Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lulianna123

jak pomóc dziecku z astmą?

Polecane posty

Gość lulianna123

Moja 2-letnia córka ma w nocy katar i kaszel. Pediatra podejrzewa astmę i dała skierowanie do szpitala na badania. Termin będę miała za jakieś 3 miesiące. Czy ktoś zna jakieś naturalne sposoby łagodzenia tych objawów? Szkoda mi dziecka, bo córka budzi się kilkanaście razy przez kaszel i chodzi zmęczona.

Gość Jeśli to faktycznie astma, to
domowymi sposobami wiele zdziałać się nie da. Dbaj o to, żeby w pokoju było idealnie czysto. Wietrz codziennie pościel, możesz ją również wymrozić. Zmieniaj powleczenie raz w tygodniu. W pokoju powinno być chłodno, szczególnie w nocy i odpowiednia wilgotność powietrza. Możesz poprosić pediatrę o leki hamujące odruch kaszlu nocą. A pediatra nie zaproponowała żadnych doraź nych rozwiązań, leków?

Gość lulianna123
Leków nie zaproponowała, kazała usunąć kwiaty, nawilżać, kupić pościel antyalergiczną, ale to nic nie daje. A może jakieś inhalacje przed snem można robić?

Gość Jeśli to faktycznie astma, to
Uwierz mi, inhalacje ogólnie dostępnymi lekami nie przyniosą efektu, a jedynie możesz dodatkowo podrażnić oskrzela. Radzę Ci przejść się do pediatry i poprosić o jakieś leki łagodzące lub choćby hamujące odruch kaszlu na noc np.levopront. Hmm, ewentualnie bez recepty możesz kupić w aptece sinecod w syropie, ale z mojego doświadczenia ten syrop słabo działa. Pamiętaj, żeby leki hamujące kaszel podawać wyłacznie na noc- wtedy kaszel jest bezproduktywny, a męczący. Jeśli jednak lekarka nie będzie chciała pójść na współpracę to jednak rozważyłabym zmianę pediatry

Moj synek tez ma podejrzenie astmy, ma niecale2 lata niestety u niego jest jeszcze gorzej bo zamiast kaszlu miewa najczesciej w nocy dusznosci, swiszczacy oddech...;( 2 razy w ciagu 3 mies mial zapalenie oskrzeli ktore ciezko przechodzil, dusznosci byly straszne;( Ale ,ma na stale zpisane inhalatory flixotide i ventolin oprocz tego doraznie zyrtec. Dzieki temu dusznosci nie sa tak czeste. Niestety kazda infekcja konczy sie zapaleniem oskrzeli i dusznoscia. Dziwie sie twoj pediatra nie dal skierowania do alergologa. Mysle ze on by troche pomogl.

moja corka prawie 16 miesiecy tez ma tego rodaju problemy. Z tym e diewczyny do 3-4 roku zycia tylko w wyjatkowo ciezkich przypadkach mozna zdiagnozowac astme , najczesciej dzieci wyrastaja z tych przypadlosci. Aczkolwiek duzo ma do znaczenia historia drowotna rodziny (czy ktos chorowal na astme, mial alergie) wtedy ryzyko wzrasta. Jak mozna pomoc? moja corka od kilku tyg jest na syropie na alergie (bo a noz ma to podloze alergiczne) przez ostatni miesiac byla dwa razy na roznych antybiotykach:-( raz na zapalenie oskrzeli a drugi raz zaraz po tym na zapalenie obu uszu:-( jak jej kaszel, odglosy w plucach (charakterystyczne szmery ktore slyszy sie golym uchem ) sie pogarszaja wtedy mam tzw negulajzor (czy jak to sie pisze). maszynke na prad, do ktorej podpina sie rurke z maseczka, do pojemnika w maseczce wlewa sie plyn do inchalazcji i jedziemy. Autorko spytaj lekarza czy nie mogl byc ci cos takiego przepisac, do bardzo rozkurcza pluca i pomaga oddychac. poza tym polecam nawilzanie pokoiju, czeste odkurzanie no i tyle:-(

Gość sybilla1987
Mam teraz inhalator Pro Sanity. Na razie nie za wiele mogę powiedzieć, bo tak naprawdę jestem po pierwszej inhalacji. Poszło okej, choć muszę się jeszcze z tym wszystkim oswoić. Wbrew pozorom naprawdę prawidłowe oddychanie przy inhalacji nie jest takie proste i wiele osób robi tutaj dużo błędów. Warto sobie wcześniej na ten temat poczytać i choćby z instrukcją obsługi inhalatora się zapoznać.

Gość irena748
Dobrze nam się w mieszkaniu sprawuje aparat Sanity Simple. Mało miejsca wszystko zajmuje, a jak się mieszka w bloku, a nie w dużym domu to jednak to ma znaczenie. Wszystkie akcesoria są w zestawie, za całość można dać jakieś sto złotych z ogonkiem. Kompresor mocno pracuje, w tym sensie, że inhalacja trwa krótko, ale przy okazji nie robi wielkiego szumu i drgań.

Gość gość
Proponowalabym zrobic dzieciom testy na alergie i nietolerancje pokarmowe. A najlepiej odstawic gluten, pszenice i kazeine, czyli bialko mleka zwierzecego.