Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani pytajaca 27

do znajacych dobrzezasady paypala.pomozcie

Polecane posty

Gość PT Cruiser
zadaj pytanie

Gość keorpoil
No właśnie, pytaj, bo kto pyta ten nie błądzi, a Ty coś tak z dozą niepewności i jakoś tak nieśmiało ... ;-)

Gość pani pytajaca 27
no masz zapomnialam zapytac tylko puste wysłałam. Juz pisze

Gość pani pytajaca 27
a wiec czy oszusci moga dzialas na paypalu tzn opowiem czego sie obawiam. otoz dalam ogloszenie na gumtree ze sprzedam telefon i ze jest on tylko na odbior osobisty i gotówka przy odbiorze. Zostalam zasypana mailami (mysle ze oszustów) ktorzy proponuja kosmiczna cene za przesylke byle bym wyslala bo nie ma ich wmiescie, albo bratu za granice jako prezent itd. normalnie wyslanie telefonu kosztowaloby moze z 20zl a oni proponuja 100 i wiecej. Pisza ze zrobia przelew odrazu jak przesle im na ich adres paypal kwote koncowa. I moje pytanie jest.. jak dziala taki oszust? bo brak mi podejrzen.. tzn jedno mi sie nasuwa na mysl, ze potem po wyslaniu mipieniedzy beda mogli jakos żadac od paypala zwrotu pieniedzy i wtedy zyskaja telefon i pieniadze a ja zostane z niczym. jak to jest? dzieki i moze ktos tez tak mial.

Gość keorpoil
No to tak, to nienada diewuszka ;-)

Gość pani pytajaca 27
slucham? o co chodzi?

Gość PT Cruiser
w paypal najpierw płaci a potem mu wysyłasz i niczym nie ryzykujesz

Gość pani pytajaca 27
a nie moze potem zadac zwrotu pieniedzy od paypala? przeciez moze taka osoba zglosic do paypala ze wyslalam jakis bubel o wadze zblizonej do telefonu.

Gość okazjoteka
tak działają własnie oszuści.... wysyłają Ci info że skontaktowali się z pay pal... ale faktycznie pieniądze nie wpłyną nigdy do Ciebie.... Poczekaj aż zobaczysz pieniążki na koncie i dopiero wtedy wyślij telefon... nigdy wcześniej.

Gość pani pytajaca 27
wiem wiem oczywiscie jakbym dopiero miala przelane do siebie na konto bankowe z paypala to bym wyslala, ale czemu proponuja jakies smieszne kuszace ceny za przesylke? wiem, po to zeby wyslac im request na kwote tylko po co? co im po takim requeście????

Gość keorpoil
Mi to się nawet nie chce zastanawiać nad tym, jak to działa ... szkoda czasu i energii umysłowej ;-) Jak wystawiałem swego czasu różne rzeczy na Ebay-u, to też dostawałem głupie email-e, w których gość pisał, że mieszka w Afryce i chciałby kupić to i tamto ode mnie tylko żebym mu najpierw wysłał, a on dopiero później zapłaci ... i takie tam bzdety. Trzeba być naprawdę wielkim naiwniakiem, żeby dać się nabrać na takie przekręty :-) Jeśli sprzedajesz cokolwiek na gumtree, to tylko odbiór osobisty i koniec kropka. Jeśli inna forma sprzedaży, to Ebay lub Allegro i wtedy klient wysyła gotówkę, a dopiero ty ślesz telefon i wsio :-) Nie ma kasy, nie ma telefonu, proste.

Gość pani pytajaca 27
i dzieki ze piszecie bo od kilku dni mnie to nurtuje. po to daje ogloszenie wna gumtre w swoim miescie i jak wół pisze ze odbior tylko to po co ci ludzie wypisuja maila ze zaplaca 5x tyle zaprzesylke? jeden chcial na prezent do brata, drugi w delegacji, inny do afryki bo corka tam studiuje :O norlamnie to jakas szajka musi byc

Gość pani pytajaca 27
keopil dokladnie, proponowalam wystawienie na ebaya, ale sie kazdy jakos rekami i nogami broni od ebaya i mowi ze nie ma konta (dobre co?)

Gość pani pytajaca 27
no i wlasnie dlatego napisalam ze odbior osobisty bo dla mnie telefon jest w dobrym stanie a da drugiego dwa zadrapania beda tragedia i potem nie chce sie bujac z takim niezadowolonym kupujacym. odylac, przesylac, problem kto za przesylki bedzie placił itd.

Gość keorpoil
Transfer pieniędzy na PayPal-u jest natychmiastowy i ja nie widzę tu sensu, żeby się nad tym zastanawiać. Jak ktoś chce coś kupić, to kasa ma być na moim koncie i kropa. Żadnych kombinacji, nie widzę kasy, to nie wysyłam przesyłki. To nie szajka, tylko banda cwaniaczków-darmozjadów, co to myślą, że znajdą jakiegoś idiotę, który się na to nabierze ... choć już pewnie niejeden się nabrał :D

Gość keorpoil
Trzeba było na Ebay-u wystawić i nie bawić się w gumtree, ktoś by na pewno kupił. Ebay jest o tyle lepszy od Allegro, że tam się nie bawią w jakieś przesyłki za pobraniem tylko gotówka na konto i bez gadania :-)

Gość pani pytajaca 27
im nie chodzi o to zebym wyslala a oni potem wysla paypalem kase, bo pisza ze odrazu zrobia przelew na paypala wiec tu chodzi o cos wiecej, o to ze jak dostana juz telefon to żadaja od paypala np zwrotu pieniedzy odemnie bo bubel doatli a nie telefon i ja moge miec jeszcze klopoty, (?)

Gość pani pytajaca 27
Wystawilam i koles nie zaplacil i zwinal konto :O ale na szczescie dostalam final value fee czy jak to sie tam nazywa a to kupe kasy bo ebay az 10 proc pobiera od sprzedanego towaru. wiec postanowailam lokalnie, na gumtree a tu masz, ceny jak z kosmosu proponuja, a watpie by byli takimi idiotami i biedacy nie wiedza ile paczka z telefonem kosztuje.

Gość keorpoil
Nie sądzę, że PayPal bierze odpowiedzialność za zawartość paczki i czy ta zawartość jest sprawna, czy też uszkodzona ... ale mogę się mylić, regulaminu nie czytałem :-) Z Ebay-em bywa i tak ... ale trzeba było próbować dalej, a jak widzisz, że klient ma mało komentarzy, to uważać na takiego delikwenta :-) Jeśli Ebay oddał kasę, to nie ma problemu :-)

Gość pani pytajaca 27
miał 40 ponad i same pozytywane, ale jak zobaczyłam dane adreswoe jego to odrazu widać ze czarnuch jakiś.

Gość keorpoil
"nastepny email wygladal jakby byl od Pay Pal'a i mowil ze mam oczekujaca platnosc byl w nim tez adres na ktory mialem wyslac laptopa - W NIGERII, sprawdzilem konto Pay Pal - nic tam nie bylo" Sprawdził konto i nic tam nie było, więc wszystko jasne :-) "kolejny email tez jakoby od Pay Pal'a i mowil ze platnosc jest w zawieszeniu i zostanie przelana na moje konto jak tylko wysle im numer ref. przesylki, pisali ze robia tak w trosce o bezpieczenstwo transakcji " No właśnie "jakoby", ale tak naprawdę nie był zapewne z PayPal-a :-) Kiedy akceptujesz odbiór przelewu pieniędzy na PayPal-u, to jest to jedyny powód, że możesz spokojnie wysyłać paczkę ... inne bzdurne email-e dla naiwnych ignorowałbym. Tak, jak napisałem powyżej, nie sądzę, że PayPal może cofnąć płatność do wysyłającego.

Gość keorpoil
Takich cwaniaczków jest bardzo dużo i trzeba być ostrożnym ... szczególnie w sieci. A jaki telefon sprzedajesz ? :-)

Gość pani pytajaca 27
nokie 5800

Gość keorpoil
To nie, ja dziękować :-) Możesz też spróbować na Allegro, jak np. będziesz się wybierać do Polski ... ja tak robiłem kilka razy.

Gość pani pytajaca 27
wiem i w polsce wezme wiecej za niego niz tu, wiem wiem dzieki, ale kasa mi potrzebna wiec wystawie znow na ebay chyba, dzieki za pomoc i rzeczywiscie trzeba uwazac na tych czarnych oszustów a zreszta na wszystkich w ssiedzi bo czy bialy czy czarny też kombinuje dobrze.

Gość keorpoil
Spoczko, pozdrowienia. Dobranoc.

Gość pani pytajaca 27
dobranoc papa