Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Doktorska rada

Czy grzyby opieńki są jadalne?

Polecane posty

Gość Doktorska rada

Bo zjadłam dzisiaj na obiad ze smietanka i jakos źle się czuje :(

Gość golciaa
pewnie ze sa jadalne

Gość fsdgdf
są jadalne, tylko jak kazde grzyby są ciężkostrawne, zrób sobie mięte lub gorzką mocniejszą herbate.

Gość Doktorska rada
Mam nadzieje, ze to były opieńki ;) Ja się na grzybach nie znam ale mam nadzieję, że przeżyje.

Gość Doktorska rada
A orientujecie się może jakie są pierwsze oznaki zatrucia grzybami? dodam, że nie mogę sprawdzić w googlach, dlatego pytam ;)

Gość Chyba takie jak
przy zwyklym zatruciu :-O

Objawy zatrucia występujące po spożyciu grzybów zawierających substancje o działaniu muskarynowym to: zlewne (obfite) poty, ślinotok, łzawienie, nudności, wymioty, bóle brzucha, czasem (nie zawsze) biegunka, zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, zaburzenia wzrokowe, spadek ciśnienia tętniczego, a nawet zapaść. Ratunkiem jest szybkie płukanie żołądka, a więc jak najszybciej trzeba zatrutego dostarczyć do szpitala. Objawy wczesne występujące po spożyciu grzybów zawierających substancje o działaniu atropinowym to: nudności, wymioty, biegunka, podniecenie psychiczne, halucynacje wzrokowe i słuchowe, pobudzenie ruchowe, a nawet drgawki. Także szybkie (zanim wystąpią drgawki) płukanie żołądka rozpoczyna akcję ratowania, a więc konieczna natychmiastowa pomoc w szpitalu. Objawy późne, nawet po 48 godzinach . ? najczęściej po spożyciu muchomora sromotnikowego: bóle głowy, nudności, wymioty i biegunka, niekiedy krwawa; ból brzucha czasem bywa zlokalizowany w okolicy wątroby. Transport do szpitala i szybkie płukanie żołądka ? ratuje życie.

Gość oooooooooooki%
Opieńki są jadalne, a skoro źle się czujesz, to pewnie zjadłaś coś podobnego do nich :P Żartuję. Mnie po jadalnych grzybach też czasem męczy żołądek, czasem tak mam.

Gość Chyba takie jak
Ja mam zawsze po grzybach pierdzenie :(

Gość Doktorska rada
To juz jestem pewno, że to były opieńki :) Nic z tych objawów nie mam :)

Gość Doktorska rada
Mam tylko lekki bol żołądka i wzdęcia :(

Gość ble ble bleeeeee
Wszystkie grzyby są jadalne.... ale niektóre tyko raz:o

Gość gośćElzbieta
Elzbieta witam !!!! Jezeli ktos ma watpliwosci co do grzybow to kupcie sobie slownik grzybowy jest wszystko opisane i sa fotki,lub jak posiadacie komputer to wystaeczy sprawdzic " Grzyby jadalne " nie ma co zartowac z grzybami bo mozecie stracic watrobe lub zycie jezeli sie nie znacie na grzybach !!!!!! Zycze wszystkich milego i ostroznego zbierania grzybow !!!! Ja zbieram co roku grzyby po prostu to uwielbiam !!!