Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciastolinka :)

Mam pytanie o ciastoline...

Polecane posty

Gość ciastolinka :)

Moj synek widzac zawsze reklamy z ciastolina to mowi, ze by to chcial, mam w planie zprezentowac mu ja na gwiadke, ale moze ktos by mi napisal cos wiecej o tym, bo ja sie na tym kompletnie nie znam. Moj synek bedzie mial w marcu przyszlego roku 4 lata i czy bedzie to odpowiednia zabawka? Na czym to polego, czy to jest zwykla plastelina, czy miesza sie kolory?

Ciastolina - masa plastyczna przeznaczona dla dzieci, przypominająca swoim własnościami mechanicznymi plastelinę. W skład wchodzą m.in. mąka, woda, sól oraz składniki odpowiadające za gładką strukturę, zapach, barwę i zabezpieczające przed pleśnieniem. Dokładny skład ciastoliny jest tajemnicą handlową. Ciastolina nie brudzi i rozpuszcza się w wodzie z mydłem. W odróżnieniu od plasteliny jest plastyczna już od temperatury kilkunastu C. Dopóki znajduje się w oryginalnym opakowaniu, pozostaje miękka i plastyczna, jednak pozostawiona na powietrzu twardnieje i staje się krucha. Po częściowym wyschnięciu można ją "odzyskać" przez skruszenie i dodanie do niej małej ilości wody, całkowicie wyschnięta jest już jednak bezpowrotnie stracona.

Moja skończyła we wrześniu 2,5 roku i już się bawi ciastoliną:) Kupiłam jej zestaw 25 sztuk jakieś wyciskarki do tego, foremki itp jak je rozłożę cały zestaw na stole to 3 godziny mam dziecko z głowy:) zresztą sama się z nią bawię ciastoliną, fajna sprawa:)

Możesz mieszać kolory. To coś innego niż plastelina, nie brudzi rąk, stołu. Jak spadnie na ziemię, zostawiam po jakimś czasie twardnieje i zmiatam z podłogi.

szczerze to nie wiem jakie są teraz te ciastoliny ale te pierwsze co były na rynku to koszmarne były :/ szybko wysychały i były nie do użytku a do tego ponoc jakis szkodliwy składnik miały :/ na szczęście moja mała jakoś do tego nie ciągnie woli książeczki i puzzle :)

Moja też lubi książeczki i puzzle ale uważam że zabawa ciastoliną wyrabia u dziecka dobre ruchy manualne. Jeśli ktoś jest przeciwny ciastolinę polecam zrobić samemu masę solną. Sąsiadka tak robi i jej 5 -latka bawi się równie fajnie jak ciastoliną. Ja osobiście polecam fajnie można się z dzieciaczkiem bawić, nawet mój mąż siedzi z córcią i razem się bawią.

Gość nie ma sie podobac matce- ma
jak sie wymieszaja kolory to juz d u p a poza tym szybko wysycha jednak mozna kupic fajny zestaw do wyciskania a pozniej dokupywać kolory w kubełeczkach

Gość kamilla15
Ciastolina jest o wiele fajniejsza niż plastelina, gdyż nie klei się oraz nie pozostawia zabrudzeń na dywanów czy meblach. łatwo ją zmyć. To taka kolorowa masa solna. Polecam fajny i tani zestaw na początek:) http://www.markano.pl/pl/p/CIASTOLINA-ZESTAW-KWIATY/155