Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszk@ sz@r@

Czy popieracie klapsy w wychowaniu dziecka?

Polecane posty

Bazienka - nie wiesz nawet skąd się bierze. :O Nie ma to nic wspólnego z klapsami, a z traumatycznym przeżyciem, tak dla Twojej informacji.

Bazienka - byłaś maltretowana i teraz jesteś totalnie przewrażliwiona. Klaps to nie to samo, co lanie dziecka. :O

Gość mnie bardzo śmieszy cała
otoczka naukowo-pedagogiczna a propos klapsów - że są wychowawcze, dziecko zna granice, ma jasny sygnał. Jasne, że każdemu czasem nerwy puszczą, sama chętnie przylałabym dziecku (cudzemu, bo swoich nie mam) a nieraz i dorosłej osobie i nie sądzę, że klaps może komuś zwichnąć psychikę, ale nazywajmy rzeczy po imieniu: wkurwiłam się i przylałam a nie zastosowałam świadomy i celowy środek wychowawczy. Dla zwolenników klapsów proponuję próbę: jeśli zajdzie potrzeba nie dawajcie klapsa natychmiast, a np. powiedzcie, że kara - klaps będzie za godzinę lub wieczorem. Wam nerwy miną, będziecie mogli podejść do sprawy bez emocji, obiektywnie - czy wtedy łatwo przyjdzie wam udzielenie tego klapsa i czy będziecie mieć poczucie sensu?

Gość angelinaaa jolieee
przeciez autoraka pisze w poprzednim temacie ,ze próbowała obu metod i klaps okazał się skuteczniejszy, może metody super niani nie s atakie dobre, ona przynajmnie stara się radzić sobie sama z dzieckiem a nie za pomoca ksiażek W pewnym momencie znikła z topiku, pewnie poszła się zająć dzieckiem, ciekawe co robia teraz wasze dzieci?

Gość myszk@ sz@r@
Widzę ,że dyskusja trwała jeszcze długo.

Gość angelinaaa jolieee
podnoszęęę

a jesli dziecko nie zrozumie po 1 klapsie ??? to co ? drugi, trzeci ?? moze mocniej ?? moze gdzie indziej ?? Ludzie - czy Wy wiecie co to szacunek do drugiego czlowieka ?? Meza nie uderzycie, zony tez nie, to czemu dziecko ????

Gość angelinaaa jolieee
A skąd wiesz,że po jednym nie pomoże?Sprawdziłaś?

Gość mnie klapsy rozjebały
psychikę , i dostałem nie tylko od rodziców, i to jest główny powód tego, że nie chce mieć dzieci. Chce je obronić przed takimi lub innymi przykrościami, a wiadomo przecież ,ze wszystkiego się nie dopilnuje.

Gość d4332
bylam przeciw klapsom jeszcze przed chwila ale wlasnie przeczytalam topik o 4 latce ktora wydłubała rybce z akwarium oczy i co wy na to ?

Gość mnie klapsy rozjebały
niestety takie skurwysyńskie prawo silniejszego:( Silniejszy ze słabszym może zrobić co tylko zechce. także i dorosły z dzieckiem:(

Gość co to za porownanie
"Sprobuj walnac kogos w tylek na ulicy." jak dla Was "ktos na ulicy" to to samo co wlasne dziecko to nic dziwnego, ze nie czaicie bazy ;)

wiecie co jako pedagog resocjalizacji powiem Wam, że uważam iż jeden klaps na ruski rok nie wyrządzi dziecku krzywdy mówię o takim klapsie, lekkim, jak już rodzic nie wyrabia i klapnie lekko dziecko w tyłek - w żadnym wypadku nie popieram bicia dzieci i sprawiania im bólu

ps jednak klaps nie jest skutecznym środkiem wychowawczym, bardziej to reakcja rodzica w sytuacji gdy czuje sie bezradny :) ale na pewno lekki klaps nie zaszkodzi dziecku

kurde ale się unosicie gadamy o klapsach? czy o biciu dzieci? bo jest różnica klaps to klaps, a uderzenie dziecka, sprawianie mu bólu to co innego lekki klaps nie skrzywdzi dziecka a lanie owszem

Tak, jestem za biciem ale pod jednym tylko warunkiem: Jeżeli wasze dzieci dorosną i przewyższa was intelektualnie też BĘDĄ MIAŁY PRAWO was lać "z miłości i dla waszego dobra", zebyście w końcu nabrali rozumu! Przecież wtedy będą już od was silniejsi i mądrzejsi - dokładnie tak samo jak wy teraz od waszych dzieci. I zamiast was cierpliwie prowadzac na spacery kiedy z zaawansowanym Alzchaimerem będziecie znowu nieporadni i zdziecinniali to parę pasów na dupe nauczy was w końcu rozumu, że na ulice się nie wychodzi a domu nie podpala! Dokładnie tak samo, jak wy próbujecię teraz wychowywać ich. Mocnych dup wam życze.

Miki Maus - a teraz przeczytaj jeszcze raz to, co napisałas i się sama zastanow : jakie znaczenie ma klaps, który nie boli? Klepnij się w udo tak, żeby zaszczypalo. Jak myślisz - czego może taki klaps nauczyć np siedmiołatka, który i tak cały czas rozrabia, siłuję się z kolegami itp.? Nie, klaps, który nie boli to pic na wodę - chcesz ukarać dziecko gestem, który nawet nie poczuje i twierdzisz, że to jest skuteczna kara :D to tylko wyraz bezsilności rodzica. "Zrobił źle, wiem, że powinnam go ukarać, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy"

I jeszcze na koniec - owszem, u kilkulatka klaps bywa skuteczny w jednej sytuacji - żeby przerwać jakąś czynność, która WŁAŚNIE się dzieje, a nie ma czasu na tłumaczenie - właśnie pcha palec do kontaktu, zamierza złapać rozgrzane zelazko lub pcha palce do oka psu sąsiada. Zaaferowany trzylatek może zignorować nasze słowa, a klaps z pewnością przywróci go do rzeczywistości. Ale przecież i tak potem trzeba wytłumaczyć, że źle zrobił. :)

przecież napisałam, że efektu klapsy nie przynoszą, że jest to oznaka o bezradności rodzica aale faktem jest, że klaps który niezbyt boli, zdarza się raz na ruski rok - nie skrzywdzi dziecka

czytaj ze zrozumieniem napisałam "ps jednak klaps nie jest skutecznym środkiem wychowawczym, bardziej to reakcja rodzica w sytuacji gdy czuje sie bezradny " :D

A, i jeszcze zwracam honor - Miki Maus ps jednak klaps nie jest skutecznym środkiem wychowawczym, bardziej to reakcja rodzica w sytuacji gdy czuje sie bezradny ale na pewno lekki klaps nie zaszkodzi dziecku >> strona mi się do końca nie wgrała, nie doczytałam tego. Mea culpa :D

Przeprosilaaaam Pisze z telefonu i o tej porze sieć bywa przeciążona i się czasem takie niespodzianki zdarzają że mi coś urywa :P

Gość klaps jest absolutnie
bezsensowny i nieskuteczny. Dziecko ma rozumiec, dlaczego nalezy postepowac tak, a nie inaczej, Jesli jest za male,zeby zrozumiec, trzeba unikac sutuacji niebezpiecnych ( ochraniac kontakty, trzymac za reke przy ruchliwej ulicy itd)N o ale takie postepowanie, polegajace na stałym madrym tłumaczeniu wymaga cierpliwosci , poswiecenia czasu no i wlozenia wysiłku myslowego, na ktory nie każdego stac:)