Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KlauDDynka69

zmiana z Yaz na Novynette - przerwa czy nie

Polecane posty

Hej! Gin zmieniła mi tabletki z Yaz na Novynette bo po wysłuchaniu mnie stwierdziła, że organizm przyzwyczaił się do takiej dawki estradiolu jak jest w Yaz i trzeba zmienić, jak nie przejdą mi dolegliwości dołem brzucha i syfki to przerwa i później całkiem inne tabletki. Po 1 myślałam, że to się zmienia na więcej estradiolu a tu jest tyle samo co w Yaz bo 0.02 mg a ten drugi składnik jest inny ale też jest mniej. Wyczytałam, że Novynette są słabsze od Yazzków. No i z tego co wiem to powinno się nie robic przerwy tylko od razu zacząc łykać te słabsze tabletki. Nawet tak pisze w Novynette "Pacjentki przyjmujące uprzednio inne dwuskładnikowe preparaty antykoncepcyjne, rozpoczynające stosowanie preparatu, powinny przyjąć pierwszą tabletkę następnego dnia po zakończeniu przyjmowania wszystkich tabletek z dotychczas stosowanych." A gin mi powiedziała, że mam je zacząć brać wtedy kiedy zaczęłabym normalnie nowe opakowanie Yazu. Nie chcę wpaść więc co tu robić. Trzymać się ulotki czy słuchać ginekologa.

Gość _mirabellka22_
co prawda temat juz troche nieaktualny, ale napiszę jakby ktos kiedys mial taki problem;) ja tez zmienialam z yaz na novynette. ginekolog mi powiedzial ze mam 2 mozliwosci: 1)po 24 tabletkach yaz, następnego dnia od razu wiząc pierwszą tabletke novynette(czyli nie ma żadnej przerwy) 2) wziąć tabletke w pierwszym dniu krwawienia(czyli jak w czasie 4 dni tabletek placebo pojawia sie krwawienie to w ten dzien krwawienia bierzesz novynette) i teraz wazne dziewczyny-o tym pierwszym punkcie pisze tak równiez w ulotce, a co do tego drugiego trzeba uwazac, bo novynette mozna zacząć brac NAJPÓŹNIEJ pierwszego dnia po okresie tabletek placebo z yaz. oobiście wolę pierwszą wersje, czyli brak przerwy. pozdrawiam;)