Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Evi_

moczenie nocne przedszkolaka

Polecane posty

Moczenie izolowane możemy podejrzewać u dziecka, które: - moczy się od urodzenia (bez przerwy dłuższej niż 6 miesięcy), - moczy się częściej niż 3 razy w tygodniu, - w ciągu dnia nie popuszcza moczu, - nie ma gwałtownie pojawiającej się potrzeby oddania moczu, - nie zgłasza dolegliwości podczas oddawania moczu oraz obficie moczy łóżko, przeważnie w pierwszej połowie nocy, często nawet kilkakrotnie w ciągu jednej nocy . Moczenie nocne izolowane ma niejednolitą i często trudną do ustalenia przyczynę. Bardzo często występuje rodzinnie. Stwierdzono, że moczy się 77% dzieci, których oboje rodzice moczyli się w dzieciństwie. Według niektórych doniesień około 75% dzieci z moczeniem produkuje zwiększoną ilość moczu w nocy. Stwierdza się także opóźnienie dojrzewania prawidłowej kontroli nad czynnością pęcherza moczowego oraz procesów przebiegających w mózgu, odpowiedzialnych za przebudzenie się. Sytuację może pogarszać nadmierna ilość płynów wypijanych przed snem. w sumie do 5tego roku zycia chyba i tak nic na to nie poradza, juz pediatra mowila ze do 6tego (!) roku zycia u chlopcow to jest "normalne" i dopiero po ukonczeniu 6 lat nalezy zbadac przyczyny (pewnie miala na mysli wlasnie psychologa)

Gość umysł jest skomplikowany
ja tylko dodam, że takie nocne moczenie często jest przyczyną molestowania seksualnego i Ty o tym nie musisz wiedziec, niestety... bez namysłu poszłabym z dzieckiem do psychologa dziecięcego, najlepszego możliwego - to nie jest wg mnie normalna sytuacja

nie, nie robilam mu urynodynamiki- nawet nie wiem co to takiego?\ mial 2x usg brzuszka i badanie moczu rowniez 2x moze napiszesz cos wiecej o tym badaniu?

Gość rhe46y
Evi_ ale Twoje dziecko ma problem o którym już wiesz i to jest nocne moczenie. Co innego jakbyś nigdy nie próbowała dziecka tego oduczyć to ok, nie byłoby co się dziwić że dzieciak sika w łóżko. Ale skoro próbiowałaś i to nie raz i bez jakiegokolwiek rezultatu to znaczy że problem może leży gdzie indziej. A skoro zrobiłaś mu badania i od strony fizjologicznej jest zdrowy to... Zauważ że każda sławna niania to z wykształcenia zazwyczaj dziecięcy psycholog. Jeśli psycholog nie stwierdzi żadnych zaburzeń u twojego dziecka to po prostu podsunie ci sposoby rozwiązania problemu nocnego moczenia. Tylko poszukaj dziecinnego psychologa, nawet poświęć jeden dzień i się przejedź do innego miasta. Nikt tu dla ciebie nie jest wrogiem więc nie traktuj tu nikogo w ten sposób.

ale jakie molestowienia? skoro do 3,5 roku syn byl wylacznie pod moja opieka, pozniej chodzil do przedszkola, tam mial lezakowanie i rowniez wtedy sie moczyl (chociaz nie codzinnie)podczas godzinnego spania, mimo ze przedszkolanki wysadzaly go przed spaniem, ale "pocieszaly" mnie ze moj syn nie jest jedyny w tej grupie

ale nie traktuje nikogo jak wroga, cenie Wasze rady nie pomyslalam o psychologu, bo sama pediatra go odradzila, nie mialam podstaw zeby jej nie wierzyc, mojego syna zna od urodzenia uwierzylam jej ze chlopcy tak maja, czytalam o tym rowniez w internecie- wiec postanowilam czekac ale tak mnie naszlo ostatnio i postanowilam zapytac sie jeszcze tu

Gość żażą
badanie moze niezbyt przyjemne, ale pozwala na prześledzenie jak wypływa mocz, bo robi się je pod kontrolą usg i po wprowadzeniu środka kotrastującego. Poza tym bada sie jaka jest pojemność pęcherza, jak pracują mięśnie podczas oddawania moczu i jakie jest ich napięcie. po takim badaniu i wprowadzeniu leków ustało moczenie się w ciągu dnia i nagłe parcia na pęcherz skutkujące mimowolnym oddawaniem moczu i poprawiło się moczenie nocne u mojej córki. Teraz kombinujemy z lekarzem co dalej. Może niedługo jakiś większy sykcesik odnotujemy. A i jest jeszcze badanie z kontrastem pod rentgenemczy nie ma jakiś "przestojów " , ale zapomniałam jak sie nazywa. popytaj lekarza bo warto

dziekuje za odp moglabys napisac jeszcze ile Twoja corka ma lat? takie bdanie robilas prywatnie? czy mialas skierowanie?

Gość żażą
miałam skierowania , nic nie robiłam prywatnie, trzeba tylko być w stały kontakcie z pediatrą i naprowadzić go trochę :) córka ma 5 lat

dzieki :) zycze Wam dalszych sukcesow , a sobie poznania przyczyny zmykam do dzieci, dziekuje wszystkim za rozmowe 🌻

to badanie pod rentgenem nazywa się cystografią, ale raczej nie widzę tutaj podstaw do niego, bo mocz ma w porządku, a przy rentgenie jedynie się stwierdza czy nie ma refluksu moczowego. Mój mały miał to badanie, bo u niego okresowo pojawiały się bakterie, ale nie wyszło nic konkretnego. Niestety nie doradzę nic mądrego, bo raczej z Maxem nie mam problemów jeżeli chodzi o siusianie. Sam wstaję w nocy od ponad roku na siusiu.

Gość żażą
Powodzenia i nie ustawaj w poszukiwaniu, bo liczy się tylko dobro dziecka .

Gość Ja****30
Droga autorko, też mam syna ale on jest rok młodszy od twojego (w maju skończył 3 lata wic prawie 3,5 roku). mój synek tak naprawdę opanował mocz i wypróżnianie się w dzień mając ok 2,5 roku. (ja celowo zwlekałam z nauką do tego czasu). w nocy natomiast jest różnie. czasami bywało już tak (i bywa nadal), że miał w ciągu jednego miesiąca tylko 4 pieluchy mokre po nocy, a śpi zazwyczaj 10-11 godzin. a potem nagle miał tydzień z rzędu mokre, potem 5 dni sucho, potem 3 dni mokre.... nadal ma pampersa w nocy. i ani ja, ani lekarz, nie widzimy w tym nic złego. musi też mieć pieluchowe majtki na podróże, bo ani w samolocie, ani na lotnisku, ani nawet u lekarza nie pójdzie siusiu do ubikacji. jedynie w gości czy w przedszkolu, o jasne że idzie. i to też nie niepokoi lekarki. no ale to już inny temat... radzę spokój i poczekać jeszcze....

Gość mnie by niepokoiło
gdyby moje dziecko robiło w pieluchy w tym wieku :o

Gość Monika Kazimierz
Kiedyś kupiłam to synowi po namowie przez lekarza, niestety trwało to miesiąc, ale udało się mu wyjść z moczenia.