Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oranżada..................

Oddajecie krew?

Polecane posty

W mojej miejscowosci w piatek jest oddawanie krwi. Bardzo bym chciala oddac ale boje sie ze przy okazji mi cos wykryja :O trzeba spelnic jakies warunki zeby oddac krew?

Dziekuje slicznie :)

Jak oddaje się tzw. honorowo to dostaje się czekolady i batonika, u mnie jeszcze czasem długopis bądź inny "gadżet". Jeżeli chcesz to oczywiście możesz sprzedać swoją krew, bodajże 130zł za 450ml, ale nie pamiętam dokładnie jak pisało na wywieszce w krwiodastwie.

Gość powinnaś oddac honorowy
sprzedawac krew...moim zdaniem niemoralne, nie mogłabym. jestem honorowym dawcą krwi i wiem, że ta krew ratuje zycie, często dzieciom (dla nich oddaje płytki krwi) i chce to robić z potrzeby serca a nie dla kasy...ale co kto lubi. powinnaś iść i oddać krew, jest bardzo potrzebna, nie wahaj się. a gdybyś miała być na coś chora to i tak Ci wykryją a im wcześniej tym lepiej:p

Dokładnie, ja tez oddaję honorowo:) Tyle razy co już oddałam i tylko za pierwszym razem tak na prawdę bałam się, że a nóż wykryją jakąś chorobę:D

Gość mama 2 małych dzieci
nie oddaje, bo przez całe życie mam anemię :(

no niby tak, ale mam jakieś opory...moze nie słusznie? ale to jest taki dar, ratujący zycie...głupio byłoby uzależniać to od kasy....

Goś ja tam się za każdym razem boje:O tyle się słyszy o białaczce...głównie się tego boje no i tych wszystkich wirusów-HIV , HCV... nigdy nie wiadomo co się ma w sobie

dyrektore, ale z tego co ja wiem w Polsce nie można sprzedac krwi. Dlatego Polacy jeżdżą do Niemiec i oddają odpłatnie...i tym sposobem u nas ciągle jest deficyt krwi:(

ja raz chcialam oddac krew, i przy okazji dowiedzialam sie ze mam anemie. 2 lata temu w koncu udalo mi sie oddac, ale hemoglobine mialam tak na granicy, ledwo mogli mi te krew pobrac. teraz najpierw zrobie sobie morfologie i zobacze czy wszystko ok, i potem pojde oddawac

powinnaś oddac honorowy - ja się bałam tak na prawdę bardzo mocno tylko za pierwszym razem jak wspomniałam, teraz owszem jest jakaś odrobina lęku, ale niezbyt odczuwalnego:) Czekolady dają chyba w każdym krwiodastwie (woj. może?) inne. U mnie na początku były firmy Bałtyk, teraz są jakiejś innej, w Koszalinie mój brat dostawał czekolady firmy Wawel, a jak oddałam w Warszawie dostałam Goplany:)

a ja dostaje (Dolny śląsk) jakies takie nieznanej firmy ale całkiem dobre+grześka+puszka pepsi lub soczek w kartoniku do wyboru + 2 bilety na tramwaj/autobus:)

szprota a od czego Ty masz taką anemię, masakra jakaś. ja to już bym panikowała :p

ja oddaje i bardzo żałuję że w moim mieście nie ma stełego punktu poboru krwi - wtedy oddawałabym co 3 miesciące, a tak do tej pory czekam aż pojawią się w moim miecie ale zamierzam to zmienić i mam zamiar jechac te 20 km do innego miasta .. wcale nie tak daleko co do kasy za krew to słyszałamże płacą ale nie w Polsce..al w sumie dokładnie nie wiem' ja wolę oddać honorowo - może i firmy zbijają na tym kasę ale przynajmniej mam to uczucie ze zrobiłam cos bezinteresownie - i to jest lepsze od tej kwoty pieniedzy..

Polacy to w ogóle dziwny naród...krwi jest ciągle katastrofalnie mało bo nieliczni oddają, to samo szpik- np. w Niemczech jest aż 4 mln zarejestrowanych dawców a w Polsce jakieś tyś...przez to tylu chorych na białaczkę umiera...

kurcze nie wiedzialam ze da sie sprzedac krew!!!!!!! chyba zaczne to robic bo juz moge, waze 50 kg :):):)

kurcze nie wiedzialam ze da sie sprzedac krew!!!!!!! chyba zaczne to robic bo juz moge, waze 50 kg :):):)

oddałam raz, za drugim razem miałąm za wysoki puls ,potem okres.. gdyby mozna byloby oddawac krew w moim miescie na ewno robilabym to regularnie jesli tylko bym mogla.. tylko niesttey troce krzywo na mnie patrza bo jestem szczupla doscyc ;d

Gość gość
A co z tym szpikiem? Jak można zostać dawcą? Ja jeszcze nie oddaje krwi, bo nie mam jeszcze 18, dopiero za dwa msc. Opowie ktoś gdzie i jak z tym szpikiem?

Gość gość
oddaję, chciałabym regularnie, ale nie udaje mi się, bo mam z reguły niski poziom hemoglobiny. Ale pracuję nad tym i chodzę oddawać jak tylko się sprawa normuje :)

Gość gość
A, dodam, że w rejestrze dawców szpiku też jestem i koleżanko z postu wyżej; musisz mieć i tam ukończone 18 lat, żeby się zapisać. Żeby być w rejestrze dawców szpiku trzeba podejść do miejsca, gdzie oddaje się krew lub wypełnić formularz na stronie DKMS, to jest ogólnopolska baza dawców. Wypełniasz to, wysyłają Ci pocztą zestaw do poprania materiału genetycznego - czyli patyczek do pobrania śliny - pobierasz zgodnie z instrukcją, wkładasz do koperty, odsyłasz. Wszystko jest dokładnie wytłumaczone jak już się ktoś zgłasza, w tych listach. I to nie jest tak, że rejestrujesz się i zaraz idziesz oddać szpik, przygotowują dawcę do oddania i robią dodatkowe badania dopiero jeśli faktycznie znajdzie się bliźniak genetyczny chory na białaczkę. A to się zdarza rzadko. Znam ludzi którzy parę lat sa w rejestrze i biorca się nie znalazł, więc szpiku nie oddawali, ja jestem prawie od roku i też nic, ale mam nadzieję, że kiedyś będę mogła komuś pomóc.

Gość gość
O metodach oddawania szpiku można poczytać w broszurach informacyjnych i na stronie DKMS, są dwie - nakłucie lędźwiowe i pobieranie z "wydzielaniem"- nie wiem jaka jest fachowa nazwa- z krwi obiegowej - tak jakby się oddawało krew tylko dłuuużej.

Gość gość
Ten artykuł na damaztorebką fajnie przedstawia dane, wiadomo że zawsze może być ich więcej ale w Polsce i tak chyba nie jet najgorzej

Gość gość Kasilla
Piunia 2014.06.25 Krwi nie da się wyprodukować, jeżeli jestem zdrowa zawsze oddaję. http://damaztorebka.pl/artykul ,328,podaruj-komus-krew.html super artykuł - nie ma to jak naukowe fakty :)

Gość Piunia
No to teraz pędź oddać krew!