i są zaoczne. Rodzice na początku nie byli może zachwyceni, obawiali się jak sobie poradzimy. No i wychodzi to nam nie źle;) Ostatnio moja mama, która miała najwięcej obaw kupiła nam poszewki na pościel dziecka bo nie mogła się oprzeć:) A też będzie młodą babcią, ma 40 lat.

Gość cappuccinno
to nie miala sie co zloscic bo w tym samym wieku co Ty zaszla w ciaze:) jesli chodzi o gotowosc przychiczna to zarowno ja jak i naarzeczony jestesmy gotowi ale jednak sa jakies obawy:(

po co pytasz na kafe czy to odpowiedni wiek? jedna ci napisze że tak bo sama w wieku 20 lat ma dwójkę a druga 30 letnia kobieta powie że nie, bo najpierw szkola, facet, ślub , firma dom i auto. na wiek kiedy będziesz miała dziecko NIE MA reguły. ty i twój partner sami powinniście to wiedziec kiedy! to jest sprawa indywidualna każdej pary i drażnią mnie powielające się tematy czy tyle a tyle to wiek na dziecko. matko jedyna co ty się nas o zgodę pytasz? czy mam ci zasugerowac również pozycję w jakiej powinnaś się kochac? ludzie trochę własnego zdania i poglądów...

Gość cappuccinno
kasienka ale co ty sie tak oburzasz.przeciez nie pytam nikogo o pozwolenie tylko moze troche chce rozwiac swoje watpliwosci i dowiedziec sie od innych kobiet troszke na temat bycia mama bo nie zawsze jest tak jak moze sie nam wydawac.jesli tewn temat Cie irytuje to nie odpisuj na niego.

Gość ja daje preparaty
Moje dzieci w Twoim wieku beda mialy 4 i 2 latka:) Jesli czujesz sie gotowa i masz warunki materialne, to czemu nie? Dzieko wcale nie zamyka w 4 scianach, obra organizacja i moza zdzialac cuda, hehe...:D

Gość cappuccinno
powiedzcie mi dziewczyny,mozetakie glupie pytanie ale czy utzrymanie dziecka jest rzeczywiscie takie drogie?bo tego tez sie troche obawiam

ja się ani nie oburzam i w temacie zamierzam pisac. a wątpliwości powinnaś rozwiewac ze swoim partnerem i z nim dyskutowac o dziecku bądź nie. tak mi się wydaje...

preparaty moja teściowa martwiła się o nas, że jak dziecko przyjdzie na świat, to nigdzie nie pojedziemy nic nie zobaczymy.cóż, wydaje mi się że dziecko to nie blokada na najbliższe 20 lat? ona ubolewa, że jak się urodzi, to pewnie nosa z domu nie wyściubię przez najbliższe 5 lat , a mąż będzie dymał na nas.. może nie odrazupo porodzie pojadę w ciepłe kraje ale..wkońcu pojadę :)

Gość no pewnie że tak stara dupa
już jesteś.

Gość kjknk
dokładnie, jeżeli stać cie na dziecko, i czujesz się w pełni gotowa poświecić prawie wszystko to czemu nie?:) ja w tym wieku byłam za samolubna:) i w głowie miałam raczej szalone wakacje, nagle wypady do kina czy znajomych, dyskoteki, na pewno nie dziecko;] mam 27 lat i jestem w ciąży z moja pierwsza córeczką, i nadal myślę ze mogłam poczekać kolejne 2 lata;)

Gość dziecko ksoztuje tyle
ile rodzice na niego przeznaczają. Może kosztować 100 zl miesięcznie jeśli będziesz karmiła piersią, używała dada z biedronki i kupowała ciuszki z drugiej reki, a może 2 tys miesięcznie. Jak nie choruje to te pieniądze nie są specjalnie duże, jak zaczyna chorować to zaczynają się wizyty w aptece i 50-200 zł zostawia się tam co wizytę.

Gość cappuccinno
kasienka ja juz ze swoim rozmawialam na ten temat i on bardzo chce dziecko zreszta juz od dawna ale wiadomo jacy sa faceci im sie wydaje ze to takie latwe.Oni nigdy nie mysla o ewentualnych problemach ktore wiaza sie z posiadaniem dziecka.

Gość kasienkaaa76
hmmmm ja mam wlasnie 23 lata, skonczone studia, meza od roku i teraz mi sie maly urodzil, ciesze sie ale jednak dla mnie za wczesnie moglam sie jeszcze wyszalec - chociaz warunki mam, dom, finansowo fajnie.....jednak brakuje mi teraz wolnosci :(

Gość ja daje preparaty
tesciowe zawsze maja cos do powiedzenia, moja do dzis nie wierzy, ze sama sobie swietnie radze i, ze wszedzie mnie pelno, zalatwiam sprawy urzedowe, zakupy wieksze tez dam rade zrobic, a z jej pomocy wcale nie korzystam, za to jej corka majac 5mc-dziecko i 10letniego syna non stop jej go podrzuca, bo z malym nic nie zalatwi, a ja uwarzam, ze jak sie nie chce to nie da rady za chiny nic zrobic... No coz prawda jest taka, ze niekiedy 20 letnie matki daja sobie lepiej rade niz te po 30, ale duzo tu zalezy od mozliwosci i checi, zaradnosc tez sie przyda.....

Gość cappuccinno
checi sa,nie martwie sie ze bedzie mi brakowalo wolnosci ale obawiam sie ze moze mam bledne pojecie o posiadaniu dziecka,ze mysle nie zbyt realnie.

Gość ja daje preparaty
Jednak czasem potrzebuje sie wolnosci i samotnosci... jak ma sie dzieci to od nich, jak ma sie meza tylko to od niego... czlowiek to tylko czlowiek i idealnego momentu na dziecko nigdy nie bedzie, bo zawsze cos.... dlatego jak ma sie mozliwosci i checi, to czasem trzeba kawe na lawe...

Gość cappuccinno
wiecie chyba najbardziej obawiam sie tego ze zmienia sie nasze relacje ze bedziemy myslec tylko o dziecku a malo o sobie...

Gość skoro tu
na kafe zadajesz tak idiotyczne pytanie,to znaczy ze nie dojrzalas do tego by miec dziecko....