Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość admirator_zycia

ludzie boja sie najprostszych pytan?

Polecane posty

Gość admirator_zycia

czemu ludzie boja sie odpowiadac na najprostsze i wcale nieosobiste pytania? jakis czas temu dawna kolezanka ze studiow wyslala mi zaproszenie na pewnym portalu spolecznosciowym. napisala cos w stylu, ze jest jej milo byc tutaj moim znajomym. ucieszylem sie, wiec zaakceptowalem i napisalem "co tam slychac u Ciebie?" (doslownie cos tego typu - zadnych osobistych pytan, na ktore niezrecznie byloby odpowiadac). nie odpisala. tydzien mija, drugi... wkurzylem sie i wywalilem ze znajomych, bo nie warto miec znajomej, ktora nie potrafi poswiecic minuty czasu i napisac np. 'a fajnie, wyszlam za maz, pracuje, itp. itd.' (jedno, dwa zdania). taka sytuacja (z kilkoma innymi osobami) powtorzyla mi sie, rozne byly tylko schematy - czasem to one zapraszaly na portal, czasem ja. wszystkie te osoby to moi znajomi (glownie ze studiow), mialem z nimi na studiach kontakt dobry. nie mowie, ze bylismy zażylymi przyjaciolmi, ale mielismy do siebie pozytywne nastawienie. zeby nie bylo, ze 'jade sobie' tylko po tych ludziach - wszyscy oni to inteligenti ludzie, na poziomie (przynajmniej tak mi sie wydawalo), tym bardziej wiec mnie to dziwi. teraz jak mnie ktos zaprasza na portalu i nie potrafi poswiecic minuty swojego czasu, aby odpowiedziec na najprostsze 'co slychac', to kasuje. nie warto miec takiego znajomego/znajomej. Tak filozoficznie do tego podchodzac, wydaje mi sie ze wystepuje tutaj kilka zjawisk. Wiekszosc z tych ludzi jest juz w relacjach (czesc juz zonatych/mezatki), wiec wystepuje tutaj syndrom olewania calej reszty (?) - choc ja tez mam dziewczyne, ktora kocham, a mimo to, jak mi ktos zadaje pytanie 'co slychac' to odpowiadam... To tez znak naszych czasow - ludzie spiesza sie i szkoda im jednej minuty czasu? Sam nie wiem... Moze po prostu zwykly brak szacunku, ale tak jak wspomnialem, nie mowie ze bylismy super-przyjaciolmi, ale mielismy relacje pozytywne, a wiec powinnismy dobrze o sobie pamietac. skoro tak, to odrobina szacunku zobowiazuje. Podzielcie sie swoimi refleksjami na ten temat.

Gość nie jestes pepkiem swiata
nikt nie ma obowiazku odpowiedzi, to sa dalsi znajomi moze maja ulozone zycie i swoj krag znajomych, nie szukaja kolejnych kontaktow chca zachowac prywatnosc i nie zalezy im na jakimkolwiek kontakcie niektorzy zapraszaja tylko po to zeby zwiekszyc swoja liczbe zaproszonych, nic wiecej ...

wirtual, to nie real zycie toczy sie w realu

Gość pfffffff tez masz problem
a wiec po cholere zapraszaja go do znajomych? zeby mic 211 zamiast 210? o jakiej spowiedzi mowisz? autor pytał "co słychac" co jest grzecznosciowe. o co ci chodzi człowieku, bo strraszniem ciekawa

Gość admirator_zycia
czy ktos tu mowi o obowiazku? oczywiscie, ze nie maja, ale jak sami zapraszaja, to powinni odpisac na proste pytanie, na ktore odpowiedz zajmuje minute, prawda? napisalem juz ze to sa ludzie na poziomie. maja realne zycie a nie tylko wirtualne, wiec nie jest dla nich zadnym przywilejem posiadanie 1000 znajomych na facebooku czy innej naszej-klasie (by the way: to jest inny portal, powazniejszy niz oba przeze mnie wymienione).

Gość to kwestia kultury osobistej

do osoby powyze: nie pij wiecej

Gość admirator_zycia
popieram przedmowce, pytanie 'co slychac' jest grzecznosciowe. nie jest to pytanie osobiste, mozna na nie odpowiedziec w bardzo rozny sposob, mozna odpowiedziec tak, zeby 'nie ujawniac swojej prywatnosci'.

Gość sprecyzuj do której powyżej
:classic_cool:

Gość admirator_zycia
"nie jestes pepkiem swiata" - nie wypowiadaj sie wiecej prosze w moim temacie. jestes przemadrzala. twoja opinie juz poznalem. dziekuje i nie jestem zainteresowany dalsza dyskusja z toba. czekam na inne powazne wypowiedzi.

Gość fajna rozmowa
:P przedmówca napisał : "nie pij więcej"

*oczywiscie to bylo do pffffff facet zagaduje do dalekich znajomych, ktorych gdzies tam kojarzy ze studiow te osoby moze nawet go nie pamietaja, a nawet jak cos go jarza, to nie maja obowiazek odpowiedzi praktycznie obcej osobie i przekazywaniu informacji o ich zyciu prywatnym

Gość admirator_zycia
prosze o powazne wypowiedzi.

Gość admirator_zycia
" nie jestes pepkiem swiata" - to ty nie pij wiecej! napisalem ze przynajmniej w kilku przypadkach to byly osoby, ktore mnie zaprosily a nie ja je. mialy w kontaktach kilkanascie osob! to nie jest n-k ani facebook gdzie sie ludzie lansuja iloscia znajomych. nie wypowiadaj sie wiecej w moim temacie, bo jestes zwyklym trolem.

co innego mozna bylo sie spodziewac po osobie zadfufanej w sobie:-) a ponoc prawdziwa cnota krytyki sie nie boi;-)

Gość admirator_zycia
wypad z mojego tematu! spac nie mozesz? nie ma kto ci zrobic dobrze? prosilem o powazne wypowiedzi na filozoficzny nieco temat, a nie wypowiedzi jakiegos trola.

Gość Autorze nie irytuj się
bo za chwilę i Tobie zabraknie... kultury osobistej ;)

a gdzie podziekowania, ze rozruszany temat:-D

hihihihi, dawno nie widziałam zeby ktos tak elegancko zrobił z igły widły jak to własnie uczynił był nie jestes pepkiem. no owszem, jak autor sam zaprasza to musi sie liczyc ze zignorowaniem i oczywiscie nikt nie ma obowiazku na jego "zaczepke"odpowiedziec. jednak w wypadku, w którym dana osoba sama zaprasza, a potem nie jest w stanie odpisac "dzieki, ok, a co u Ciebie" popieram autora w 300%. niestety taka uroda tych portali. ja jestem osobiscie bardzo bliska decyzji o wykasowaniu swojego profilu z nk, przerasta mnie ilosc hipokryzji tamże. jak dziewczyna, która przesladowała moja kolezanke przez całe liceum (w taki sposób, ze mogłby sie tym zajac jakis program typu uwaga! na tvn) moze rok pozniej niczym nie wzruszona zapraszac ja na nk kiedy rok wczesniej spuszczała jej głowe w kiblu? oczywiscie dziewczyna ma 5989 znajomych. ja z kolei mam gdzies około 100, ale tak naprawde z 20 osobami mam jakikolwiek kontakt. około 10 z tych 100 zdarzyło mi sie spotkac na ulicy, i gimnastyka jaka uprawiali zeby nie odpowiedziec na "czesc" przyprawiała o ból stawów.

takze zaczynam watpic w sens takich portali. miał to byc wynalzek dla starszych, chcacych odnowic przyjaznie ktorych w innym przypadku nie mieliby okazji odnowic. a wyszło jak zwykle gówno ;)

Gość OMG_____________
ludzie nie róbcie tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie kasujcie konta na NK ani na FB!!!!!!!!!!!! doprowadzicie do zagłady:(

Gość OMG_____________
Autorze to przerażające co cię spotkało!!! szczerze Ci współczuję:o

pytanie 'co słychać' jest jednym z tych, których zadawać się nie powinno, bo to właśnie ono jest 'niegrzeczne' i 'nie na miejscu'- nie pytasz o nic konkretnego i można na nie odpowiedzieć 'wszystko ok', 'nic nowego/ ciekawego/ po staremu' jest to takie ' pytanie na odpieprz' ...bo równie dobrze ktoś, kogo nie widziałaś dłuuugo mógłby Ci zacząć snuć trzygodzinną opowieść na temat tego, co się u niego wydarzyło przez ten czas, a jak wiadomo.. nikt tego tak naprawdę nie oczekuje... jeśli chciałaś odpowiedzi, to trzeba było zadać NORMALNE, konkretne pytanie, sugerujące, że serio Cię to ciekawi :P

Gość admirator_zycia
ja nie mialem na mysli n-k ani facebooka. moim znajomi na portalu o ktorym mowie maja po kilkanascie (20-30), czasem ciut wiecej tylko znajomych. to nie sa 'lansiarskie' portale na ktorych chwala sie zdjeciami z wakacji, tylko bardziej profesjonalne. z tych 20-30 osob ktore maja w kontaktach to byly osoby, ktore trzymaly sie razem. sadze ze po czyms takim odpowiedz na 'czesc, co slychac' powinna zostac udzielona. jesli nie - to zwykly brak kultury .

Gość admirator_zycia
pytanie 'co slychac' jest pytaniem grzecznosciowym. osoba powinna udzielic odpowiedzi typu 'dobrze, a co u ciebie?'. po takiej krotkiej wymianie pytamy o cos konkretnego. takie jest moje zdanie. trzeba pamietac, ze to znajomi ktorych juz dosc dlugo nie widzialem, wiec kazde 'konkretne' pytanie mogloby zostac odebrane jako nadmiernie osobiste.

Gość OMG_____________
Trzymaj się. Nie pozwól się tak traktować. Walcz !!!!!

Gość admirator_zycia
walczyc nie bede, po co. nie zycze tym ludziom zle :) jesli nie maja czasu na minute konwersacji, to kasuje ich ze znajomych. po co mi tacy 'znajomi'.

'pytanie grzecznościowe'?:D no sorry :D może TWOIM zdaniem właśnie... poczytaj trochę i zorientuj się jakie jest zdanie INNYCH, być może bardziej kompetentnych w tej kwestii, osób :)

omg_________ słaba ta twoja ironia. bo dla mnie to jest pytanie fundamentalne. po chuj za przeproszeniem udawac cos na jakims portalu skoro nie ma sie ochoty utrzymywac kontaktu z ta osoba?