Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziurrr

ROZDZIELCZOŚĆ MAJĄTKOWA

Polecane posty

Mam taki problem roztaje sie zmezem. Niestety maz ma niesplacone pozyczki ktore wzial gdy jeszcze sie nie znalismy. wiem ze teraz gdy jestem jego zona moze komornik brac ode mnie pieniadze za jego dlugi dowiedzialam sie ze jest cos takiego jak rozdzielczosc majatkowa ale nie bardzo wiem jak to wyglada i wogole czy ktos mi moze doradzic co mam zrobic w tym przypadku by nie placic jego dlugow?? bardzo prosze o pomoc

Gość greenhorn
rozdzielność a nie rozdzielczość, ale mniejsza o słowa. ja przeprowadziłam to u notariusza przed ślubem, właśnie po to, by nie odpowiadać za długi mojego męża, np. alimenty dla byłej zony itd. zapytaj prawnika, po co tracić czas na forum?

moja znajoma załatwiła kiedyś w sądzie coś takiego że za długi swojego męża nie odpowiada i załatwiła rozdzielność majątkową ale szczegółów nie znam ani jak to wygląda tak dokładnie od strony prawnej najlepiej by było żebyś porozmawiała z jakimś prawnikiem

Gość To ja fantazjujący o damskich
za długi powstałe przed powataniem wspólności ustawowej,mąż odpowiada wyłącznie mąż,swoim majątkiem osobistym, oraz częśćiami majątku wspólnego takimi jak jego zarobki i inne osiągane przez niego dochody, o czym mówi art.42 par.2 Kodeksu Rodzinnego I Opiekuńczego. ( o ile dobrze pamiętam).

Gość To ja fantazjujący o damskich
wynika z tego,że za długi zaciągnięte przez męża, nie odpowiadasz swoim majątkiem osobistym,natomiast odpowiedzialność majątkiem współnym ograniczona do części tego majątku wymienionych w art.42 par.2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.,chodzi tutaj o dochody osiągane przez męża.Miałem taki kazus na egzaminie sędziowski,na tróję się dzięki niemu wybroniłem.