Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maja222222

Dlaczego kobiety przyjmują nazwisko męża ??

Polecane posty

Dlaczego kobiety po wyjsciu za mąż przyjmują nazwisko męża?? prosze o sensowne odpowiedzi wykraczające poza stwierdzena "że tak sie przyjeło i wszyscy tak robią"

Gość Pseudonim: mimo wszystko.
bo chcą?

Gość kokokuku
Nazwisko męża lepiej brzmiało od mojego- dlatego.

Gość doktórka nałók medycznyh
ale to już było💤

Gość popopopo
dlatego ze jak beda dzieci to zeby cala rodzina miala jedno nazwisko.

na odwrót też może być ale to kobietom bardziej zależy na zmianach :D takie już "głupie" jesteśmy , z resztą przeważnie to my kobiety dążymy do założenia rodziny, białej sukni, i snujemy marzenia jak to będzie pięknie i ładnie zestarzeć się razem trzymając się w dodatku za rączkę:D no nie jest tak?

Gość popopopo
uzasadni co? czyjes opinie

nie czyjeś opinie ale co to znaczy ze kobieta po slubie jest własnoscią męża a nie odwrotnie bo tego nie rozumiem

Gość kiok
wiedzialam, ze zaraz feministki zaczna gadac jakies bzdury o wlasnosci itp.:O Nie, po prostu kobieta "wychodzi" z domu rodzinnego i tworzy nowa jednostke rodzinna z mezem, pod wspolnym nazwiskiem. Nie chcesz przejmowac nazwiska, to tego nie rob:O

Gość bo taka jest tradycja
po prostu tak sie przyjelo. Rownie dobrze mozesz pytac czemu to kobiety sie przepuszcza w drzwiach albo czemu w tlusty czwartek jemy paczki a nie karpia. wspolne nazwisko ulatwia pewne sprawy, jest tez jasnym i czytelnym sygnalem dla otoczenia: "jestesmy rodzina".

Gość Kujawianka......
A ja znam taki przypadek: Mężczyzna ma na nazwisko Szałas. Jego przyszła żona nazywała się z domu: Domek. I mąż przeszedł na jej nazwisko :-) Zawsze to lepszy domek od szałasu :-) :-) :-) Pozdrawiam

Kujawianka...... -> bo nikt nie powiedział że to kobieta musi przyjmować nazwisko ;) taka jest tradycja ;)

żeby koleżanki z podstawówki wiedziały żeś starą panną nie została:D

Gość bo taka jest tradycja
dziwi mnie ze kobiety traktuja zmiane nazwiska jako zamach na swoja niezaleznosc i wolnosc. Musicie byc mega zakompleksione zeby na nazwisku opierac poczucie swojej wartosci i swoja tozsamosc. Ja zmienilam nazwisko i dalej jestem ta sama osoba; nie jestem wlasnoscia meza ani on moja - jestesmy partnerami. Zmiana nazwiska nie zmienila mojej osobowosci, charakteru, nie przekreslila osiagniec w pracy. Rozumiem ze kobiety, ktorych nazwisko jest marka chca je zatrzymac, ale zwykle szare myszki? zwykla moda, ktora minie.

Gość do majki smiesznej kajki
kobiety robią to na złość tobie maja,zebys sie wkurwiała czemu tak jest Zadajesz głupie pytania,a na głupie pytania sa głupie odpowiedzi Ja się ciesze,ze wychodzac za maz zmieniam tez nazwisko,czuje sie przez to inaczej i co w tym takiego uwłaczajacego,ze kobieta przyjmuje nazwisko meza,to wcale nie swiadczy,ze jest jego włąsnoscia,masz jakies chore podejscie do zwiazkow,jestesmy partnerami a mnie bardziej smieszy jak kobiety utrudniaja sobie i innym zycie zostawiaja dwa nazwiska..Edyta Jurkiewiecz-Margialewicz,wez to pozniej pisz po urzedach, a urzednikow wkurza jak chcesz,zostaw sobie swoje nazwisko nikt ci nie broni,a skoro jakos wiekszosci kobiet to nie przeszkadza i jednak przyjmuja nazwisko meża,to co bedziesz je na siłe uswiadamiac,jakie to niehumanitarne,ze przyjeły sobie meza nazwisko. Poza tym wychodza za kogos z miłosci ,czy to ma znaczenie,jake nazwisko przyjmiecie??jesli dla ciebie masz tak wielkie,tzn,ze to ma wieksze znaczenie dla ciebie niz uczucie