Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marry Janne

Dlaczego absolwentowPolitechnik,Akademii Ekon.i Medycznych uwaza sie za lepszych

Polecane posty

Gość halo halo .......
medycyna na uniwersytetach to chyba jakaś nowość ? ewentualnie wynikajaca ze zmiany nazwy akademii medycznej na uniwersytet medyczny prawo - zgadza się, jest to jak najbardziej prestiżowy kierunek uniwersytecki ale socjologia i pedagogika, to raczej domena jakichś wyższych szkol pedagogicznych a nie uniwersytetu ?

Gość arek27lat
tak studenci prawa i medycyny mają mniej zycia studenckiego- idąc na te kierunki musisz wybrać nauke

Gość halo halo .......
jeśli chodzi o nauczycieli spotkalam się z dwoma powodami dla których ludzie wybierali taki zawód, powód pierwszy - mieli po prostu powołanie, od początku idąc na dane studia marzyli, żeby właśnie to robić, to zazwyczaj późniejsi dobrzy nauczyciele; i powód drugi jak ktoś podał - faktycznie osoby, które w toku studiów nie widziały już dla siebie innych, lepszych perspektyw - i zrobiły w związku z tym kurs pedagogiczny, po czym poszły uczyć z wielkim bólem serca

halo halo-proponuje przejrzeć kierunki dostępne na uj,tam masz wszystko do wyboru do koloru,swoje wypowiedzi pisze na podstawie faktów,a nie domysłów. arek27lat -i tu moje pytanie brzmi co wybrać,wymagający kierunek po którym napewno dostanie sie prace bez życia studenckiego,czy przeciętny kierunek?

Gość Proste jak słońce
Dlaczego są "lepsi"? Bo żeby zrozumieć zagadnienie matematyczne, fizyczne czy potrafic operować skomlikowanymi wzorami trzeba umieć myśleć a nie kuć na pamięć, że Napoleon to zrbił to i tamto, a zdanie rozkłada się takie czy siakie czynniki. Proste. Ludzie z politechnik potrafia myśleć logicznie i analitycznie, a nie przytaczac wykute na pamięć regułki.

Gość halo halo .......
koniczynka1989 - no już przegooglowałam temat zanim Ci odpowiedziałam i uj rzeczywiście byl jedynym uniwersytetem na jakim znalazłam medycyne - co mnie zaskoczyło ogólnie medycyna nie była nigdy kierunkiem uniwersyteckim, tylko na akademiach medycznych, które teraz nazywają sie uniwersytetami tak samo zresztą jak akademie ekonomiczne

Gość studenka ae
znam studentkę prawa na UJ i prowadzi bardzo bogate życie towarzyskie, a w indeksie ma same 4 i 5 ;) Wszystko zależy od dobrej organizacji czasu, na prawie jest bardzo mało zajęć na uczelni - jeśl większość dnia poświęcasz na naukę samodzielną to i wieczorem masz czas na piwo czy imprezę. Tyle, że do prawa trzeba mieć predyspozycje - bo to nie jest tyllko nauka pamięciowa, ale też trzeba baaardzo dużo rozumieć, myśleć logicznie i łączyć różne fakty. Jesli ktoś dobrze się czuje w prawie, to te studia nie sprawią mu większych problemów, no ale jeśli ktoś się nie nadaje, to choćby kuł nie wiadomo ile, to nie da sobie rady. Medycyna to już trochę inna sprawa, nie znam nikogo z medycyny, więc nie wypowiadam się na ten temat.

Gość arek27lat
ja bym myslał przyszłościowo i wybrał kierunek który daje mi jakieś możliwości... czy imprezowanie jest naprwde tak ważne

Gość studenka ae
Jeśli chodzi o medycynę na UJ. Ta medycyna nie do końca jest na UJ. Jest ona w Collegium Medicum, a ono pomimo, ze podlega pod UJ, to rządzi się swoimi prawami.

Gość halo halo .......
"arek27lat -i tu moje pytanie brzmi co wybrać,wymagający kierunek po którym napewno dostanie sie prace bez życia studenckiego,czy przeciętny kierunek?" jeśli wybierzesz kierunek do ktorego nie masz najmniejszych predyspozycji - wtedy czeka Cie męczarnia i brak życia studenckiego a jeśli masz predyspozycje do matematyki czy fizyki i wybierzesz te studia, to owszem będziesz musiala im poświęcić trochę czasu, rozwiązywać regularnie zadania, poznawać definicje, ale jednak znajdziesz czas na zabawę gorzej jesli będzie przychodzić Ci to z trudem wtedy przez 5 lat bedziesz przezywała męczarnie, stres i na wszystko bedzie brakować czasu ważne, żeby wybrać coś na miarę własnych zainteresowań i mozliwości tak samo z prawem, medycyną czy czymkolwiek innym - ja np. nie mam doskonałej pamięci, historia to dla mnie największy koszmar, wiec na prawie bym się zamęczyła

Gość Załamany Wszystkim
Fakt faktem, że studenci politechniki (przynajmniej u mnie) mają podejście - "byle zdać i siędobrze bawić".

jako studentka Poiltechniki nie zgadzam się z tym,mam strasznie dużo ambitnych osób,które ciężko pracują na swój sukces.Jednak takich jak osób jak Ty opisałeś oczywiście też nie brakuje:)

Gość halo halo .......
koniczyna, co studiujesz na polibudzie ? jak Ci sie podoba ?

Budownictwo,kierunku nie wybrałam z powołania(więc nie będę sie wypowiadać na temat tego czy mi sie podoba),aczkolwiek mam nadzieje,że jest chociaż troszke przyszłościowy.

Gość Docent seksuologii z PiS i PO
To jest takie samo bydło jak reszta. Tyle, ze przeczytali więcej. każdy z nich z drzewa zlazł i w jaskini siedzial oraz ma "bękarcką genetykę".