Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uncle bens1

Ile szukacie lub szukaliście pracy..

Polecane posty

Gość uncle bens1

bo mnie już szlak trafia. szukam i szukam..od miesiąca i nic miasto niby duże , niby tyle ofert a pracy znaleźć nie moge. Zeby bylo jasne - chodzi mi o prace stała, nie dorywcza typu macdonald czy butiki z odzieża.

Gość A to poltora roku.
Jakiejkolwiek za ilekolwiek to pol roku szukalam. Duze miasto.

Gość amelllkkaaaa111
a opisz jak do tego podchodzisz co robisz i jak i jak czesto?

Gość amelllkkaaaa111
tzn tylko wysylacie ? to wszystko?

Gość amelllkkaaaa111
czy ktos logocznie potrafi opisac system swojego 'szukania pracy" wstajesz rano i co dalej?

Gość delikatnaaaaaaaa.
ja po zakonczeniu studiow szukałam czegokolwiek. poł roku. wysylalam mase cv, chodzilam po galeriach, sklepach z odzieza, butami itd, knajpach, restauracjach itd. az w koncu odpuscilam, samo przyszlo:) 8zl za h, ile wyrobie godzin, tyle mam:)

Gość A to poltora roku.
Tak, potrafi :/ zagladasz do netu i przegladasz 15 portali z ogloszeniami. Pozniej podbijasz swoje ogloszenia na portalach. Pozniej otwierasz Panorame Firm na miejscu gdzie wczoraj skonczylas i przegladasz strony internetowe firm w ktorych jeszcze nie bylas. Pozniej zdobywasz o nich informacje, przerabiasz CV i LM zeby do nich pasowaly i slesz maile lub jezdzisz bezposrednio z CV i prosisz o spotkania. Jak wracasz wlaczasz zumi i patrzysz ile firm o tym profilu jeszcze zostalo CI w miescie do obskoczenia. Pozniej idziesz do biblioteki czytac lokalne gazety, a wieczorem pytasz przyjaciol czy nie ma wakatu u nich w firmie

Przeszukiwałam, głównie internet, w poszukiwaniu ofert pracy, kilkałam wysyłałam CV, z czasem coraz więcej firm zaczęło mnie zapraszać na rozmowy kwalifikacyjne, i tak byłam zdołowana, że tyle rozmów i nie mogę dostać pracy..... po ok. miesiącu poszłam na rozmowę do firmy, po godzinie od spotkania oddzwonili, że mnie chcą:) najlepsze, że jak już zaczęłam pracować, to w pierwszych dwóch tygodniach dostałam chyba ze 3telefony z innych firm, że chcieliby mi zaproponować pracę na tym, czy tym stanowisku. No przykro mi, trzeba się streszczać:P

Gość amelllkkaaaa111
a co wam mowia jak wchodzicie w sklep czy galerie i jak do tego podchodzicie co mowicie czy jestescie zdesperowane?

Gość amelllkkaaaa111
niestety z emailami to nie wyglada to najlepiej- zalozcie sobie same ogloszenie ze jestescie firma i szukacie - zobaczycie ze w odpoiedzi otrzymacie -kilkaset a nawet i dwa tysiace ospowiedzi proponuje zeby doloaczyc zdjecie na ktorym sie super wyglada to pomaga ale najlepiej to w ogole tak nie wysylac - wiekszosc tych emaili idzie do kosza nie otwieranych

dokładnie, najgorsze było ciągłe przerabianie CV i listu motywacyjnego pod kątem ogłoszenia:/ pół dnia a czasem i cały nad tym siedziałam, weź wyślisz 30 CV wszędzie zmień firmę, profil itp.

wg mnie to bzdury wszystko zależy od profilu danej firmy, branży, profesji w której się szuka pracy gdybym przylazła ze świstkiem do firm i insytucji, do których aplikowałam, chyba by mnie śmiechem zabili;) mają swoją konkretną stronę internetową, zakładki dotyczące karier i wakatów - na podany adres należy wysłać CV, list motywacyjny, i często również referencje od razu, czyli dołączyć nazwiska byłych pracodawców/profesorów ze studiów/prowadzacych kursy i szkolenia, które odbyliśmy, chętnych poręczyć za nas, oraz dołączyć listy rekomendacyjne - o ile się je ma (polecam, czasem dostaje się pracę dzieki nim) potem nalezy czekać na odpowiedź lub telefon w sprawie rozmowy kwalif, o ile zostaniemy wytypowani druga opcja, jeśli potencjalny pracodawca sobie życzy: wysłać ww dokumenty pocztą, list polecony najlepiej CV osobiście to zanosiłam jeszcze uczniem/studentem będąc, do butików itd. w poważnych firmach, na konkretne odpowiedzialne stanowiska, tak się pracy już nie szuka, ludzie:) sami wystawiacie o sobie w ten sposób świadectwo.

aha pamiętajcie rownież o sztuce tzw. follow-up, o czym w Polsce nadal się zapomina tzn. po rozmowie kwalif, BEZWZGLĘDNIE nalezy wysłac maila/list z podziękowaniem za poswiecony czas, wyrazić jeszcze raz swoje zainteresowanie firmą, stanowiskiem i podkreslić swoje mocne strony. jesli rekrutacja ma kilka etapów, to tak samo - po kazdej rozmowie taki mail, albo do HR-u, albo do osoby, która nas bezpośrednio przesłuchiwała warto również czasem- grzecznie, kulturalnie, dyplomatycznie- upomnieć się o jakiś "update", czyli co tam słychać z nasza aplikacja, czy byliby tak uprzejmi poinformować nas o aktualnych decyzjach itd. itp., jeśli zbyt długo zwlekają z odpowiedzią na nasze CV albo po odbytej rozmowie. to jest rownież dla pracodawcy znak, że taki kandydat to dobry materiał na pracownika - ambitny, zafascynowany firmą, z pasją, gotowy stanąć na głowie, żeby dostać tę pracę. oczywiście nic nachalnie, wszystko z rozwagą i taktem. a poza tym...good luck:)

Gość amelllkkaaaa111
nich tych cv nigdy nie czyta prace daja znajomym

Gość amelllkkaaaa111
a poza tym te firmy sa tak beznadziejne i wykorzystuja ludzi ze po co w ogole taka praca-sztuka follow-up tez wpada do kosza

ammmelka- to, że Ty takie miałaś doświadczenia, nie znaczy że każdy ma. nie miałam nigdy sytuacji, aby moja aplikacja przepadła całkiem bez echa albo nie odpisano na miły mail follow-up.

Gość amelllkkaaaa111
ja jestem w firmie od srodka

no ciekawe... i usilnie pytasz jak ludzie szukają pracy?;) nawet jeśli to prawda, cieszę się, że nie pracuję w takiej firmie, gdzie potencjalnych pracowników tak się traktuje no chyba że to urząd gminny, to wiadomo;)

Gość amelllkkaaaa111
odpisanie na email follow-up- automata co zbiera email grupowo-to chca by firma ladnie wygladala bo mozesz byc i klientem albo znac klientow- ale i tak tego nie otwieraja i nie czytaja idzie do kosza

Gość do Mi Mala
Ale w Polsce jest malo firm ktore pracuja z taka kultura :P

Gość amelllkkaaaa111
mi mala - ty duzo jeszcze nauczysz sie musisz dlaczego ludzie mowia to czy tamto i dlaczego sie pytaja o to czy tamto

Gość amelllkkaaaa111
kultura to nic innego tylko zaklamane pocaluj mnie w dupe z usmiechem

amelko - rekrutujesz na babcie klozetowe?:) bo taki masz poziom dyskusji, nie uwłaczając nikomu... do mi mała- wiem, ale w Polsce również aplikowałam, i miałam raczej niezłe doświadczenia. może po prostu taka branża "kulturalna", nie wiem. w kazdym razie dobrze wiedzieć o pewnych zasadach aplikowania, oczywiście o ile coś się sobą reprezentuje.

Gość amelllkkaaaa111
widocznie w dupe mam twoja opininie

Gość do Mi Mala
Problem w tym, ze... coz z tego, ze ja wiem, skoro Pracodawca o tym nie wie :)

Gość praca zajac ucieka
szukam dwa miechy,miasto male, polowa ludzi szuka i jedzie do warszawy uciekaja z mazur, mamy 35 tys ludzi, na jedno stanowisko pracy 45 chetnych, a i tak wybiora stazyste:)