Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ola12345

Szkoła

Polecane posty

Gość Ola12345

Wady położenia polski nad bałtykiem i w umiarkowanych szerokościach geograficznych . Prosze o pomoc :)

Gość Ola12345
wlasnie nie chce mi pomoc :P

Gość ja tez nie na czarno..
Wikipedia może pomorze? :classic_cool:

Gość pijanapowietrzem
jest,bo znalazlam

Gość ja tez nie na czarno..
też znalazłem :) a Ty autorko ?

Gość pijanapowietrzem
nie badzcie tak bardzo leniwi... wiedzma Ekspert Zalety: - dostęp do morza i jego surowców - większy obszar to niziny, które pozwalają na uprawę roślin tego samego typu na większych obszarach - położenie w środkowej europie pozwala na korzystanie ze szlaków komunikacyjnych w kierunku każdej części kontynentu (strategiczny punkt) - występowanie dużej ilości szlaków handlowych; - łatwy dostęp do morza; - ułatwiony handel wodny; - łagodny klimat dla mieszkańców; - różnorodne ukształtowanie terenu; - ciekawa turystyka (morze, jeziora, góry) Wady: - położenie geograficzne powoduje to, że Polska jest wplątywana w konflikty pomiędzy krajami - - występowanie dwóch czasów urzędowych z racji przynależności do dwóch stref czasowych; - zmienne wysokości Słońca nad horyzontem w momencie górowania w kolejnych porach roku; - 7 niebezpiecznych sąsiadów, zagrożenie w okresie wojen. - położenie nad morzem powoduje gwałtowne wichury i zalewanie nadmorskich miejscowości - w razie powodzi obszar nizinny nie zatrzymuje wody a wręcz powoduje jej rozprzestrzenianie się - w okolicach górskich mogą występować lawiny