Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaaaawencka

spadek - podział

Polecane posty

Gość kaaaawencka

otoż mam do was pytanie mam nadzieje ze mi ktos pomoze otoż mam zamiar sprzedać dom i kupic mieszkanie za to oczywiscie to tylko narazie jest w planach. otoz dom ma nieuregulowana sytuacje gdyz moj dziadek mial w przeszłosci kochankę i mial dziecką z nią a z moją babcią miał czworke dzieci w tym dwoje juz nie zyje , 1 dziecko zmarło kilka tygodni po porodzie , drugi kilka lat temu. mam pytanie do was jak ten dom podzielić? wiem ze z tej części domu co się przysługuje mojej mamie i bratu ze strony babci bede mogla wziac dla siebie. ale co z pozostalymi ktorzy nie żyją czy ich czesc tez trzeba podzielić? czy moge jemu temu dziecku z ktora moj dziadek miał kochankę zaproponowac na przyklad 10 tys i wszystko co mu sie nalezy z domu bedzie przepisane na mnie?? ale zaproponowac mu moge, ale jak się nie zgodzi to bede musiala sprzedac i dokonać podziału ale wiadmo ze dostanę wtedy mniej. czy po dziecku ktore zmarło kilka tygodni po porodzie czy z jego czesci cos sie nalezy temu dziecku co moj dziadek miał dziecko? wiem ze troche to zagmatane ale mam nadzieje ze ktos kto zna się choc odrobine na prawie mi pomoze

Gość kaaaawencka

Gość kaaaawencka
dodam, że babcia i dziadek już nie żyją.

Gość Kafe poradnik
To zależy czy dziadek zostawił testament. Jeżeli nie to 50% przechodzi na jego żonę a pozostałe 50% dla wszystkich dzieci a z tej części każde z dzieci zyjących dziedziczy po równo. Jeżeli któres nie żyje to dziedziczą jego dzieci jeżeli je miał. dziecko, które zmarło zaraz po porodzie nie pozostawiło po sobie swoich dzieci a więc jego część przechodzi na pozostałych spadkobierców.

Gość kaaaawencka
dziekuje za odpowiedz kafe poradniku czyli czesc dziadka jest podzielona na 5 czesci bo miał piątke dzieci w tym dwojka dzieci nie żyje , ta dwojka dzieci nie miala dzieci wiec ich czesc trzeba tez podzielic na trzy czesci? tzn na moja mame, mojego wujka i to dziecko z ktora miał kiedys kochankę? a czesc po babci jest podzielona na 4 czesci bo miala czworke dzieci? dwojka nie zyje ich czesc ze strony babci tez bedzie podzielona na 3 czesci? dodam ze to dziecko ktore zmarło po porodzie ono zmarło zanim dom był budowany czy to coś zmienia?

Gość kaaaawencka
dziadek oczywiście, nie zostawił testamentu.

Gość kaaaawencka
up

Gość Kafe poradnik
Jeżeli zmarło w trakcie budowy? Ciekawe pytanie- nie wiem. Czy dzieci babci , które zmarły miały swoje dzieci? Znajdź w googlach coś na ten temat. Wiem, że są darmowe porady prawników. Ja kiedyś skorzystałem.

Gość kaaaawencka
ono nie zmarło w trakcie budowy domu. Ono zmarło zanim dom był wybudowany.

Gość kaaaawencka
babcia miała dwojke dzieci jedno zmarło zanim dom był budowany, a drugie zmarło kilka lat temu. A moja mama zyje i moj wuja tez poszukam gdzies w poradach prawnych , ale wiadomo kazda sytuacja jest inna co tam opisuja i się rożnią wiec najlepiej bedzie jak się udam do prawnika i mi wszystko wytłumaczy dokładnie ale jak ktos wie to moze tutaj pisac z checia bede zagladac

Gość kaaaawencka
dzieci ktore zmarly nie miały dzieci. tylko moj dziadek miał w przeszłosci kochanke i z nią miał dziecko i z tym jest problem

Gość Kafe poradnik
Z tymi poradami to jest tak, że zadajesz pytanie a oni odpowiadają na to konkretne pytanie. Tylko uważaj bo są porady płatne i bezpłatne

Gość kaaaawencka
teraz rozumiem. to poszukam. dziękuje

Gość a bujaj pieroga
otóż otóż to i tamto, strasznie źle piszesz, ciężko zrozumieć

Gość kawencjjjaaa
uppp

Gość To ja fantazjujący o damskich
To zależy kto jest spadkobiercą po twoim dziadku.

Gość kawencjjaa
dziadek nie zostawil zostawil testamentu wiec dla wszystkich sie nalezy czesc domu. tylko ja mam problem z tym dzieckiem są miał kochanke nigdy go nie widzialam a bede musiala z nim uregulowac sprawe i sie zastanawiam czy moge mu dac np 10 tys i cala jego czesc bedzie na mnie przepisana???

Do jest częścią spadku po twoim dziadku, i ty sama sobie go nie możesz podzielić.

Gość kawencjjaa
chodzilo mi o dziecko z ktora dziadek mial kochankę

Gość kawencjjaa
bo czesc ktora się nalezy mojej mamie i jej bratu ktory zyje oni mowili ze mogę sprzedac ich czesc pojdzie na mieszkanie , ale jeszcze jest to dziecko ktore miał dziadek z kochanką, a z nim się nie dogadam. jeszcze jest niezyjący wuja ktory rowniez nie zostawil testamentu i jego czesc tez bedzie podzielona miedzy rodzenstwo , bo nie miał dzieci

Jeżeli to dziecko było dziadka,a dziadek nie zostawił testamentu to to dziecko jest takim samym spadkobiercą ustawowym jak ty, równie dobrze ono mogłoby by chcieć dąc ci 10 tysięcy na odczepnego.

Moment to dziecko dziedziczy wszystko, art.931 kodeksu cywilnego mówiący o dziedziczeniu ustawowym W pierwszej kolejności powołane do spadku z ustawy są dzieci spadkodawcy.

W pierwszej kolejności do dziedziczenia powolane są dzieci.

o tobie jako spadkobiercy można mówić dopiero wtedy jeżeli byłabyś dzieckiem spadkobiercy, i ten spdkobierca by już nie żył, i o to chodzi w tej sprawie.

Jeżeli dziadek nie zostawił testamentu,to następuje dziedziczenie ustawowe, a w przypadku dziedziczenia ustawowego w pierwszej kolejności dziedziczą dzieci spadkodawcy,dalsi zstępni czyli np. wnuki są spadkobiercami dopiero jeżeli ich rodzice nie żyją,

Ogólnie możesz, tzn. Twoja mama może zrobić według tego, jak się dogada z pozostałymi spadkobiercami, czyli swoim rodzeństwem. W grę wchodzi każdy sposób - podział nieruchomości i przyznanie każdemu ułamka własności czy przyznanie nieruchomości jednemu albo tylko niektórym i spłata pozostałych, czy w ogóle zrzeczenie się przez niektórych swojego udziału. Warunek jest jeden - musi się to odbyć albo poprzez notariusza, albo sądownie. Inaczej umowa będzie nieważna. Punktem wyjścia do tej umowy, czyli działu spadku, jest stwierdzenie nabycia spadku wydawane przez sąd, ewentualnie potwierdzenie dziedziczenia wydawane przez notariusza. Obie sprawy - stwierdzenie nabycia spadku/potwierdzenie dziedziczenia oraz dział spadku - można załatwić za jednym razem. U notariusza jest szybciej, ale drożej, w sądzie z kolei dłużej, ale taniej.

Gość buahahaha
>czy z jego czesci cos sie nalezy temu dziecku co moj dziadek miał dziecko? >chodzilo mi o dziecko z ktora dziadek mial kochankę :-D:-D:-D

Gość kawencjjaa
oczywiscie to wszytsko uregulowala by moja mama. Bo ja nie mam do tego domu zadnych praw.Mojej mamy brat przepisze na nią całą częśc spadku. Natomiast z tym dzieckiem ktore dziadek mial kochanke bede musiala zaplacic i on zrzeknie się praw do domu. i cały dom bedzie mamy i ona bedzie mogla go sprzedac. on raczej nie moze zaproponowac mojej mamie 10 tys, bo moja mama i brat mają wiekszą czesc domu bo mają ze strony babci całą czesc dla siebie, a ze strony dziadka czesc jest podzielona na trzy czesci, ale byl jeszcze brat ktory nie żyje i jego czesc tez bedzie podzielona na trzech, bo nie miał dzieci? wiem, że pisze strasznie nieskładnie i przeprzaszam

Żeby Ci podać dokładnie, kto ile dziedziczy, musiałabyś napisać, kto kiedy dokładnie umarł i czy nieruchomość była pierwotnie własnością tylko Twojego dziadka. Jest zbyt wiele możliwych wersji, żeby ogólnie o tym pisać. Tym bardziej, że po drodze istotnie zmieniały się przepisy.