Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laloli

załamalam sie jak zobaczylam rachunek za prad..

Polecane posty

Gość laloli

ostatnio dostalam rachunek za prad 350zl i sie zalamalam... jak to mozliwe,.. chyba ktos mis ie podloczyl, jak mozna to sprawdzi?? help!

Gość kapstelek
ja mniej ,ale tez mało zawału nie dostałam 290zł.

Gość lokopk
ja dostalam 150zl za 2 miesiace, na jedna osobe, cos mi tu nie gra.

Gość maturks4
Zamiast się "łamać" pomyśl i pooglądaj: - zostawione na noc i bez potrzeby w dzień urządzenia "na czuwaniu" - włączone światło w pomieszczeniach, w których nikogo nie ma - puszczona pralka z prawie pustym bębnem - ile razy włączasz elektryczny czajnik - prasowanie jednej/dwóch sztuk codziennie - suszarka, lokówka, komputer, radio, telewizor - wszystko chodzi razem, chociaż w domu dwie osoby - MYŚLENIE MA PRZYSZŁOŚĆ

Gość malakotka
Płacę 50 zł na dwa miesiące. Średniorocznie; latem zdecydowanie mniej. Ale mam żarówki energooszczędne, tam gdzie dłużej pracuję, nie zostawiam włączonych świateł, ani tv i komputera na czuwaniu,

a masz spisywane wartosci z licznika czy na podstawie prognozy - jesli na podstawie prognozy to moga byc wartosci zawyzone

Gość ja dopiero czekam
na rachunek, ale chyba pierwszy raz mam zużycie mniejsze niż prognozy. Pół roku temu, po kolejnej gigantycznej dopłacie wkurzyłam się i zaczęłam zmieniać nawyki... Wszystko co nie używane w danej chwili odłączam z gniazdek. Na noc i wychodząc z domu, zostaje włączona właściwie tylko lodówka. Nie używam czajnika elektrycznego (bo się zepsuł i nie mam kiedy pójść po nowy). Pralka chodzi tylko jak pełna, zmywarka tak samo. Prasuję raz w tygodniu wszystko co się uzbierało. I mam zużycie o ponad 100 kw mniejsze niż prognozowane. Nie wiem jaką to mi zrobi różnicę na rachunku, ale zawsze miałam przekroczone i niedopłatę po kilkadziesiąt zł.

Gość o ja a ja
ja kupuje prad za okolo 400 zl,co niecale dwa tygodnie.

Gość Calineczka....
No to ja Wam napiszę ile dostałam za C.O.! W każdym razie ten rachunek odchorowałam - byłam na zwolnieniu! A kwota to: 1732 złote ! Odwołanie nic nie dało. Tłumaczenie: Zima była długa i tyle.

Gość to teraz ja niestety
średnio płacę 200 zł na miesiąc za 2 osoby (2 pokoje+ kuchnia) w sumie używam lodówki telewizora komputera pralki suszarki i bojlera ( chodzi 2,5h dziennie) czajnika elektrYCZNEGO NIE MAM , żarówki energooszczędne. mimo że w lecie mnie nie ma w domu 3 tyg i nie jest podłączone nic poza lodówką to rachunki latem a zimną niewiele się różnią. marzę żeby wprowadzili konkurencję dla enionu to może będą lepsze ceny

Gość ja dopiero czekam
no my do tej pory też płaciliśmy 200 zł co 2 mce, jest nas dwoje, mieszkanie 51 mkw, dwa tv, lodówka, pralka, zmywarka, piekarnik, parowar, dwa laptopy, jeden komp, żarówki pół na pół energooszczędne i zwykłe. A za c. dostaliśmy zwrot ponad 400 zł. Po tej długiej zimie :) A grzaliśmy się normalnie.

Gość qrwa mać
ja za poł roku dostałam tak pierwsza rata-513 zł!!!! i dwie po ponad 400, cuda panie, cuda, przez ten okres niemal cały dzien nie było nas w domu, od rana do wieczora w pracy, nosz kurde złodzieje!!!mieszkanie 48 metrow, moze dlatego, ze taryfa jedna i bojler chodzi własciwie non stop?ale przez te pol roku to tylko rano i wieczoram ja prysznic, wieczorem kapiel małego, nawet garow prawie nie myłam bo jedlismy na miescie, skad te rachunki takie?

Gość djfvbfe
A ja w Paryżu place polowe tego co w PL. Dobre ,co?

Gość ladowarka
Taki offtopic. Płacimy rachunki za zuzytą energię elektryczną , którą mierzymy w kilowatogodzinach (kWh), a nie kilowatach (kW). kW to jednostka mocy; mozna ją opisać w przyblizeniu jako prędkość zuzywania energii, czyli np. prędkośc obracania sie tarczy licznika. W samochodach moc mierzy sie w koniach mechanicznych (KM), natomiast płacimy za zużyte paliwo , mierzone w litrach. Idąc za logika niektórych osób (a takich co mówią o zuzytych "kilowatach" jest niestety w Polsce sporo), na stacji benzynowej mozna by powiedzieć "poproszę 40 koni mechanicznych benzyny" :P

- zlikwidowałam tel bezprzewodowy u dzieci na piętrze ładowarka na prąd - teraz mają szlaban na kompa wiec wyłączony (ups takoż :P ) - 90 % energooszczędnych żarówek i ledy -> dają paskudne trupie "światło" - agd klasa A - wodę gotuję na gazie, czajnik na prąd poszedł precz - tv wyłączam z listwy a płacę 180 zł/m-c :O nawet licznik mi wymienili i dupa :( ja się załamuję 2 x do roku

Gość anka szklanka pur blanka :)
spoko do mnie przyszlo 2400 a placilam w marcu ostatni raz :))

Gość do taki offtopic
dziękuję, że poprawiłeś moją pomyłkę. Jakoś nie przywiązuję większej wagi do tych jednostek, z oczywistych względów najbardziej interesuje mnie ile jest "zł" do zapłaty, a nie ile kWh zużytych.

Gość apropos wyzej
oczywiście, ale chyba warto przywiązywać wagę do poprawnego słownictwa ? No chyba że chcemy aby nas kojarzono z nizinami społecznymi