Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawska!

Chrzest

Polecane posty

Gość Ciekawska!

Mam pytanie. Czy chrzestną mojego dziecka może być osoba, która ma za sobą rozwód? Słyszałam że niby nie, bo Kościół uznaje taką osobę za grzeszną. Czy to prawda? Zależy mi aby koleżanka była chrzestną mojego syna, ale właśnie jest po rozwodzie :(

jeżeli to był rozwód cywilny -to właśnie skończyła grzeszyć, bo to wg kościoła grzeszny związek, a kościelny -to dała w łapę klechom (w kościele teoretycznie nie ma rozwodów).

Gość Ciekawska!
Tak, miała tylko rozwód cywilny. Nie zrozumiałam za bardzo co dalej napisałaś. Czyli jeśli tylko cywilny to może zostać matką chrzestną? Czy musi "dać w łapę"?

nie jestem pewna, ale jeżeli nie miała ślubu kościelnego, to tak jakby nie była dla kościoła w ogóle mężatką, więc nie jest i rozwódką. Z tego wynika, ze może ale nie jestem ekspertką :)

Gość może tylko to się formalnie
nazywa wtedy nie chrzestny tylko ŚWIADEK CHRZTU - w samym obrzedzie nie ma róznicy 0 no chyba ten że ta osoba nie przystepuje do komunii, tylko w księdze parafialnej jest wpisane świadek chrztu

Gość Ciekawska!
w sensie cz musi i tak "kościelnym" zapłacić za to aby mogła być tą Matką Chrzestną, czy jednak obejdzie się bez łapówki?

Gość Ciekawska!
Ale ona brała ślub zarówno cywilny jak i kościelny!!! Napisałam tylko, że wzięła rozwód (oczywiście cywilny!). :( Jak więc teraz sprawa wygląda?

to zależy, żyje w grzechu i dlatego nie powinna być matką chrzestną. chyba, że ksiądz się o tym nie dowie. ale i tak pewnie będzie musiała mieć karteczkę ze spowiedzi i i dokument stwierdzający, że jest praktykującą katoliczką... a z ty może być problem... porozmawiaj z księdzem, który będzie udzielał chrztu.

A nie łatwiej iść do ksiedza i sie zapytać??? Wydaje mi się, ze mimo ze miała ślub kościelny i wzięła rozwód to grzechu nie robi póki nie weźmie kolejnego ślubu- bo wtedy już żyje w grzechu z innym i jest stracona :)

Gość Ciekawska!
Hmm. A może jest tu taka osoba na forum która została chrzestną/chrzestnym pomimo iż miała za sobą rozwód (cywilny oczywiście).