Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ela_LoVela

pierwsza kąpiel

Polecane posty

Dziewczyny, pamiętacie pierwsze kąpiele swojego maluszka? Co poradziłybyście innym Mamom, by pierwsza kąpiel przebiegła jak najbardziej „bezboleśnie dla obu stron?:)

nie może byc głodne, włóż dziecko owinięte w pieluszke, będzie mu raźniej

Gość Wyluzowac sie, bo im bardziej
spiety i zdenerwowany rodzic tym bardziej dziecko histeryzuje. :) Poza tym trzeba przygotowac sobie wszystko wczesniej na spokojnie i polozyc pod reka, zeby juz nie latac z golym albo mokrym dzieckiem po mieszkaniu bo sie czegos zapomnialo. ;) Najlepiej polozyc wanienke na jakims duzym blacie (kuchennym, lazienkowym, albo na stole) i tuz obok polozyc przewijak z rozlozonym na nim recznikiem i wszystkimi pierdolkami i ubrankami obok.

My kąpaliśmy córkę w pokoju. Na łóżku leżały 2 rożki, czapeczka, balsam, patyczki do uszu, krem do buzi, pampers, krem do pupy itp, wanienka stała zawsze na dywanie, obok miseczka z wodą do spłukiwania, córka nigdy nie płakała podczas kąpieli. Zawsze kąpana była przeze mnie i męża albo moją mamę, zawsze 2 osoby, jedna trzymała a druga myła.:)

Gość giaaaaaaaaaaaa
Ja jestem jednak za tą pierwszą propozycją, bo jak położysz sobie wszystko wyżej (na blacie) to nie musisz się schylać żeby cokolwiek zrobić przy dziecku. Ja miałam wszystko na komodzie w pokoju dziecka (i przewijak i wanienkę). Komoda była zwykła na ubrania standardowej wysokosci (taka z Ikei) ale dluga wiec wszystko sie spokojnie zmiescilo.

Właściwa temperatura w pomieszczeniu (te 23 lub 24 stopnie) i wody (37 stopni), spokojne opanowane ale sprawne ruchy bez chlapania w buźkę a konkretnie po oczkach.

wszystko jak wyżej :) + jakaś pielucha tetrowa w wanience jeśli będziesz dodawać oliwki do kąpieli. no i pewny chwyt :) odrobinę czułości, rozmowy z dzieckiem :)