Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Andreeea

j.polski temat maturalny-pomocy

Polecane posty

Gość Andreeea

Cześć:) Mam problem z wybraniem tematu maturalnego .. wzięłam sobie najprostrzy temat i zastanawiam się czy nie jest on zbyt prymitywny i obcykany .. "Miłość i uroda życia w poezji" chciałam coś lekkiego ,z czego mogłabym wybrnąć odpowiadając na kazde zadane mi pytanie .. mam teraz tyle na glowie i myslalam,ze dam sobie rade z nieco ambitniejszym tematem,ale juz do 30 września mam podać mój wybór i tak właśnie siedze i myśle,czy nie spale się ze wstydu przed polonistką jak zobaczy co ja wybrałam:O .. co o tym myslicie? tylko tak szczerze.. Jeszcze myslalam nad tematem "Wędrujący poeta.Motyw tułacza wędrowca-poety w poezji romantycznej i współczesnej" wziełabym wtedy Juliusza Słowackiego i C.Kamila Norwida.. ,ale moja mama mi odradziła bo powiedziała,ze Ci autorzy są ciężcy i musialabym znać dobrze historie ..

Gość Andreeea
?:) no prosze was ludzie tylko skomentujcie mój wybór (tylko prosze kulturalnie) jak temat dla buraka wybrałam to sobie go daruje;D

Gość sylvina
Nawet z najprostszego tematu możesz nie zdać, ale jak go trochę zawęzisz to będzie ok.

Gość Dobry temat
Ja też wybrałam lekki i przyjemny "różne role miłości w życiu człowieka" i polonistka nic nie powiedziała, a zdałam na 100% :D

Gość buty plaskie
moja kolezanka taki sobie wybrala jak i ty -moty milosci . ale to bylo kila alt temu ,.wg mnie ejsen z najbardziej nuzacych i malo interesujacych motywow....nudaaaaaa........... ja bym takeigo na bank nie wybrala....

Gość calliope
hmm wiesz, u mnie w klasie bylo z 6 osob co wziela temat o milosci w literaturze. ten temat byl juz tak przerabiany ze moja kolezanke facet z komisji zapytal : czy uwaza pani ze poped seksualny moze pomoc w wyborze partnera zyciowego ? i w tym momecie sie zaciela i nie wiedziala od czego zaczac. im wiecej osob wezmie to samo tym glupsze pytania. ja wybralam motyw konca swiata w lit. i innych dziedzinach sztuki. przedstawilam obrazy, filmy i dziela z literatury i to sie komisji najwyrazniej spodobalo bo mialam max pkt. zatrzegam ze prace pisalam od poczatku do konca sama i nie jestem kims wybitnym jesli chodzi o polski. trzeba w jakis ciekawy sposob omowic ten temat, nie isc tym samym tropem co inni

Gość kazdy jest dobry
najważniejsze, żeby Ciebie interesował :)

Gość Andreeea
to mnie zmartwiliście.. a na to pytanie "czy uwaza pani ze poped seksualny moze pomoc w wyborze partnera zyciowego " potrafiłabym mu odpowiedziec i to nawet z lekkim uśmiechem na twarzy,akurat takie tematy nie sprawiają mi trudności .. ale wlasnie boje się tego,ze wyjde na taką co gówno wie o literaturze polskiej ( troszke jest w tym prawdy) i poszla na skróty ..

Z kazdego tematu da sie zrobic ciekawa preentacje. Musisz tylko zawezic temat, zeby bylo ciekawiej... ja bym pomyslala np. o utworach tylko z renesansu. Albo wybralabym utwory jednego autora. Hm, jak myslisz autorko?

Gość luiza21
Wybierz coś co będziesz mogła przedstawic nie tylko w literaturze ale także w sztuce,wtedy możesz przynieśc np. jakis obraz i jest wtedy łatwiej jak masz ze sobą jakieś rzeczy.

Gość buty plaskie
no a nie ma tematow z innych dzidzin- ja np. mialam o manipulacji jezykowej w reklamach i nie trzeba bylo znac zadnych lektur czy historii .......

Gość calliope
moze wymysl jakas zaskakujaca teze? albo przedstaw tragiczne losy kochankow i zacznij udowadniac ze milosc nie jest taka kolorowa itp itd. wiesz, jestes zestresowana a tu ci koles z 35 lat z takim pytaniem ;d

Gość Andreeea
francuski rogalik-ja myslalam cos z epoki barokowej i ogolnie zastanawiam się nad autorami J.Andrzejem Morsztynem i M.Sępem Sarzyńskim np. "O nietrwałej miłości rzeczy świata tego" Jutro ide na konsultacje do mojej polonistki musze jej powiedziec jaki wybralam temat,a ona może nasunie mi jakis pomysł,albo CIEKAWĄ literaturę .. Boże jestem zielona :O .. buty płaskie- oczywiscie,ze jest taka dziedzina,ale babka nam odradzała (nie pamiętam powodu) ale nikt się nie podjął tego .. radziła,abyśmy coś wybrali z zakresu literatury .. luiza21- z tą literaturą w sztuce to dobry pomysł ,może faktycznie bym skołowała jakis obraz .. zawsze raźniej mieć jakies przy sobie dzieło :D niż własne wypociny na kartce..

Gość Andreeea
caliope- wyobrażam sobie :D ja bym odpowiedziala ,ze popęd seksualny może w penym sensie pomóc w wyborze partnera,ale nie będzie to głównym czynnikiem bo na to składa się wiele innych wariantów .. popęd seksualny jest spowodowany wielką fascynacją swojego partnera ..itd.itd. coś bym wymyśliła .. ale nie wiem czy nei zrobiłabym z tego masla maślanego jak to ja potrafie :D

Gość calliope
najpierw dowiedz sie czy mozesz miec jakies obrazy

Gość Andreeea
dobrze jutro sie o to spytam ;) a póki co poproszę ja o opinie co sądzi o tym temacie z miłością i urodą życia w poezji..

ej ej, stop! ja mam do sprzedania prace maturalna z bibliografia rzecz jasna, bardzo dobra prace na temat "Motyw Sądu Ostatecznego w literaturze i malarstwie". moze sie skusisz??? tanio.

Gość Andreeea
o niee ja dziękuję bardzo .. :) nie chodzi o pieniądze,ale jakos boje się kupowac takie rzeczy poza tym co to za wspomnienia kiedyś będą ,ze ktoś za mnie napisał prace maturalną..:P jakoś tak wole sama bez względu na to ,czy zdam czy nie.. ale dzięki ;)

Gość Andreeea
hehe uwierz mi ,nie chce mi się .. mam teraz tyle na głowie ,latam w te i wewte ledwo mam czas coś zjeśc .. ale co zrobić.. musze siąśc i zacząć to pisać..:O