Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ida272

niewydolnośc szyjki macicy

Polecane posty

Mam pytanie, czy ktoś może miał niewydolnośc szyjki i jak wyglądała druga ciąża?? Czy też szyjka nie trzymała?? I czy lekarze od razu robili podszycie??

Gość kakaka;l;kjkg
ja mialam niewydolnosc 1 ciaza wzorowa 2ga porod w 6 mscu dziecko zmarlo wiec pozniej mialam zalozony szew okrezny

ja właśnie miałam poród w siódmym miesiącu... Zastanawiam się nad drugim dzieckiem i boje się żeby sytuacja się nie powtórzyła... Lekarz mówił o podszyciu tylko zastanawia mnie czy oni robią to już zapobiegawczo czy czekają i jak źle się dzieje

Gość kakaka;l;kjkg
powinni zapobiegawczo ja lecialam do Pl specjalnie na zabieg i w 11 tc mialam juz zalozony ale generalnie zakladaja najwczesniej w 14tc i lepiej im wczesniej tym lepiej

Gość kakaka;l;kjkg
za 2-gim razem mialam zalozony w 14 tc obie ciaze donoszone tylko trzeba sie oszczedzac

Gość kakaka;l;kjkg
spoko :) tylko nie daj sie namowic na krazek :) to taka nowosc przy niewydolnej szyjce i porodach przedczesnych szewek bezpieczniejszy.

A leżałaś w szpitalu czy w domu byłaś? Ja w tamtej ciąży leżałam prawie miesiąc w szpitalu i wolałabym tego uniknąc! No wiadomo chyba że się nie da inaczej

Gość kolumna dorycka
a dlaczego wlasnie nie krązek??? ja mialam pessar i donosilam do 38 tygodnia...szew jest duzo bardziej ryzykowny juz przy samym zakladaniu...

Gość kakaka;l;kjkg
krazek jest dobry jak ktos ma problem z krotka szyjka w pozniejszych etapach ciazy moja szyjka byla zbyt luzna i rozwarta bylam w klinice i sam Porfesor powiedzial ze szewek jest bardziej inwazjny ale bardziej wytrzymaly.Tak dostaje sie znieczulenie ja za 1 szym razem mialam znieczulenie zasnelam na moment ale nie byla to narkoza a za 2-gim razem zzo.przy zdejmowaniu nie daja znieczulenia. Przy 2-gim szewku dostalam krwotoku nie byl on przyczyna do tej pory nie wiadomo co to bylo bylam 3 dni w szpitalu ale ciaze donoszone w domu :)

Gość kakaka;l;kjkg
przez ok 1-2 dni boli dol brzucha tak dziwnie ciagnie troche plami sie krwia nie duzo. Po zabiegu najlepiej bys wstawala tylko do toalety i nic wiecej nie robila a pozniej powoli.

Wiecie co ja bym się zgodziła na cokolwiek tylko żeby było dobrze bardzo chcieliśmy z mężem dzidziusia i taka zła czasami jestem na siebie że organizm słaby... a ty jak miałaś krążek to w domu byłaś czy w szpitalu??

Gość kakaka;l;kjkg
cóż mam nadzieje ze ciut pomoglam powodzenia zrobisz jak uwazasz

no jestem nastawiona na leżenie mam w tym wprawe heh trzy tygodnie bez ruchu tylko do toalety mogłam wstawac... tylko bałam się że na podtrzymaniu właśnie tylko szpital a tu się okazuje że można normalnie w domku byc... Wiadomo w domu inaczej!

Gość kolumna dorycka
ida..trzy tygodnie bez ruchu???? ja lezalam od 20 tygodnia,praktycznie do 36 tygodnia gdzie juz wiedzialam ze juz nic nie grozi dziecku.... krazek zakladal mi lekarz w gabinecie, bez znieczulenia,nie boli nic a nic....o szwie tez rozmawialismy ale mial byc alternatywa gdyby dzialo sie cos gorzej z szyjka...

Wiem że są dziewczyny które cała ciąże leżą... Ale moja córka tylko te trzy tygodnie jeszcze wytrzymała.... Niestety pomimo leków i dobrej opieki rozwarcie postępowało i musiał byc poród nie dało się zatrzymac

Gość kolumna dorycka
wspolczuje....znajdz dobrego gina, takiego co nawet w nocy moze udzielic konsultacji...i gdy bedzie sie cos dzialo to bedzie wiedzial co robic...skad jestes???

z okolic pisza szpital tu taki ze nie daj Boże!! I leżałam w elblągu... Musze powiedziec że lekarza mam super dużo mi pomógł wtedy i teraz też do niego będę chodziła...

Gość kolumna dorycka
masz zamiar chodzic do gina ktory dopuscił do przedwczesnego porodu w 7 miesiacu bo nie wpadl na genialny pomysl zalozyc ci wczesniej krazka albo szwa??? litosci....

Nie zrozumiałaś mnie... U mnie do 27tc było wszystko dobrze! Żadnych bóli, skurczy! Wizyty miałam co miesiąc i właśnie na jednej z nich lekarz powiedział że mam rozwarcie jak do porodu i natychmiast do szpitala! W tym naszym szpitalu nie wiele mi pomogli i właśnie mój gin załatwił mi szpital w Elblągu! Szybki transport helikopterem i potem już tam się starali pomóc!! Niestety oiom niemowlęcy się nie sprawdził!! Tak może byłoby ok.

Miałam niewydolność szyjki w pierwszej ciąży, spowodowana prawdopodobnie ostrą infekcją- przynajmniej do tej pory nie znaleziono innej przyczyny. Zdiagnozowana w 19 t.c., leżałam w szpitalu, z powodu rozwarcia zewnętrznego. Szyjka miała tylko 1,3 cm, i po dwóch tyg. była rozwarta na całej długości. Nie miałam zakładanego szwu, za to reżim łóżkowy, w szpitalu 4 tyg, 24 t.c. zaczął się niestety poród, moja córeczka była za mała żeby poród z komplikacjami przeżyć. W sumie miałam pecha, parę rzadkich, nieszczęśliwych okoliczności się nałożyło. Dzisiaj już nie chcę gdybać "co by było gdyby". Znów jestem w ciąży, lekarz stwierdził w 16 t.c. że szyjka jest od zewnątrz otwarta "na opuszek palca", po dwóch tyg. leżenia na luteinie nie było zmian, stwierdził też że nie jest zupełnie twarda i wysłał mnie do szpitala- na usg (bo nie ma w gabinecie) i na ocenę szyjki. W razie problemów miałam mieć zakładany szew. W szpitalu potwierdzili że szyjka na zewnątrz jest niedomknięta, ale rozwarcia nie ma więc "taka moja uroda", usg pokazało szyjkę długą na 3,96 i zwartą (tylko pośrodku była chyba trochę luźniejsza). Miałam powoli już chodzić, kolejne usg po tygodniu pokazało szyjkę jeszcze dłuższą, bo na 5,25 cm. i zupełnie zamkniętą. Pewnie że przy niewydolności, najmniejszej nawet chciałabym mieć założony szew, czułabym się bezpieczniej, ale dopóki szyjka trzyma nie będę się wygłupiać. Wiem że nie wolno mi chorować, łapać żadnej infekcji, czy to narządów płciowych, czy nawet zapalenia gardła. Teraz dodatkowo mam łożysko na ścianie przedniej które zupełnie zakrywa wewnętrzne ujście szyjki, a nawet do niego wchodzi- jeśli się nie poprawi przez kilka tygodni, skończy się łożyskiem przodującym. I niestety jakiekolwiek manipulacje przy szyjce są bardzo niewskazane. Lekarz stwierdził kiedy wysyłał mnie do szpitala że najlepszy jest właśnie szew albo opaska- szerokości 1 cm., też jakby przyszywana do szyjki (jak szew, tylko szersza). I jedno, i drugie w znieczuleniu. Usłyszałam że musiałabym mieć dużego pecha żeby zaliczyć powtórkę.

Gość anusc
Niewydolność szyjki macicy jest do pokonania dzięki TAC. TAC jest to szew okrężny zakładany na cieśń szyjki macicy metodą przezbrzuszną przed ciążą np. w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi przez prof. Grzegorza Krasomskiego.zapraszam na stronę www.niewydolnoscszyjki.pl lub forum taśmówek na fb https://www.facebook.com/groups/tasmowki/ NIEWYDOLNOŚĆ SZYJKI MACICY JEST DO POKONANIA DZIĘKI TAC !