Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abolla

lekarz?

Polecane posty

Gość abolla

do jakiego lekarza trzeba isc zeby miec zrobione usg węzłów chłonnych? lekarz rodzinny twierdzi ze nie sa powiekszone a ja odczuwal ze sa i chciałabym zrobic szczególowe badania zeby byc spokojna.

Gość ?????????????
????????????

Gość abolla
podnosze

Gość jakaja2486
najlepiej zacząć od badania krwi. Podstawowa morfologia i OB. jezeli badania beda w normie a wezly nadal powiekszone można wtedy isc na usg. wazne jest gdzie są powiekszone te wezly i jaka ewnetualnie moze byc tego przyczyna. czesto jak czlowiek jest przeziebiony, nawet jak juz wyzdrowieje wezly potrzbeuja troche czasu by wrocic do normalnego rozmiaru. zwykle powiekszone sa wezly w najbliszej okolicy stanu zapalnego. czyli jak mamy zapalenie gardla powiekszone mogsa byc wezly na szyji uszach czy przu żuchwie. czestpo zdarza sie rowniez ze u osob uczulonych np nikiel przy kontakcie z nim rowniez powiekszaja sie sasoednie wezly. niepokoic nalezy sie gdy powiekszone sa wezly na calym obszarze ciala po jednej stronie. wtedy najczesciej lekarze kieruja na usg. tak wiec zastanow sie co tak naprawde cie niepokoi i od czego moga byc wedlug ciebie powieszkone wezly. jezeli nadal bedziesz uwazala ze sa niepokojace idz jeszcze raz do lekarza, a gdy ten cie oleje możes zrobic usg prywatnie,. raczej zaden inny lekarz nie da ci na to skierowania niz lekarz internista. pozdrawiam

Gość węzły chłonne?
podżuchwowe są największymi węzłami chłonnymi przechwytującymi infekcje chorobotwórcze. Powiększają się w przypadku walki z jakąś infekcją. Po wyzdrowieniu z regóły powinne wrócić do normalnej wielkości; zatem przedwczesne panikowanie jest zbędne.

Gość abolla
wezły pod pacha, lekarz uwarza ze nie sa powiekszone a ja mam wrazenie ze tak i mam takie uczucie ze jakby mi cos pod ta pachą przeszkadzało. musze sie sama chyba wybrac prywatnie na usg wezłow. czy jest taka mozliwosc bez skierowania od lekarza rodzinnego?

Gość kfsdo nvcr
Może prywatnie jest taka mozliwość, ale musisz zadzwonić i zapytać.

Za kasę każdy lekarz zrobi usg, jeśli tylko posiada tą aparaturę nie potrzeba żadnego skierowania, bo to badanie jest bezinwazyjne, można ciągle powtarzać w przeciwieństwie do rtg. Powodzenia i zdrowia życzę.

Gość abolla
dziękuje za informacje