Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helping

Gdzie znajde pomoc w...

Polecane posty

Gość helping

chce zajac sie handlem obwoznym, ale kompletnie nie znam sie na tym od strony prawnej, moze ktos udzieli mi jakis rad, albo podpowie do kogo udac sie po fachowa pomoc,zeby od czegos zaczac, bede wdzieczna?!

to znalazłam w necie poczytaj sobie Musisz mieć zarejestrowaną firmę jak w każdej innej działalności. To są oczywiście koszty. Chyba że chcesz to robić nielegalnie. A jak założyć działalność i jakie są koszty, poczytać w internecie i np. tutaj: http://www.biznes-firma.pl/d.102.Jak_zalozyc_firme.html Z handlem obwoźnym jest tak że jeśli nie masz dobrej miejscówki to ciężko będzie Ci cokolwiek sprzedać, nawet jeśli towar jest tani i dobry, z tego co wiem to na dobrych targach płaci się odstępne za miejsce lub stragan itp.( jeśli nie chcesz stać gdzieś w krzakach) ceny są porównywalne odstępnego za lokal ok 30m/2 w 150tyś mieście. Handel obwoźny polega na tym że praktycznie każdego dnia jesteś w innym mieście, czasem wychodzi tak ze w tygodniu odwiedza się 5 różnych miejscowości, w których trzeba oczywiście zapłacić abonament miesięczny za dzierżawę placu. Do kosztów doliczamy ZUS(nie opłacanie składki zusowskiej może się skończyć konfiskatą towaru) podatek dochodowy, koszty amortyzacji auta, paliwo i już mamy niezła sumę. Koszty w zależności od tego jakie odległości się pokonuje (zazwyczaj 70-120km w jedną stronę i powrót) można liczyć w tysiącach. Wyjątek w tej regule stanowią przyjezdni zza granicy, którzy często nie prowadzą żadnych opłat i stoją byle gdzie a i tak sprzedają całkiem nieźle z powodu b. niskich cen nawet poniżej ceny hurtowej oraz minimalnych marż( nawet 5-10% co dla reszty jest nieopłacalne) Może to wszystko czarno wygląda ale tak jest. Nie powiedziane jest również że nie da się zarobić