Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość auc

stypendium - ważne

Polecane posty

Gość auc

W dziekanacie dowiedziałam się, że osoba która sama się utrzymuje musi przedstawić zaświadczenie od pracodawcy że jest zatrudniona, z tego wynikałoby że jeżeli ktoś nie ma pracy nie może ubiegać się o stypendium, chodzi o stypendium socjalne. Może ktoś się orientuje czy to na pewno tak jest, lub był w podobnej sytuacji?

Gość Studentina
Czytałem, że dużo studentek robi loda za kasę. Czy ty też ?

Stypendium socjalne jest przyznawane w zależności od dochodu. Jeżeli mieszkasz sama to raczej musisz mieć jakiś dochód, żeby się utrzymać :)

Gość auc
Pracuję w agencji towarzyskiej.

Gość auc
Tak, ale przedstawiam zaświadczenie o dochodach, więc co do tego ma zaświadczenie od pracodawcy że pracuję.

Od dnia 1 listopada 2009 r. maksymalna wysokość dochodu uprawniająca do ubiegania się o stypendium socjalne, mieszkaniowe oraz stypendium na wyżywienie została podwyższona z 572 zł do 602 zł. Powyższa zmiana oznacza, że próg dochodu uprawniający do otrzymania świadczenia socjalnego może być ustalony przez rektora w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego w granicach od 351 zł do 602 zł miesięcznie na osobę w rodzinie studenta. Sposób dokumentowania dochodu rodziny studenta jest ustalany w uczelnianym regulaminie ustalania wysokości, przyznawania i wypłacania świadczeń pomocy materialnej dla studentów. W związku z powyższym informacji na temat dokumentów, które student powinien przedstawić, aby wykazać trudną sytuację materialną, należy zasięgać bezpośrednio w uczelni. RODZAJE STYPENDIÓW POMOCOWYCH: a) Stypendium socjalne (90-130 zł) Przyznawane jest studentom znajdującym się w trudnej sytuacji finansowej. Do warunków aplikacyjnych należy złożenie wniosku. b) Stypendium na wyżywienie (90-150zł) Podanie o stypendium na wyżywienie należy dołączyć do podania o stypendium socjalne. Do wniosku należy dołączyć informację o dochodach wszystkich członków rodziny. c) Stypendium mieszkaniowe O świadczenie mogą ubiegać się studenci studiów stacjonarnych z tytułu zakwaterowania w domu studenckim lub w obiekcie innym niż dom studencki, jeżeli codzienny dojazd z miejsca stałego zameldowania do uczelni utrudnia lub uniemożliwia studiowanie. Dodatkowo trzeba udokumentować trudną sytuację finansową. d) Stypendium dla osób niepełnosprawnych (120zł, 240 zł lub 310zł, w zależności od stopnia niepełnosprawności) Stypendium to może otrzymać student z tytułu niepełnosprawności potwierdzonej orzeczeniem właściwego organu. Nie jest zależne od sytuacji finansowej. e) Zapomoga Zapomoga jest to świadczenie finansowe przyznawane w formie doraźnej, bezzwrotnej pomocy studentowi, który z przyczyn losowych znalazł się przejściowo w trudnej sytuacji materialnej (np. choroba, śmierć bliskiej osoby, utrata pracy). Student może otrzymać jedną zapomogę, nie więcej niż dwa razy w roku. Na podstawie informacji Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz stron internetowych Uczelni Wyższych

Gość auc
to jest dla mnie ważna sprawa, więc jezeli ktos ma się głupio wypowiadać lub podszywać, to niech sobie zmieni wątek.

Bo zaświadczenie o dochodach wystawia Ci księgowa lub pracodawca, więc an to samo wychodzi jak dla mnie. A osoba, która nie pracuje, wykazuje dochód wszystkich członków rodziny, z którymi mieszka.

Gość PYTANIE DO auc
CZY TY JESTEŚ DZIEWICĄ ?

Gość odpowiem..........
widocznie uczelnia ma takie wymogi ......moi dwaj synowie studiują na tej samej uczelni tyle że inne wydziały i u każdego z nich są potrzebne inne dokumenty do stypendium ...czasem całkowicie nie logiczne np przedstawili zaświadczenie o nie uzyskaniu dochodów a do tego u jednego z synów jeszcze dodatkowo że nie prowadził działalności gospodarczej a drugi już tego nie musiał mieć

Gość auc
zaświadczenie o dochodach wystawia urząd skarbowy

No fakt :) Ale w czym problem? Nie możesz iść do pracodawcy po takie zaświadczenie, skoro uczelnia tego wymaga?

Gość auc
DO natka*. NIE MÓW do mnie przez ty.

Gość wszystkowiedzacanicniewiedzaca
zaswiadczenie o ochodach wystawia US, zgadza sie.ale skoro uczelnia wymaga tez zaswiadczenia od pracodawcy to jaki problem je zdobyc?przeciez wykaze to samo co zaswiadczenie z US.

Gość odpowiem..........
auc.....to jak ma się do Ciebie zwracać przez Pani ?

Gość auc
do natka* Nie mów do mnie przez ty !

Gość auc
mogę iść, ale zastanawia mnie po co, po za tym ja pracuję na umowę o dzieło i nie wiem czy takie zaświadczenie dostanę

Gość auc
Zwracaj się do mnie przez Pani.

Gość auc
ktoś sie pode mnie podszywa, jakis idiota

Gość odpowiem..........
skoro pracujesz na umowę i nie ważne jaką czy o dzieło czy na zlecenie to muszą Ci wystawić zaświadczenie ....a z uczelnią nie wygrasz jeśli domagają się tego papierka to musisz dostarczyć bo inaczej stypendium nie dostaniesz jak nie będzie kompletu dokumentów a pytałaś w dziekanacie czy koniecznie to musi być ?

Gość auc
Mów do mnie Pani. Co za ludzie bez kultury.