Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca dziewczyna z LO

Kto wie jak się robi prezentacje maturalna? Moze mi ktoś odp na kilka pyt?

Polecane posty

"Nieśmiertelni bohaterowie Szekspira. Wyjaśnij na wybranych przykładach na czym polega fenomen wiecznej aktualności jego dramatów." Taki mam temat. Nie jest on dla mnie trudny bo czytałam Szekspira ale mam kilka pyt o prezentacje. Czy moge uzyc np ksiazki dziady czy balladyna i powiedziec ze pisarze sie wzorowali na Szekspirze? Albo np czy moge uzyc jakichs obrazów ze malarze sie wzorowali na jego twórczosci? Czy to bedzie nie na temat?

Chce jej zapytac ale jest chora i przez tydzien jej nie bedzie a ja za niedługo musze to oddac do analizy...

Gość gość
Przykładowo: literaturą przedmiotu w pracy poświęconej motywowi śmierci w twórczości Adama Mickiewicza byłby opis bibliograficzny wszystkich pozycji wykorzystanych w pracy, a opisujących ten motyw w dziełach Mickiewicza, zaś literaturą podmiotu byłaby lista dzieł Adama Mickiewicza, w których ten motyw występuje i które zostały wykorzystane w pracy.

Gość kasiunka....
pisz na przykladach lektury tak bedzie najlepiej

Gość dfsgret
im wiecej dupereli typu obrazy dasz tym lepiej. oczywiscie, jesli to bedzie zwiazane z tematem prezentacji...

Gość gość
Zależy co i kogo chcesz umieścić :)

Gość wiem co mowieee
ja miałam temat o matce i postanowilam ... nie przyjść na ustą maturę, hehehe bo baba w pierd... dziekanacie ( na WPiA ) POWIEDZIALA, ZE USTNA Z MATURY NIE MA WPŁYWU NA MATURĘ CZY SIĘ ZDA, CZY NIE. całe szczęście nauczycielka zadzwoniła do mnie i poszłam:P

No mówie ze chce np umiesic jedna scene z dziadów w której jest cytat z szekspira i to przeanalizowac. Dodatkowo powiedziec ze Słowacki w balladynie sie wzorował na dramatach szekspira itp. Sa tez jakies obrazy gdzie maluja hamleta i to przedstawic. Tak ogólnikowo a cczywiscie bardziej skupie sie na analizie Hamleta, Romea i Julii itp. Czy tak bedzie dobrze?

ja w ogole nie oddałam do analizy :D wydaje mi sie, ze twoj temat ma na celu ukazanie ponadczasowosci jego utworow.. wiec jakies balladyny i inne sa zbede. ale to tylko moje zdanie :)

No własnie ja nie wiem czy ta balladyna itp jako potwierdzenie tezy ponadczasowości mogą byc?

Dodatki jak najbardziej będą ok, bo wtedy praca jest rozbudowana, ale nie przesadzaj, żeby nie zajęły więcej czasu i miejsca niż główna teza.

1. Nie nie mozesz użyć książkek innych niż szekspira. Mimo ze ich autorzy sie wzorowali na nim to nie mozesz 2. Obrazow tez nie mozesz uzyc, chyba ze to obraz szekspira :P ale on nie malowal wiec takowych nie ma;) tylko i wylacznie szekspir. lepiej wytlumaczy Ci to Twoja polonistka.

Jezu ludzie jakie dodatki ?:O może lepiej niech w tym temacie wypowiedzą się sami tegoroczni maturzyści, bo widzę że starsi i młodsi nie ogarniają. Temat jest tak skonstruowany że nie widzę tu problemu. Chodzi o ponadczasowość bohaterów SZEKSPIRA i o to czemu np. ja mogę się porównać z Julią z " Romea i Julii ". Nie możesz wykorzystać dzieł innych pisarzy, bo nie o to chodzi w tym temacie. Swoją drogą znajomość lektur to nie wszystko, trzeba zacząć od zrozumienia tematu :O Dlatego ja wzięłam prosty, jasno sformułowany.

No ok.... Ja się skupie na Szekspirze tz omówie Makbeta, Hamleta itp ale wtrącę żeby potwierdzic "że twórczość szekspira jest ponadczasowa" to że wielu sie na nim wzorowało np Mickiewicz użył cytatu z Hamleta w Dziadach oraz że Słowacki jest nazywany nawet polskim Szekspirem bo bardzo sie wzorował na jego twórczości i przyrównam Makbeta do Balladyny... To zły pomysł? Chciałam jakoś rozbudowac moja wypowiedz bo pisane tylko o kilku ksiazkach jednego pisarza nie zajmie mi 15 min....

Ja bym ewentualnie w podsumowaniu powiedziała, że ponadczasowość Szekspira odzwierciedla się w twórczości.. podała kogo i tyle. Jedno zdanie na ten temat.

Przecież ja nie mówie ze chce mówic cały czas tylko o innych ksiazkach niz Szekspir. Chce tylko dodać tak jako "ciekawostke" kawalki tamtych lektur.

Gość noniewiem6
ja 3 książki na swojej maturze omawiałam przze 15 minut i ledwo się zmieściłam

W mojej ustnej też nie ujęłam porównań, mimo że mogły się znaleźć i pani z kuratorium oświaty zadała mi pytanie o porównanie właśnie. Dobrze, ze byłam przygotowana, bo inaczej byłby klops :o No ok, ja maturę zdawałam w 2005 roku jako pierwszy rocznik nowej matury, coś mogło się pozmieniać.

Gość noniewiem6
natka*- jesteś rocznik 86?

Mi właśnie też polonistka mówi, żebym wzięła maksymalnie 5 książek, bo się za nic w świecie nie zmieszczę w czasie... więc nie wiem czemu autorka mówi, że nie będzie ich omawiać 15 minut. Żeby dobrze omówić np. Hamleta to z 3-4 min. trzeba a książek Szekspira jest znacznie więcej. Ja raczej rozszerzyła bym prezentację o książki spoza kanonu lektur, jak to zresztą robię w swojej.